Redaktionen

Färgglad frukost!

Två veckor in i hälsoutmaningen. Are you still going strong? Jag gör fortfarande mitt bästa – även om jag ibland varit lite lat med att räkna ut mina poäng. Hur går det för er?

Frukost grön smoothie och citronvatten

 

Ovan är en bild på min frukost i morse: ljummet citronvatten med gurkmeja, honung och kanel plus grön smoothie. Ja, det ni ser i mixern är en grön smoothie som inte blivit ”mixad” än.  Hur som helst: Mmm! 🙂

Det är kanske svårt att se vad den innehåller så här får ni ingredienslistan…

Morgonens gröna smoothie:
Chiafrön, nässelpulver, kallpressad kokosolja, ingefära, vatten, vetegräs, avokado, ekologisk selleri, lingon, blåbär, havtorn, rödkål, ekogurka, ekobanan, ekoäpple, eko-babyspenat, apelsinjuice – utan tillsatt socker.

Jag varierar ingredienserna i smoothien nästan varje dag. Ibland bär, ibland inte, ibland ingefära eller lite chili flakes, ibland inte. Chili kan förresten rekommenderas, sjukt gott när det hettar lite. 🙂

Och så några minuters huvudstående på detta. Min tvååriga son tycker alltid att det är lika roligt att försöka välta mig. 🙂

/Isabelle


Acaibowl – god och nyttig frukost

Har hittat en ny frukostfavorit, som faktiskt kan ätas som ett gott och nyttigt mellanmål också. Eller till fredagsmyset. Kommer garanterat bli en sådan till Let´s Dance ikväll 🙂 Acaibowl kallas det och är som en blandning mellan en smoothie och sorbetglass. Laktosfri, glutenfri och full av nyttigheter. Acaibowl är mycket populärt i Brasilien och stora delar av Sydamerika där acaibären kommer ifrån men har också de senaste åren blivit  trendigt i USA. Jag har gjort min Acaibowl helt utan mjölk eftersom jag vill ha den mer som sorbet, annars är många recept med kokosmjölk, mandelmjölk eller annan sorts mjölk.

Så här har mina frukostar sett ut de två senaste dagarna:

Acaibowl 1

Acaibowl 7

 

Recept för två personer:

2 dl ekologisk äppelmust

1 dl frysta hallon

1 dl frysta blåbär

2 ekologiska bananer

2-3 msk acaipulver

5 st större isbitar

Topping

Granola + bär eller skivad banan.

Gör så här:

Börja med att krossa isen i en mixerkanna. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa till en slät konsistens. Späd med lite vatten om den blir för tjock. Vill du toppa med banan, använd 1,5 banan i mixern och skiva upp resterande halva till toppingen.

Trevlig helg!

/Johanna

 

 


Världens bästa frukost!

Först och främst så tycker jag att frukosten är dagens absolut bästa mål. Nu har jag dessutom hittat världens bästa frukost; GRÖT! Jag har tidigare försökt mig på grötfrukostar men tyckt att det bara har varit en kladdig sörja som inte smakar någonting alls. Men nu har jag hittat en gröt jag verkligen gillar och som innehåller sjukt mycket nyttigheter. För det är också en bra sak med gröt, att du kan spetsa den med allt möjligt för att både höja smaken och nyttighetsfaktorn. Det mesta går liksom att bara blanda ner.

Så här såg min frukost ut i morse:

image 3

Och de här nyttigheterna innehåller den utöver ekologiska fiber-havregryn, salt och kanel:

image 1

Bakepro– Vassleprotein som tål värme. Perfekt att höja proteinhalten med!

image

Hallon och blåbär– Innehåller massor med antioxidanter. Och är jättegott! 🙂

image 2

Chiafrön– Innehåller omega-3, fibrer och är väldigt mättande.

Kokosolja– Innehåller nyttigt och mättande fettsyror. Är dessutom jättegott, bra för immunförsvaret och magen.

Nyponskalsmjöl– Innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter.

Maca– Uppiggande rotpulver som också är bra för hormonbalansen. Vilket vi kvinnor kan behöva ibland.. Sägs även vara bra för den sexuella lusten.. 🙂

/Johanna (nybliven grötälskare) 🙂


Mjukstart på jobbet :-)

Hej på er läsare!
Emma är ny på jobbet och jobbar som webbredaktör på Kurera… Tänk vilken bra start! Idag är vi på pressvisning av Freys Health Academy, Freys Hotels. Micael Bindefeld som bjuder in.

Vi har haft en härlig frukost med goda smoothies och goda smörgåsar. Just nu så sitter jag utanför och tittar på när Emma tar behandling hos naprapaten…

image

Vi får se om nålarna tas fram he he..

image

Lite massage och healing fick vi också 🙂

image

Ljusterapi…

image

Smarrigt!

Hoppas ni också har en lika bra start på dagen som jag och Emma! Vi är i alla fall laddade för en ny dag på jobbet!

//Daniel Humble, redaktionsbloggar från mobilen live på plats


Vad äter du till frukost?

Frukostmat marknadsförs som hälsosam men är den verkligen det?
Aftonbladets test visar till exempel att många müslimärken är fullproppade med socker och dietisten Anna Ottosson konstaterar att müslin istället borde kallas godis.
Jag tror att väldigt många äter galet mycket socker – över lag – men kanske framför allt till frukost. Vid just frukosten upplevs nog sockret som mer dolt eftersom det ”maskerar” sig i form av ”traditionell” frukostmat – som till exempel O’boy och skogaholmslimpa.
Min poäng är: tänk på vad du stoppar i dig även på morgonen – och kom ihåg att frukosten enligt forskning är dagens viktigaste mål.

