Annons
Annons

Q10 och lagrad vitlök mot statinernas biverkningar

För sex år sedan påbörjade Hans Samuelson en statinbehandling som gav honom biverkningar och gjorde honom sjuk. Efter en hjärtinfarkt rekommenderades han att äta ett kombinerat Q10- och vitlökstillskott. Idag mår han bra och orkar göra allt han tidigare inte orkade.

Redaktionen

17 april, 2016
Q10 och lagrad vitlök mot statinernas biverkningar
Dela inlägget

För sex år sedan påbörjade Hans Samuelson en statinbehandling som gav honom biverkningar och gjorde honom sjuk.
Efter en hjärtinfarkt rekommenderades han att äta ett kombinerat Q10- och vitlökstillskott.
Idag mår han bra och orkar göra allt han tidigare inte orkade.

Det var för ungefär sex år sedan som Hans Samuelson, 75 år från Sigtuna, påbörjade en statinbehandling på grund av förhöjda kolesterolvärden. Det resulterade i att han blev sjuk. Han orkade ingenting och kroppen blev allt svagare.

Läs också: 4 nyttiga fakta om fetter, kolesterol och statiner

Kan medföra flera besvärliga biverkningar
Behandling med statiner syftar till att sänka förhöjda kolesterolvärden men kan också medföra besvärliga biverkningar.
– De gick in för att sänka kolesterolet men kolesterol är också något som är livsnödvändigt. Jag hade så ont i benen att jag inte kunde gå, bara för att jag åt statiner. Jag låg inne på Karolinska i en hel månad, säger Hans Samuelson.

Slutade med statinerna – och muskelsmärtorna och tröttheten upphörde
Muskelsmärtor och trötthet var vardagen för Hans Samuelson. Hans tillstånd resulterade till slut i en hjärtinfarkt och han fick genomgå en hjärtoperation. Efter operationen slutade han att äta statinerna och muskelsmärtorna och tröttheten gav med sig.
– Det som skulle hjälpa mig stjälpte mig, berättar Hans Samuelson.

Rekommenderades äta extra Q10
Han fick rekommendationen att äta extra tillskott med coenzymet Q10 eftersom han troligen efter statinbehandlingen hade en stor brist på det. Q10 är ett vitaminliknande ämne som kroppen själv tillverkar men produktionen minskar med stigande ålder och till följd av behandling med statiner. Brist på Q10 ger symtom som muskelvärk och trötthet.

Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Vitlök för att sänka blodtryck
Hans Samuelson började äta Q10 i kombination med ett lagrat vitlöksextrakt i form av tillskottet Kyolic med Q10.
– Jag äter det fortfarande och jag tycker det är jättebra. Man måste veta vad man håller på med. Vitlök är en gammal beprövad sak så det är inget att betvivla, säger Hans Samuelson.
Vitlök har länge använts traditionellt som naturmedicin främst tack vare sitt rika innehåll på nyttiga svavelföreningar. Idag finns det forskning och studier som visar på att vitlök sänker högt blodtryck och högt kolesterol. Vitlöken hjälper också till för att stärka immunförsvaret, vilket i sin tur skyddar mot förkylningar.

Läs också: Ny studie: Coenzym Q10 kan rädda hjärtpatienter

Inte längre några biverkningar
Han gick från att motionera flitigt till att inte orka klippa gräsmattan. Innan han blev sjuk var han vältränad och sprang flera gånger i veckan, men statinerna bröt ner kroppen och han hade inte ork att göra någonting längre.
Idag mår Hans Samuelson bra och äter Kyolic med Q10 varje dag. Han klipper gräsmattan, vilket var något som hans fru fick göra när han var sjuk, och han är ute och går med stavar flera gånger i veckan.
– Jag hade tur, idag är alla besvär så gott som borta, berättar han.
Hans Samuelson har inga biverkningar idag och han känner sig som i sina unga år igen. Han menar att om han aldrig hade börjat äta Kyolic med Q10 hade det aldrig fungerat.

Läs också: Q10 – coenzymet som aldrig riktigt fått det kredd det förtjänar

Av Saara Olsson Sillanpää

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Vitlökens många goda egenskaper

Kyolic är ett kallextraherat vitlöksextrakt från Kalifornien, som lagrats i 18-20 månader på stålfat. Den särskilda framställningsmetoden eliminerar illaluktande och fettlösliga svavelämnen, vilket resulterar i ett luktfritt extrakt som kan konsumeras utan att orsaka lukt. Tillverkningsmetoden gör att preparatet är skonsamt för magen.

Hjälper immunförsvaret
I en studie vid University of Florida fick deltagarna som intog 2 500 miligram lagrat vitlöksextrakt under 90 dagar, 61 procent färre dagar med förkylning eller influensa. Studien visade att tillskottet ökade motståndskraften genom att immunförsvaret arbetade mer effektivt.

Lagrat vitlöksextrakt
Historiskt sett har vitlök använts flitigt som skydd mot infektioner. På senare tid har man kartlagt att många av vitlökens goda egenskaper beror på dess innehåll av allicin. Allicin är ett svavelämne som ger vitlöken dess starka lukt vilket är vitlökens skydd mot skadedjur.
Allicinet hjälper även oss människor. Att äta vitlök är ett mycket effektivt sätt att hålla virus och bakterier på avstånd och man har sett att både antalet förkylningssymtom och sjukdagar minskar vid intag av vitlökstillskott.

Många studier på AGE
Allicinet är flyktigt och bryts ner på väldigt kort tid i magsäcken. Därför är det svårt att tillverka effektiva kosttillskott på färsk vitlök.
I Japan började man därför att lagra vitlök. Den tekniken kombinerades sedan med vetenskap och resultatet blev så kallat AGE, det vill säga Aged Garlic Extract, något som visat sig mycket effektivt i de många studier som gjorts, däribland över 700 stycken på kosttillskottet Kyolic Aged Garlic Extract, vilket innehåller det lagrade vitlöksextraktet.

Kolesterol- och blodtryckssänkande
Förutom att vitlöksextraktet stärker immunförsvaret, så sänker det även högt kolesterol och högt blodtryck, motarbetar åderförkalkning samt är svamp- och parasitdödande.
Vitlök kan intas under långa perioder i förebyggande syfte eller som intensivkur när man är sjuk.

Kombination med Q10
Höga blodfetter kan sänkas naturligt med Kyolic. Använder man kolesterolsänkande läkemedel, så kallade statiner, påverkar det förmågan att producera Q10 och därför är Kyolic med Q10 en utmärkt kombination.

Annons
Annons