Redaktionen

Min kollega ”mobbar” mig för mina bruna bananer 

Okej, den är kanske lite väl brun… 😉 Men det är inte min poäng, den kommer här…

De senaste veckorna har vi haft lite skoj om en banan här på redaktionen. Jag har haft en banan som är väldigt brun och nu toppade den skalan av brunhet. Min kollega Malin har trott att det är en och samma banan och pikat mig för detta. Det är dock olika bananer men jag har legat lite efter med att äta dem. Bananen på bilden har legat över helgen och myst själv här på kontoret.

Så hur är det med bruna bananer? Är de dåliga? Nej tvärtom faktiskt, och som jag också försvarade min övermogna banan för min kollega så är banandevisen att leva efter: ju fler mörka fläckar bananen har, desto fler fördelar ger den kroppen och särskilt immunförsvaret. Så länge den inte är rutten då förstås.

Nu är inte jag någon expert i frågan men efter lite snabb koll på nätet för faktans skull förstår jag att det bruna betyder att ju brunare fläckar en banan har desto mer ”TNF” innehåller den. TNF står för tumörnekrosfaktor alfa som är ett ämne som tydligen bekämpar cancer och onormala celler i kroppen, protein som tillhör gruppen cytokiner. Du kan läsa mer om TNF på Wikipedia här!

Personligen tycker jag att bananer har fått ett oförskämt dåligt rykte de senaste åren med tanke på fruktsocker och hela den debatten runt om.  Men bananen är en riktigt bra superfrukt i mitt tycke som innehåller väldigt mycket nyttigheter samtidigt som den är mättande – en perfekt ”mellis”(som används flitigt i skolorna).
Förutom TNF har den mycket B6-vitaminer och sägs funka bra anti-depressivt.
De ska även vara bra för hy, mage och även fettförbränning sägs det. En banan innehåller cirka 100 kalorier, vilket inte jag tycker är speciellt mycket med tanke på att den mättar så bra.
Det pratas mycket om banandieter och liknande kost (googla bara ”banana island”). Japanerna hade mycket studier kring detta och det finns de som byter ut frukosten till en banan och ljummet vatten. Nyligen skrev svenska hälsobloggaren Ida Warg om bananer.

Vi ser också att det börjar komma bananmjöl i svenska hälsokostbutiker, vilket vi har i kommande nummer i Kurera ett recept på! Så bananerna is back! Framför allt de bruna. 😉

Lets go bananas!
//Daniel

Ps. Nu är jag en person som går på bredden snarare än djupet så läs denna text med reservation för faktafel. Lämna dock gärna en kommentar om saken, så klart helst kommentarer som stärker mitt case 😉 – eller om du hellre vill påpeka fler, rent generella, fördelar med bananer.

Ps2. Mer bananrelaterad läsning – samt några goda recept:
• Nya upptäckten: Tillverka mjöl av ”gamla” bananer
• Glutenfria blåbärsscones (med bananmjöl)
• Nyttigt recept: Chiapudding med jordnötssmör och banan
• Nyttigare våfflor med smak av kokos och banan
• Höstens godaste bröd: Med banan, ingefära och kanel
• Raw chokladtårta med smak av banan och kola
• Fantastiskt god ekologisk banan- chokladkaka
Nyttigare kanelbullar med äpple och linfrö
• Äppelsurdegsbröd


Acaibowl – god och nyttig frukost

Har hittat en ny frukostfavorit, som faktiskt kan ätas som ett gott och nyttigt mellanmål också. Eller till fredagsmyset. Kommer garanterat bli en sådan till Let´s Dance ikväll 🙂 Acaibowl kallas det och är som en blandning mellan en smoothie och sorbetglass. Laktosfri, glutenfri och full av nyttigheter. Acaibowl är mycket populärt i Brasilien och stora delar av Sydamerika där acaibären kommer ifrån men har också de senaste åren blivit  trendigt i USA. Jag har gjort min Acaibowl helt utan mjölk eftersom jag vill ha den mer som sorbet, annars är många recept med kokosmjölk, mandelmjölk eller annan sorts mjölk.

Så här har mina frukostar sett ut de två senaste dagarna:

Acaibowl 1

Acaibowl 7

 

Recept för två personer:

2 dl ekologisk äppelmust

1 dl frysta hallon

1 dl frysta blåbär

2 ekologiska bananer

2-3 msk acaipulver

5 st större isbitar

Topping

Granola + bär eller skivad banan.

Gör så här:

Börja med att krossa isen i en mixerkanna. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa till en slät konsistens. Späd med lite vatten om den blir för tjock. Vill du toppa med banan, använd 1,5 banan i mixern och skiva upp resterande halva till toppingen.

Trevlig helg!

/Johanna