Frukostbord med kaffe juice pannkakor glass socker jordgubbar

Ser din frukost ut så här?

Så här ser min frukost ut:
Oftast fil med egenblandad müsli på gojibär, pumpakärnor, cashewnötter, sötmandel, paranötter, hasselnötter, valnötter, psylliumfrön, linfrön och solroskärnor. Ibland häller jag ner ett blåbärs- eller havtornspulver också och ibland äter jag torkade katrinplommon till. Ofta har jag även i någon uppskuren frukt, till exempel äpple, päron, apelsin,banan, kiwi, druvor etcetera.

Ekologiskt = mer prisvärt än icke ekologiskt
På helgen kan jag äta ett stekt ägg på en rostad fullkornsmacka, med skivad avocado och tomat över. Och på sista tiden har jag upptäckt Orkas proteingröt med blåbär som jag äter tillsammans med rårörda lingon eller kanel. Supergott. 🙂
Med risk för att låta präktig vill jag också poängtera att samtligt – i alla fall oftast – är ekologiskt. I min värld borde det inte finnas något annat.
Många beklagar sig över att ekologiskt är så dyrt. Visst kan man tänka så ibland. Men – man kan också tänka att det är de icke ekologiska produkter som är dyra med tanke på att man då köper sämre mat med sämre näringsvärde.

Nu undrar jag: Vad äter du till frukost?
Skiljer sig vardagarnas frukost från helgernas? Och är ekologiskt för dyrt? Skriv gärna nedan i kommentarsfältet.

/Isabelle


Dagens två (separata) råd: Ät frukost och undvik halsbränna

Jag läser en intressant notis i dagens Metro som jag gärna vill dela med mig av apropå att många jag känner lider av halsbränna.
Enligt en ny studie publicerad i European Respiratory Journals nätupplaga ligger personer som ofta har halsbränna och sura uppstötningar i riskzonen för att utveckla astma. Detta har framkommit när man undersökt 1 800 personer.
TT och UNT vet tydligen mer.

Ät frukost – och ta udden av aptiten senare på dagen
Jag läser också i DN om att man, i alla fall förutsatt att man vill gå ner i vikt, absolut inte ska skippa frukosten. Inget nytt kan jag tycka utan snarare något man har hört tusen gånger förr. Men – den tål att upprepas.
Den här gången har man gjort en undersökning på 21 normalviktiga personer. De fick ingen frukost på morgonen, fick sedan titta på bilder av olika typer av mat samtidigt som deras reaktioner i hjärnan mättes med hjälp av en magnetkamera. En annan dag fick de en ordentlig frukost innan bildvisningen. Resultatet var tydligt, när personerna hoppat över frukosten förändrades responsen i hjärnan påtagligt när de fick se bilder av fet mat, men inte annars.  Forskarna vid Imperial College London menar alltså också att budskapet tål att upprepas: Människor som försöker gå ner i vikt gör bäst i att äta en rejäl frukost.

Ha en trevlig måndag,

/Isabelle


Söta frukostbudskap med enkla knep

Vår arbetskollega Daniel kom med en kommentar på mitt inlägg nedan (”Ge grönsakerna actionnamn så äter barnen”) som jag blev så nyfiken på att jag följde upp.
Daniel är mycket påhittig och bra när det gäller mycket. Men här är två saker som särskilt imponerat på mig:

1. …att visa sina barn kreativ kärlek – och med små enkla tilltag få dem att tycka att vissa saker plötsligt är roligare att äta.
och
2. …att visa sin fru kreativ kärlek – och med små enkla tilltag (förmodligen) få även henne att tycka vissa saker är roligare att äta.

Så här kan det till exempel se ut vissa morgnar:
”Med små knep åts ägget upp även i morse. Min fru fick ett hjärta på sitt”, berättar Daniel.

Liten pojke visar ägg med batman och robin målat på sig

Daniel har ritat Batman och Robin på sin sons ägg. Rätt duktig på att rita, eller hur?

Så här ser det ut andra mornar:

En macka med kalkon, ost, paprika, gurka och ett hjärta av keso.

Ett kesohjärta på en för övrigt mycket (till synes) mumsig macka med ost, kalkon, paprika och gurka.

Här har Danne som ni ser, inte bara gjort världens godaste smörgås åt sin fru, utan även gjort ett hjärta i form av keso på den. Tyvärr tyckte hon att den såg så smarrig ut att hon hann sluka den utan att hinna se kärleksbudskapet…

Men inte ens vid de tillfällen då Daniels fruga inte ser hans trevliga små morgonbudskap hänger han läpp.
Han höjer bara kreativiteten ännu ett snäpp:

Smörgås med en grispepparkaksform och en brännare.

Daniel bränner in formen av en gris på fruns morgonmacka. Nu ska hon väl lära sig att titta efter ordentligt innan hon börjar glufsa, i alla fall när det är Daniel som förberett hennes frukost?

Gulligt och trevligt va? Jag tycker att vi alla har att lära av exemplet Daniel.

Dela gärna med er  av era…
… små vardagstips/matknep/kärleksknep etcetera.  Mejla till webbredaktor@kurera.se eller tips@kurera.se.

Ha en jättebra fredag!
/Isabelle