Redaktionen

Video: Därför ska du välja ekobananer

Varje år äter vi ungefär 17 kilo bananer per person i Sverige. Men nio av tio oekologiska frukter innehåller rester av kemiska bekämpningsmedel och idag vet vi inte vilken effekt detta får senare i livet.

För varje kilo ekobananer du köper besparar du miljön kemiska bekämpningsmedel som motsvarar två deciliter Round Up (ogräsmedel).

Vill du veta mer om varför ekologiskt odlade bananer är ett bättre alternativ för såväl dig som odlaren och miljön? Se filmen.

Källa: KRAV

/Isabelle


Lyssna inte på SLV. Välj ekologiskt – för hälsan!

Ibland blir jag galet frustrerad. Till exempel vid tillfällen då statliga myndigheter som Livsmedelsverket går ut och säger korkade saker som att eko inte spelar någon roll för hälsan. Vilket är just vad de gjorde i en artikel i GP igår. Och varför blir jag så frustrerad då? Jo, för det första för att personen som säger detta har fel och för det andra för att uttalanden likt dessa får för många negativa konsekvenser. Vi svennebananer är ett godtroget folk med en irriterande benägenhet att inte ifrågasätta information när den kommer från personer på”myndigheter”.

Livsmedelsverket är Sveriges centrala myndighet för frågor som gäller livsmedel och har bland annat i uppgift att i konsumenternas intresse arbeta aktivt för säkra livsmedel och bra matvanor.
Jag upprepar: ”säkra livsmedel och bra matvanor”. Ha dessa i ord i åtanke när ni nu läser följande.

I artikeln, som handlade om att frukt och grönt hamnar på svarta listan efter att stickprovskontroller visat att de innehåller på tok för mycket bekämpningsmedel, gör de ett uttalande om att det är helt onödigt att välja eko av hälsoskäl.

Kolla här:

Skärmdump fran GP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VA FALLS?!!

Det är så korkat – och det är så synd! Eko spelar visst roll för hälsan!
Uttalanden i stil med dessa gör att vi slängs tillbaka många år i utvecklingen och många tappar/minskar sin nyvunna medvetenhet kring eko och kemikaliers påverkan på folkhälsan.

Jag stör mig på detta av flera anledningar:

1. Påståendet stämmer inte. Även om de flesta livsmedel (dock långt ifrån alla!) håller sig till mängder bekämpningsmedel under den tillåtna gränsen får vi fortfarande i oss gift SÅ FORT vi inte väljer ekologiskt. En del gifter är vattenlösliga och försvinner ur kroppen, andra är fettlösliga och stannar kvar. Allt blandas i kroppen i en giftig cocktail vars direkta hälsorisk man inte vet något om – förutom att den finns. Man VET till exempel att bekämpningsmedel och kemikalier är bakomliggande orsaker till många av våra största folksjukdomar.
Ytterligare ett argument: om du inte väljer ekoprodukter för din egen hälsas skull gör det för böndernas – eftersom flera av de bekämpningsmedel som används i lantbruk innebär  ökade risker för cancer och sannolikt neurologiska sjukdomar som Parkinsons – bland andra sjukdomar.
2. Ekologiskt är bra val av SÅ många anledningar. Till exempel för vårt ekosystem och ökat klimatsmarthet, minskad övergödning, renare vatten, naturlig djurhållning, odling utan GMO (genmodifierade organismer) etcetera.

Jag förstår dock problematiken
Statliga Livsmedelsverket skulle få otroligt mycket skit om de gick ut och rekommenderade folk att mestadels äta ekologiskt. Inte minst för att eko oftare är dyrare och folk – alla från privatkonsumenter till företag till bönder – skulle kräva subventioner. Så för att undvika att folk får tuppjuck lägger de istället sitt krut på sådan här propaganda.

Men det är oerhört synd att de säger så eftersom det påverkar folk så mycket i en negativ riktning, ekobönderna får det ÄNNU svårare och anledningarna att välja eko är så oerhört många.

Så kortfattat: lyssna inte på Livsmedelsverket – i alla fall inte den här gången.

/Isabelle


Ekologiskt café på Öland

Har hittat ett nytt smultronställe som måste besökas om man är på Öland; Strandnära vid Sandbergen. Ett ekologiskt café/resturang som ligger söder om Färjestaden. De hade även en liten eko-shop med fina ekologiska teer, kryddor och annat skoj.

20140708-182233-66153335.jpg

20140708-182233-66153132.jpg

20140708-182232-66152910.jpg
Beställde en jättegod chiapudding med rårörda bär till kaffet. Underbart att kunna beställa något som både är gott och nyttigt när man är fikasugen!

Kan varmt rekommendera stället!
/Johanna


Barista, inte bara fairtrade…

Vilket väder! Helt galet 🙂 Det är den 9:e mars och över 10 grader – på kvällen!! 🙂  Jag hamnade av en slump på ett café på Södermalm i Stockholm.. Såg en uteservering…redan.. Klart man bara måste ta en fika 🙂 ”Barista”på Götgatan, ekologiskt och fairtrade..hur bra som helst.

