Annons
Annons

Professorn: ”Det finns inget som heter sliten höftled”

Många äldre lider av besvär på grund av utslitna höftleder. Det kan ge värk och stora problem i vardagen. Men enligt Göran Garellick, som är registerhållare och professor på Svenska höftprotesregistret, finns det inget som heter sliten höftled. Här berättar han mer.

Redaktionen

11 april, 2016
Professorn: ”Det finns inget som heter sliten höftled”
Dela inlägget

Många äldre lider av besvär på grund av utslitna höftleder. Det kan ge värk och stora problem i vardagen.
Men enligt Göran Garellick, som är registerhållare och professor på Svenska höftprotesregistret, finns det inget som heter sliten höftled.

Här berättar han mer.

Nej, det finns faktiskt inget som heter sliten höftled, menar professor Garellick.
– Det heter artros och är en sjukdom i lederna. En av de stora medicinska missuppfattningarna inom svensk sjukvård är att artros har med slitage att göra, säger han.

Läs också: Artros? Så får du hjälp

Kan drabba vem som helst – och mörkertalet är stort
Orsaken beror på många olika faktorer men problemet kan drabba alla leder i kroppen och vem som helst – oavsett om man jobbar bakom ett skrivbord eller 38 år i skogen. Exakt hur många som lider av artros är svårt att veta eftersom det inte syns på röntgen de första åren i primärvården, och många ställer därför fel diagnos.

Vanligaste formen av reumatisk sjukdom
Artros drabbar kvinnor och män i samma utsträckning och blir vanligare med stigande ålder. Cirka fem procent av befolkningen i Sverige mellan åldrarna 35 och 54 år beräknas ha artros.
– Men man har uppskattat att över en miljon svenskar lider av artros vilket gör den till den största folkhälsosjukdomen som finns. Men till skillnad från diabetes och cancer dör inte folk direkt av detta, utan indirekt för att de inte kan röra sig, säger Göran Garellick.

Läs också: 5 goda råd vid ledvärk

Många opereras
Förra året opererades cirka 17 000 höfter och 13 000 knän i Sverige. Varje år opereras miljontals människor världen över för detta.
– Det är 1900-talets största kirurgiska innovation, för man plockar i princip patienten från rullstolen till ett aktivt leverne. Det är oerhört framgångsrikt, säger Göran Garellick.
Men det finns även knep för dem som vill slippa operation. Kurera har till exempel tidigare intervjuat Lennart Levinsson som blev av med sina smärtor så mycket att han slapp opereras, med hjälp av grönläppad mussla.

Läs också: Här är musslan som hjälper mot din inflammation och värk

Av Frida Svensson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons