Redaktionen

Start för Let’s dance på fredag

På fredag börjar Let’s dance 2016 och vi på redaktionen var förbi pressträffen och spanade in vilka som kommer dansa i år. Vem är sportsgiganten, vem är den unga artisten på uppgång, vem är programledaren, den internationella stjärnan, den musikkunnige, vem är ”åldringen”, vem är stjärnan som bara kidsen känner till – och så vidare. Ja, allt det där man brukar undra. Ja, nu har vi råkoll. 😉

Vi har gjort några intervjuer som kommer att dyka upp under de kommande veckorna så håll koll på startsidan hos oss, det vill säga Kurera.se. 🙂

Här nedan ser du vika deltagarna för årets upplaga av Let’s dance är!

Bianca Ingrosso och Alexander Svanberg

Bianca Ingrosso och Alexander Svanberg

Cecilia Ehrling och Johan Rabaeus

Cecilia Ehrling och Johan Rabaeus

Elisa Lindström och Yvo Eussen

Elisa Lindström och Yvo Eussen

Nassom El Fakir och Jeanette Carlsson

Nassim Al Fakir och Jeanette Carlsson

Rickard Söderberg och Maria Zimmerman

Rickard Söderberg och Maria Zimmerman

David Hellenius och Jessica Almenäs intervjuar delar av juryn, Tony Irving och Ann Wilson. Ny i juryn för i år är supertrevliga Cecilia Lazar som lär sticka ut (ej med på bild)

David Hellenius och Jessica Almenäs intervjuar delar av juryn, Tony Irving och Ann Wilson. Ny i juryn för i år är supertrevliga Cecilia Lazar som lär sticka ut (ej med på bild)

Pia Johansson och Marc Christiansen

Pia Johansson och Marc Christiansen

Thomas Wassberg och Malin Watson

Thomas Wassberg och Malin Watson

Isabel Adrian Angello och Fredric Brunberg

Isabel Adrian Angello och Fredric Brunberg

Rickard Söderberg och Maria Zimmerman

Rickard Söderberg och Maria Zimmerman

Linda Lindorff och Kristjan Lootus

Linda Lindorff och Kristjan Lootus

Toni Prince och Elisabeth Novotny

Toni Prince och Elisabeth Novotny

Eva Fröling ochTobias Wallin

Eva Fröling ochTobias Wallin

Nassim Al Fakir och Jeanette Carlsson

Nassim Al Fakir och Jeanette Carlsson

Programledarna David Hellenius och Jessica Almenäs

Programledarna David Hellenius och Jessica Almenäs

Ni som följt Kurera.se under de senaste åren känner nog igen vissa namn lite extra. Juryns ordförande Tony Irving, till exempel som har bloggat hos oss, dansaren Cecilia Ehrling har också bloggat hos oss. Tyvärr är inte dansaren Sigrid Bernson med i år men hon har också varit en populär bloggare hos oss.

Mvh Daniel


Raw snickershjärtan till kärestan – eller mellomyset!

Raw snickershjärtan till mellomyset!

Här är ett litet tips till alla hjärtans dag – eller som mello-mys-snacks. Inte minst till alla er som kör Kureras 21 dagar långa hälsoutmaning och letar efter något lite nyttigare. Det här receptet är helt tillsatsfritt, utan gluten, mejeriprodukter och raffinerat socker.

Till er som inte har någon käresta finns det andra nära och kära som säkert blir glada över att bli uppmärksammade/få en hjärtformad dessert. Inte minst har du själv säkert förtjänat lite uppskattning. Det har vi ofta en förmåga att glömma, eller hur? Att vi också är viktiga.

Här kommer receptet:

Botten
2,5 dl nötter (jag använde mandlar, valnötter och paranötter. Har även testat med cashews istället för paranötter, vilket också är gott)
2 dl urkärnade dadlar
2 dl riven kokos

Gör så här: Mixa nötter i matberedare i cirka 15 sekunder. Häll i dadlar och kokos och fortsätt mixa. Skopa över smeten i valfri form med bakplåtspapper på botten. Förvara i frysen.

Karamell-lager
2 dl dadlar (blötlägg dem gärna 20 min innan)
Cirka 1-2 teskedar ekologisk kokosolja (jag föredrar Holistics kallpressade)
1 tesked vaniljextrakt (eller vaniljpulver – jag använder äkta Bourbon vanilj)
0,5 dl hackade nötter (jag använde mandlar och naturella jordnötter – saltade går också bra men skippa då det extra saltet nedan)
Cirka 0,5 dl vatten
En nypa rosa Himalayan salt (utan tillsatser)

Gör så här: Mixa i matberedare, häll i vattnet sakta. Kör tills lent. Häll i nöthacket på slutet och blanda runt med sked. Häll smeten över bottnen och sätt tillbaka formen i frysen.

Chokladöverdrag
1-1,5 dl kokosolja (samma som ovan)
3-6 matskedar kakao (din smak avgör)
4 teskedar valfri sötning – till exampel honung eller Agavesirap (jag använder oftast Agave)
En nypa rosa Himilayian salt (eller två!)
3-4 matskedar vatten
Jordnötter – naturella eller saltade (som garnering)

Gör så här: Mixa i matberedare till lent. Häll sakta i vattnet. Bred över karamell-lagret och ”sprinkla” nötterna på toppen. Sätt tillbaka in i frysen en timme eller så – tills det hårdnat lite.