Sitter och tittar på kvittot.. för varje fika med Stammiskortet går en skolmåltid till FN-skolan i Etiopien. (Skaffade stammiskortet av den anledningen) Fairtrade får en helt annan mening än bara ett ord,,

Barista Fair Trade Coffee Götgatan

Inte bara värmen i luften som värmde!

Hoppas att ni alla läsare också haft en skön vårdag! Skriv gärna en kommentar nedan om vad det bästa du gjort eller upplevt idag 🙂

//Daniel
Postat med WordPress för Android


Eko-nörd? Ja tack.

Jag kan till min stora glädje erkänna att jag på bara några månader har vuxit som människa och blivit en riktig ekonörd. Det borde alla bli, om så inte för den enskilda personens skull, men för oss alla, för jorden. Jag började på det här jobbet för ett halvår sedan. Redan då köpte jag en hel del eko, men nu vill jag ha mer. Och inte bara mat och livsmedel, jag byter även ut skönhetsprodukter och smink. Det känns som väldigt självklart på många vis. Jag som alltid älskat naturen och är en hopplöst frilufsande naturromantiker, naturligtvis går det hand i hand med naturliga val. Jag vill ju ta hand om den älskade naturen som jag tycker så mycket om att vistas i. Jag vill ju ta hand om mig själv och min kropp så att den håller länge, länge. Eko-djungeln är härlig och spännande att lära känna. Det finns mycket att välja på och jag upptäcker nya produkter hela tiden. Lade idag upp Redaktör-Malins artikel om läppstift. Att vi sätter i oss över två kilo läppstift under en livstid och det faktum att det innehåller både kemikalier och tungmetaller är extremt skrämmande. Jag är beroende av läppglans/läppbalsam. Har de utspridda lite överallt i min lägenhet och i mina väskor vanligtvis. Men förra veckan slängde jag ut alla mina läppstift och läppglans för förr.  Istället köpte jag ett snyggt rött läppstift från Dr Hauschka. På läpparna nu har jag ett naturligt cerat från Naked Lips. De är små, färgglada och härligt mjuka på läpparna. Det bästa? De innehåller så naturliga ingredienser att du praktiskt taget kan äta dem. Det ska bli mitt motto framöver.

Mer eko åt folket! Fortsätt efterfråga så kommer det bara bli bättre och bättre.

Puss/Emma

 

emm_blogg

Mina favoriter just nu: Rött från Dr Hauschka och havtorn-cerat från Naked lips.


Vad äter du till frukost?

Frukostmat marknadsförs som hälsosam men är den verkligen det?
Aftonbladets test visar till exempel att många müslimärken är fullproppade med socker och dietisten Anna Ottosson konstaterar att müslin istället borde kallas godis.
Jag tror att väldigt många äter galet mycket socker – över lag – men kanske framför allt till frukost. Vid just frukosten upplevs nog sockret som mer dolt eftersom det ”maskerar” sig i form av ”traditionell” frukostmat – som till exempel O’boy och skogaholmslimpa.
Min poäng är: tänk på vad du stoppar i dig även på morgonen – och kom ihåg att frukosten enligt forskning är dagens viktigaste mål.

Frukostbord med kaffe juice pannkakor glass socker jordgubbar

Ser din frukost ut så här?

Så här ser min frukost ut:
Oftast fil med egenblandad müsli på gojibär, pumpakärnor, cashewnötter, sötmandel, paranötter, hasselnötter, valnötter, psylliumfrön, linfrön och solroskärnor. Ibland häller jag ner ett blåbärs- eller havtornspulver också och ibland äter jag torkade katrinplommon till. Ofta har jag även i någon uppskuren frukt, till exempel äpple, päron, apelsin,banan, kiwi, druvor etcetera.

Ekologiskt = mer prisvärt än icke ekologiskt
På helgen kan jag äta ett stekt ägg på en rostad fullkornsmacka, med skivad avocado och tomat över. Och på sista tiden har jag upptäckt Orkas proteingröt med blåbär som jag äter tillsammans med rårörda lingon eller kanel. Supergott. 🙂
Med risk för att låta präktig vill jag också poängtera att samtligt – i alla fall oftast – är ekologiskt. I min värld borde det inte finnas något annat.
Många beklagar sig över att ekologiskt är så dyrt. Visst kan man tänka så ibland. Men – man kan också tänka att det är de icke ekologiska produkter som är dyra med tanke på att man då köper sämre mat med sämre näringsvärde.

Nu undrar jag: Vad äter du till frukost?
Skiljer sig vardagarnas frukost från helgernas? Och är ekologiskt för dyrt? Skriv gärna nedan i kommentarsfältet.

/Isabelle