Redaktionen
Enkelt att göra egen ingefärsshot

Frukostshots – en bra start på nya året! Så här gör du din egen ingefärashot

Nytt år, nya utmaningar! Jag blev lite inspirerad av att göra shot på ingefära. För en vecka sen så köpte jag en sådan shot på 7-Eleven på morgonen. Den var supergod så jag googlade lite på hur man gör sin egen. Det enklare än du tror! Så varje morgon nu så tar jag en shot. Bästa av allt är att den har lång hållbarhet på cirka en månad i kylen.

Jag använde ingefära, citron och honung. Dessutom valde jag att spica till det med chili! Oh la la 🙂

1. Riv ingefäran och hacka chilin. Låt den så på spisen i cirka 20 minuter och dra på lång värme i vattnet. Den får max vara 60 grader för att bevara det nyttiga.
2. Efter den stått på spisen så sila över den och låt stå och svalna. Häll i honungen vid fingerljummet (får inte vara för varmt då honungen tappar effekt, typ max 40 grader).
3. Pressa i citron och sila över en sista gång och därefter fyll på i en flaska eller liknande.

Nu gjorde jag för 2 liter till två flaskor. Men för 1 liter så behöver du:
200 gram ingefära*
1 chili
1/2 dl honung
2 citroner
1 liter vatten

Ingredienser till ingefärsshot, ingefära, citron, honung och chili

Ingredienser till ingefärsshot, ingefära, citron, honung och chili

Och då undrar du vad detta är nyttigt för? Ingefära har varit ett naturligt läkemedel hundratals år med sina terapeutiska kvalitéer. Ni som vet, skriv gärna en kommentar och inspirera andra. Annars så har du några användningsområden:
Kickstarta morgonen! Chili är bra för förbränningen. Ingefära mot förkylning, migrän, magsmältning, antiinflammatoriska egenskaper. Läste nånstans att i en studie i japan så brände man 43 kalorier extra där de fått ingefära som tillskott i frukosten. Och det finns massor av alternativ med ingefära på hälsokosten, bland annat förutom vikt så pastiller för åksjuka. Såg också tuggummi för tandkött och tänder.

Bra start på dagen – och håller koll på magen. Just saying.  😉

Kurera har tidigare publicerat ett recept på en energishot med ingefära om du vill ha mer inspiration. Och här kan du läsa om varför ingefära är så nyttigt.

//Daniel

[*EDIT: Jag skrev fel från början om mängden ingefära. Stod 100gr och det ska vara 200 som jag nu rättat till. På bilden ser ni för två liter och mängden för 400 gr ingefära. Ber om ursäkt för det felaktiga antalet 🙂 ]


14 comments on “Frukostshots – en bra start på nya året! Så här gör du din egen ingefärashot

 1. Rhozita on

  Jag tillsätter färsk gurkmeja oxå…låter det stå ett dygn o kör en omgång till på ‘sumpen’. Helt utan att värma upp för att behålla så mycket som möjligt av allt. Om man sedan blandar dessa två så får man en blandning som blir mellanstark i smaken.🤗

  Svara
  • Elisabeth Nilsson on

   Jag kör i råsaftscenrifugen:
   4 skalade citroner
   En hel oskalad tvättad ingefära
   En hel chilifrukt.
   Häller upp på tätslutande flaska.
   Tar sedan varje morgon:
   30 ml av blandningen
   1 tsk honung i 1dl kokt avsvalnat vatten.

   Svara
  • kurerasysadmin on

   Ja, jag läste nånstans att om man äter blodtrycksmedicin så är det inte så bra. Men det är för att den har troligtvis samma effekt. Gäller ofta när man tar mediciner att vara försiktig med vilken mat man äter och vilka kost/närings-tillskott som man tar.

   Personligen är min tanke att om man kan få samma effekt av maten och naturliga produkter så är det bättre än mediciner. Nog det som kallas så populärt för ”medicinal food”. Läkarna förespråkar gärna mediciner så det är svårt när/om man hamnar i den situationen. Gäller redan att förebygga innan så gott det går. Mat som medicin är ju lite lustigt i sig att vi ens tänker i dem banorna, bör vara självklarhet på något sätt.

