Foto: Helén Pe

Raw kombucha

Fakta

Receptet kommer från dietisten Anna Ottossons bok "Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha" - utgiven på förlaget Bonnier Fakta.

Tre snabba om kombucha:
1. Honung – nej, bäst är vitt strösocker. Mycket av sockret försvinner eftersom kombucha-kulturen förbrukar det vid jäsningen.
2. Mögel – vit, blå, grön – släng allt.
3. Grönt te – som inte är smaksatt med bergamott, eller fruktigt te eftersom det kan försvaga kombucha-kulturen.

Att brygga sin egen kombucha är enklare än det kan verka. Det enda du behöver är grönt te, bakteriekultur, socker och tålamod. Du kan dricka kombucha naturell eller smaksätta med hallon, persika, ananas, körsbär, jordgubbar eller persika.
Här är ett grundrecept för första bryggningen.

Kombucha är en traditionell asiatisk grön fermenterad dryck av te som har jäst med en mjölksyrakultur. Drycken har anor tillbaka i den ayurvediska kejsarkulturen.

Har ersatt läsk och blivit LA-kändisarnas favorit
I hälsohippa Los Angeles har kombuchan slagit ut läsken i kyldiskarna och blivit kändisarnas favorit.
Grunden för att brygga egen kombucha är en Scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast), som också kallas kombucha-mamman. Fråga i välsorterade hälsokostbutiker eller köp i näthandeln.

 

Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Ayurvedans motsvarighet till surdeg
Modersvampen behåller man och brygger på igen och igen. Det bildas små bebissvampar i dina bryggningar i flaskorna och är helt som det ska. Det är en del av de nyttiga bakterierna som sägs stärka upp immunförsvaret och balansera magen. När brygden är färdig tar du ut kulturen och placerar i en glasbehållare tillsammans med ett par deciliter av vätskan så att du har till nästa bryggning.
Om kombuchan smakar väl surt kan du tillsätta mer socker (som är mat till bakteriekulturen under bryggningen, femtio procent äts upp).

Smaksätt sedan på olika sätt
När man tar sig tid att göra egen kombucha är det lika bra att göra en rejäl laddning som sedan kan smaksättas på olika sätt.

Tvätta händerna!
Tänk på att ha rena, nytvättade händer innan du tar i och lägger ner kombucha-kulturen i teet.

Fakta

Receptet kommer från dietisten Anna Ottossons bok "Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha" - utgiven på förlaget Bonnier Fakta.

Tre snabba om kombucha:
1. Honung – nej, bäst är vitt strösocker. Mycket av sockret försvinner eftersom kombucha-kulturen förbrukar det vid jäsningen.
2. Mögel – vit, blå, grön – släng allt.
3. Grönt te – som inte är smaksatt med bergamott, eller fruktigt te eftersom det kan försvaga kombucha-kulturen.

Ingredienser

Grundrecept/första bryggningen
3 ½ liter vatten
8 påsar ekologiskt grönt te
2 dl ekologiskt strösocker
1 kombucha-kultur (scoby)
2 glasburkar
2 kökshanddukar
2 dl vätska från kombucha-kulturen (scoby) sparas

► Läs också: Gör din egen guldmjölk med gurkmeja

Gör så här

Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg i tepåsarna och låt dra ungefär en kvart och plocka därefter upp tepåsarna. Rör ner sockret och blanda väl och låt vattnet svalna till rumstemperatur. Häll upp i två glasburkar och lägg i kombuchakultur. Spänn fast en handduk över öppningen med gummiband runt så att inget ovälkommet tar sig in i burkarna. Ställ burkarna på en mörk och varm plats i ditt kök.

Låt stå i lugn och ro i sju till tio dagar. Bryggtiden varierar beroende på temperaturen där den är placerad. Det kan ta sju dagar men också 14 dagar beroende på förhållandena i just ditt kök.

Smaka av kulturen med sugrör under bryggningen tills du får den som du vill ha den.
”Nu kan du dricka din kombucha men jag tycker bäst om att smaksätta kombuchan och göra en andra bryggning/jäsning”, skriver dietisten Anna Ottosson i sin bok ”Hälsodrycker – gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha”.

► Läs också: Dietisten Anna Ottosson: ”Vi äter ihjäl oss!”

 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vad vet du om lecitin?

Hälsa

Är du psykiskt utmattad, har dåligt minne, upplever dig okoncentrerad och blir lätt trött utan ansträngning? Du kan ha lecitinbrist. Här får du lära dig mer!

Mia Clase och Lina Nertby Aurell

Food Pharmacy: ”Bli en näringsjägare”

Intervju

De beskriver sig själva som positiva hypokondriker som försöker klura ut hur man ska äta för att hålla sig frisk. När småbarnsmammorna Mia Clase och Lina Nertby Aurell träffade professor Stig Bengmark förändrades nämligen deras liv på ett ögonblick. Plötsligt kom begreppet näringsjägare till – och de gav sig sjutton på att lära sig allt om tarmen och dess bakterier. Så föddes bloggen Food Pharmacy och så småningom boken med samma namn.

Banan och jordnötssmörgåsar i form av roliga gubbar

Livsmedelsverket gör tre klargöranden om kost

Kost

Med anledning av att det, under ett panelsamtal om mat och hälsa på källkritikens dag den 13 mars (som går att se på nätet), förekom påståenden som var felaktiga eller saknade vetenskaplig grund har Livsmedelsverket i ett pressmeddelande gått ut med några klargöranden gällande kostråd. Klargöranden handlar om jordnötter till spädbarn, kopplingarna mellan god hälsa och stort intag av frukt och grönt samt mellan rött kött och ohälsa.

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.