Servera med bär eller raw bananglass. I glassen på bilden till höger längst upp har jag i lingon och röda vinbär istället för citron och ingefära som i receptet. Men bananglass, sk ”nice cream” går att variera i oändlighet. Ha till exempel i kakao, havtorn, mango, jordgubbar, hallon eller blåbär. Och kom ihåg att även juice från rödbeta eller granatäpple kan vara roligt att använda i raw efterrätter eftersom det ger en väldigt fin färg.

Trevlig kväll!
/Isabelle


Raw citronglass med smak av ingefära

Fredagskväll och fredagsmys. Vill du ha ett snabbt tips på världens godaste, nyttigaste och enklaste glass? Ja, klart du vill.
Här är glassen du gör på bara fem minuter och resultatet är godare än vanlig glass. I alla fall om du frågar mig.
Citron basar kroppen och ingefära är helt enkelt bara supernyttigt. Ikväll kan du äta glass med gott samvete.

Ingredienser

Glass med bara tre ingredienser

Tre frusna bananer (infrysta i små bitar för att sedan underlätta vid mixningen)
Juice från 2-3 ekologiska citroner (eller fler. Ju mer desto bättre enligt mig)
Cirka 4-5 centimeter (eller 6-8 skivor) färskriven ingefära (beror på hur mycket du gillar ingegära – som är SUPERnyttigt)
Cirka 1 tesked rivet citronskal

Raw chokladmousse
1 avokado
1 tesked ekologisk kokosolja
1 dl dadlar
0,5 dl raw kakao (ca 4-5 tsk
1/2 banan (valfritt)
lite mandelmjölk eller vatten (valfritt)

Så gör du 

Glassen
Mixa i en matberedare. Använd S-bladet. En juicer går också bra. (Dock inte att förväxla med en råsaftscentrifug – ty det går icke.).
Förvara gärna i frysen en timme innan du äter. Har du glassen i frysen för länge blir den dock isig.

Det går bra att byta ut citronen och ingefäran mot vad du vill. Till exempel kakao, frusna hallon, pekannötter etcetera.

Chokladmousse
Mixa i matberedare tills krämigt. Förvara i frysen i ungefär en timme före servering.

Trevlig fredagkväll! /Isabelle

Raw citronglass med chokladmousse

Foto: Isabelle Hedander


Egna glasspinnar med banan, ett ”fredagsmys” tillsammans med barnen

I helgen så gjorde vi egna glassarpinnar med barnen. De baseras på bananer och görs hur lätt som helst. Superkul och gott att äta till fredagskvällen! Jag hade hittat ett inlägg på facebook som Matfusket hade postat.
Det såg så enkelt och inspirerande ut att jag bara var tvungen att testa.

Nyttig glass av banan med mörk choklad och kokosflingor

Hemmagjord glasspinnar

Vi alla tyckte det var supergott och jag kan rekommendera er att testa det! Det tar inte speciellt lång tid att göra det heller.

Nyttiga glasspinnar av banan

Vi tog bananer och delade dem på hälften och sedan tog vi glasspinnar och tryckte in dem i bananerna (glasspinnarna köpte vi på Pandoro)

Nyttiga glasspinnar av banan

Efter att pinnarna är på plats så fick glassarna ligga i frysen ett tag. Det blir bättre sen när man ska rulla bananerna i chokladen så det inte droppar, chokladen stelnar av kalla bananen.

Smält choklad i vattenbad

Senare så smälte vi choklad i en skål (vattenbad) .

Rulla glassen i smält choklad

Bananerna är frusna så man har inte så lång tid på sig… De ska också rullas i kokosflingor *pust* 🙂

krossade nötter och kokosflingor

Rulla frusna bananerna i krossade nötter och kokosflingor

Vi rullade dem i krossade nötter och kokosflingor…. Lite onyttigt strössel syndades det också med, men min personliga favorit var kokos… Jag är helt torsk på kokos 🙂 Sen efter toppningen så in i frysen ett litet tag till.

Bästa nyttiga fredagsmyset!! Jag hoppas att ni får lite inspiration att göra egen glass med barnen.. Både stora och små. Hur nyttig du vill vara bestämmer du själv, vilken topping du väljer och procenten av kakao i chokladen.

…. Men nu är det måndag och jag kör en fasta på 4 dagar. Jag gör det utifrån hälsoperspektivet, rena kroppen. (Vill du läsa mer om detox och fasta så har vi skrivit om det här på kurera, använd sökfunktionen överst på sidan)
Det känns jättebra och humöret är fortfarande på topp. Dock så blir det ingen löpning under tiden… jag hade tänkt det men jag avråddes.
Jag var inne på Hälsokraft i Farsta efter jobbet.. Köpte med mig denna som en del av kvällsmålet:

Biotta Surkål

Dricka surkål smakar faktiskt bättre än det låter 🙂

Ha en trevlig kväll!

//Daniel
…………………………………………………………………………………………………….
Bloggat från mobilen via WordPress-appen