   Svara
  • kurerasysadmin on

   Vattnet har du i från början i en kastrull. Där du lägger i den rivna ingefäran och hackade chilin. Lycka till 🙂

   Svara
 2. Marianne Åström on

  Ja vi har prövat ingefärshot, men det kan bli lite tufft för magen, men jag tror det är nyttigt, vi har faktiskt klarat oss utan förkylning

  Svara
  • kurerasysadmin on

   Härligt! Skönt att slippa förkylning, just nu har ”alla” varit sjuka. Ja det gäller nog att inte dricka stora glas, den bränner till lite och jag har dessutom chili i min..

   Jag är helt övertygad om att det är nyttigt. Alla saker vi petar i oss påverkar åt ena eller andra hållet och påverkar vår hälsa. Hur ska vi annars få i oss vår näring 😉 Antingen bra råvaror i rätt mängder och/eller via tillskott som man köper som är råvaror i koncentrerad form 🙂

   Svara
  • kurerasysadmin on

   Jag tog ett klassiskt nubbeglas och ”shottade”. Shot är väl per definition att man dricker allt i ett svep i snapsglas om jag inte mins fel. Gissningsvis 1-3 cl? Nån annan läsare får gärna komma in och lägga till kommentarer kring dosering..

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Barnenshinderbana på Fitnessfestivalen 27/11 2016

Något barn som är sugen på utmana gladiatorer kända från TV?

Allmänt

Japp! Barnens hinderbana nu på söndag! Jag har anmält mina barn till Barnens hinderbana på Fitnessfestivalen. Det är en 1,5 km lång bana med 15 häftiga hinder som avslutas med det välkända gatloppet där gladiatorerna står och väntar på ungarna he he he. Vad sägs om repklättring mot vägg, armgång, vattenhinder och vippbrädor? Den här typen av […]

Skärmdump från TV4 Nyhetsmorgon - träna med barn

Bra tips från Paolo Roberto – träna med barnen

Barn

Jag såg ett klipp idag från TV4 nyhetsmorgon på deras facebooksida om att träna med barnen – en fantastiskt bra idé! Paolo Roberto hade med sig sin son Enzo och körde lite övningar nu när det är höstlov, bland annat övningen övningen ”Spindelmannen”. Han hade också intressanta tankar kring hur man kan minska sitt barns stillasittande. Ta […]

Fler läkare skriver ut D vitamin rapporterar SVT Aktuellt

Fler läkare skriver ut D-vitamin 

Blogginlägg

God morgon! Jag såg på nyheterna igår kväll, Aktuellt på SVT och tänkte rekommendera er att titta på ett av inslagen om D-vitamin. Enligt inslaget så skrev det ut till 14.964 patienter för d-vitaminbrist. Idag 2015 skrivs det ut till 126.045 patienter som fått receptbelagt d-vitamin. (Sen kan jag personligen tycka att de d-vitaminerna på […]

Dagens löpsedel: kom iform med… Gissa vad 

Övrigt

… Spelet som tagit välden med storm. Pokémon. Lite skämtsamt så hörde jag här om dagen ”Pokémon Go har gjort mer för folkhälsan än hälsoministern gjort på två år”.  Vad är din åsikt? Hiss eller diss?  Mvh Daniel, bloggar från solstolen. 

Pokémon jakt. Perfekt sätt att få ungarna att ut och röra på sig

Pokémon Go har stor hälsofördel

Blogginlägg

Har Pokémon febern även nått dig också? Japp här med. Sommaren 2016 kommer vara sommaren som alla sprang och fångade monster. Du som inte känner till det så tänkte jag berätta lite kort om det. Och det finns faktiskt en riktigt bra uppsida med sommarens stora fluga som är på ingång. I helgen så släpptes spelet i […]

Låt datorn skapa din packlista

Blogginlägg

Ska du ut och resa i sommar?  Ogillar du att skriva packlistor? Eller hinner du bara inte?  Låt datorn göra jobbet åt dig! Här kommer ett snabbt och bra tips till som ska ta korta eller längre resor i sommar: besök sidan packlista.com. Du fyller bara i vilket land du ska till, hur länge du […]