Annons
Annons

Professorn: ”Thylakoider är knepet som dämpar ditt sötsug”

Charlotte Erlanson-Albertson är professor i aptitkontroll vid Lunds universitet. Hon forskar bland annat om sötsug och bekräftar att thylakoider från spenat är en effektiv metod - då thylakoiderna i spenaten stimulerar tarmhormoner som dämpar sötsuget. – Effekten börjar med en gång och blir starkare och starkare, säger hon.

Redaktionen

11 maj, 2015
Professorn: ”Thylakoider är knepet som dämpar ditt sötsug”
Dela inlägget

Charlotte Erlanson-Albertson är professor i aptitkontroll vid Lunds universitet. Hon forskar bland annat om sötsug och bekräftar att thylakoider från spenat är en effektiv metod – då thylakoiderna i spenaten stimulerar tarmhormoner som dämpar sötsuget.
– Effekten börjar med en gång och blir starkare och starkare, säger hon.

Vad vet man om spenatextrakt och minskat sötsug?
– Äter man fem gram spenatextrakt om dagen så får man minskat sötsug. Effekten börjar med en gång och blir starkare och starkare.

Läs mer i artikeln – Forskning från Lund: Spenatextrakt som ökar din mättnadskänsla

Vad i spenaten är det som ger den effekten?
– Det är thylakoiderna i spenaten som stimulerar tarmhormoner vilka i sin tur dämpar sötsug. De verkar i hjärnan och minskar suget.

Hur effektivt är just spenatextrakt och en produkt som Aptiless när det kommer till minskat sötsug/apitreglering/viktkontroll?
– Det är vetenskapligt bevisat en väldigt effektiv metod och är bättre än andra knep.

Läs också: 9 tips för viktminskning

Varför blir man överviktig?
– Man blir överviktigt av pizza, choklad, glass och chips, inte av lagad mat. Men man blir överviktig om man äter mer än man behöver och ofta kalorität mat, med mycket fett, socker och salt, vilket ger en väldig belöning som man inte kan hejda.

Tycker du att vi svenskar äter bra?
– Nordisk kost – som fisk, grönsaker, havregryn, rågbröd, rotfrukter – är bra. Men vi äter för ofta och för mycket från den amerikanska matkulturen, det vill säga snabbmaten.

Läs också: Ät kokosfett och bränn fett

Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi och expert på aptitreglering.
Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi och expert på aptitreglering.

Vilken är största boven – socker eller fett?
– Kombinationen socker och fett är värstingen. De kan finnas i samma rätt, som i glass. Men ofta i två olika rätter som vi äter samtidigt, till exempel chips och Coca-Cola.

Finns sockerberoende? Vad säger du till den som anser att det inte finns?
– Sockerberoende finns. En obestridlig längtan efter socker och sött som man inte kan motstå. Att man får abstinenssymptom om man inte får socker. De som anser att det inte finns är inte pålästa och/eller har inte träffat dessa personer.

Läs också: Bli kvitt sötsug och extrakilon – med spenat!

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Kosttillskottet Aptiless hjälper till att minska sötsug och hungerkänslor på grund av sitt höga innehåll av det naturliga ämnet thylakoider, som finns i gröna blad och är nödvändiga för fotosyntesen, alltså växternas förmåga att utnyttja solenergi som energikälla. Thylakoiderna i Aptiless utvinns ur spenatblad. Fem gram Aptiless motsvarar 100 gram spenat och blandas i valfri dryck strax före måltid.
Att äta stora mängder spenat ger dock inte samma resultat som att använda Aptiless. Thylakoiderna sitter innanför spenatens cellvägg. Människan saknar enzym som kan bryta ner och sönderdela cellväggen, vilket gör att thylakoiderna inte kan frigöras i matsmältningsprocessen. Därmed kan vi inte tillgodogöra oss dem när vi äter spenat i sin naturliga form, eller ens i pulveriserad form. För bästa möjliga upptag av kroppen har de därför omsorgsfullt frigjorts i en patenterad tillverkningsprocess.

Hög thylakoidhalt
Aptiless består av 100 procent spenat varav mer än 50 procent lättupptagliga thylakoider. Thylakoiderna fördröjer nedbrytningen och upptaget av fettet i maten vi äter. Detta leder till att matsmältningen pågår längre tid och därmed utnyttjar hela tarmen. Finessen är då att mättnadshormoner frisätts mer effektivt, eftersom de produceras i slutet av tarmen. Med modern mat som vitt mjöl och vitt socker, så utnyttjas bara en liten del av tarmen och det är därför det inte blir någon mättnad. Mättnadssignalerna går till hjärnan och talar om att man är nöjd och suget efter ytterligare en portion eller sötsaker minskar eller uteblir.

Annons
Annons