Redaktionen
Enkel hemmagjord glass på melon.

Göra egen glass på melon

Hej! Nu har vi gjort egen glass hemma! Den blev överraskande god. Min son såg sjukt förvånad ut när han provsmakade glassen. Jag brukar göra saker som är ganska enkla om jag ser tips och andra idéer på nätet, får lite inspiration. Förra veckan såg jag ett klipp på Facebook som jag fastnade för – egen glass. Detta var hur enkelt och gott som helst så jag måste dela med mig till er av den!!

Så här förvånad och glad ser min son ut efter att han provsmakade:

image

Ingredienser:
– Melon
– Honung
– Vatten
– Citronjuice

Bara det – inget mer! Mycket av det har jag redan hemma.

I första steget skar jag upp melonen till mindre bitar och frös in den.

Melon till att göra egen glass

Skära upp melon för att göra egen hemmagjord glass

Tärna upp melon för att göra egen hemmagjord glass

Frysa in melon för att göra egen hemmagjord glass

Sen när den var frusen tog jag fram den och körde den i mixern tillsammans med flytande honung, citronjuice och vatten. Nu var inte jag så noga med mängden men det var typ en skvätt av varje förutom vattnet som jag tog typ halvt glas av och styrde hur tjock den skulle vara. Jag har inte bästa mixern direkt så den fick jobba lite.
Sen efter allt är mixat ställde jag in den i frysen igen någon timme.
Mixa melon honung, citronjuice och vatten för att göra egen hemmagjord glass


Egen hemmagjord glass

Så här vacker blev min hemmagjorda glass och smaken, bilden gör den inte ens rättvisa. Jag skulle nog vilja säga att glassen var väldigt smakrik, lite som när man är utomlands och köper en glass på stan och tänker att de tillsatt en massor av smakaromer för att man ska tycka om den. I denna så var allt helt schysst innehåll och barnen gillade den. Jag fick till och med kommentar från min äldsta dotter som hade sett den på Instagram att hon ville jag skulle spara lite åt henne.


Egen enkelt hemmagjord melonglass

Har du egna snabba enkla tips så skriv ner dem eller länka mig så får vi se om vi provar dem nästa gång!

Mvh
Daniel


Färgglad frukost!

Två veckor in i hälsoutmaningen. Are you still going strong? Jag gör fortfarande mitt bästa – även om jag ibland varit lite lat med att räkna ut mina poäng. Hur går det för er?

Frukost grön smoothie och citronvatten

 

Ovan är en bild på min frukost i morse: ljummet citronvatten med gurkmeja, honung och kanel plus grön smoothie. Ja, det ni ser i mixern är en grön smoothie som inte blivit ”mixad” än.  Hur som helst: Mmm! 🙂

Det är kanske svårt att se vad den innehåller så här får ni ingredienslistan…

Morgonens gröna smoothie:
Chiafrön, nässelpulver, kallpressad kokosolja, ingefära, vatten, vetegräs, avokado, ekologisk selleri, lingon, blåbär, havtorn, rödkål, ekogurka, ekobanan, ekoäpple, eko-babyspenat, apelsinjuice – utan tillsatt socker.

Jag varierar ingredienserna i smoothien nästan varje dag. Ibland bär, ibland inte, ibland ingefära eller lite chili flakes, ibland inte. Chili kan förresten rekommenderas, sjukt gott när det hettar lite. 🙂

Och så några minuters huvudstående på detta. Min tvååriga son tycker alltid att det är lika roligt att försöka välta mig. 🙂

/Isabelle


Raw snickershjärtan till kärestan – eller mellomyset!

Raw snickershjärtan till mellomyset!

Här är ett litet tips till alla hjärtans dag – eller som mello-mys-snacks. Inte minst till alla er som kör Kureras 21 dagar långa hälsoutmaning och letar efter något lite nyttigare. Det här receptet är helt tillsatsfritt, utan gluten, mejeriprodukter och raffinerat socker.

Till er som inte har någon käresta finns det andra nära och kära som säkert blir glada över att bli uppmärksammade/få en hjärtformad dessert. Inte minst har du själv säkert förtjänat lite uppskattning. Det har vi ofta en förmåga att glömma, eller hur? Att vi också är viktiga.

Här kommer receptet:

Botten
2,5 dl nötter (jag använde mandlar, valnötter och paranötter. Har även testat med cashews istället för paranötter, vilket också är gott)
2 dl urkärnade dadlar
2 dl riven kokos

Gör så här: Mixa nötter i matberedare i cirka 15 sekunder. Häll i dadlar och kokos och fortsätt mixa. Skopa över smeten i valfri form med bakplåtspapper på botten. Förvara i frysen.

Karamell-lager
2 dl dadlar (blötlägg dem gärna 20 min innan)
Cirka 1-2 teskedar ekologisk kokosolja (jag föredrar Holistics kallpressade)
1 tesked vaniljextrakt (eller vaniljpulver – jag använder äkta Bourbon vanilj)
0,5 dl hackade nötter (jag använde mandlar och naturella jordnötter – saltade går också bra men skippa då det extra saltet nedan)
Cirka 0,5 dl vatten
En nypa rosa Himalayan salt (utan tillsatser)

Gör så här: Mixa i matberedare, häll i vattnet sakta. Kör tills lent. Häll i nöthacket på slutet och blanda runt med sked. Häll smeten över bottnen och sätt tillbaka formen i frysen.

Chokladöverdrag
1-1,5 dl kokosolja (samma som ovan)
3-6 matskedar kakao (din smak avgör)
4 teskedar valfri sötning – till exampel honung eller Agavesirap (jag använder oftast Agave)
En nypa rosa Himilayian salt (eller två!)
3-4 matskedar vatten
Jordnötter – naturella eller saltade (som garnering)

Gör så här: Mixa i matberedare till lent. Häll sakta i vattnet. Bred över karamell-lagret och ”sprinkla” nötterna på toppen. Sätt tillbaka in i frysen en timme eller så – tills det hårdnat lite.

Servera med bär eller raw bananglass. I glassen på bilden till höger längst upp har jag i lingon och röda vinbär istället för citron och ingefära som i receptet. Men bananglass, sk ”nice cream” går att variera i oändlighet. Ha till exempel i kakao, havtorn, mango, jordgubbar, hallon eller blåbär. Och kom ihåg att även juice från rödbeta eller granatäpple kan vara roligt att använda i raw efterrätter eftersom det ger en väldigt fin färg.

Trevlig kväll!
/Isabelle


Raw citronglass med smak av ingefära

Fredagskväll och fredagsmys. Vill du ha ett snabbt tips på världens godaste, nyttigaste och enklaste glass? Ja, klart du vill.
Här är glassen du gör på bara fem minuter och resultatet är godare än vanlig glass. I alla fall om du frågar mig.
Citron basar kroppen och ingefära är helt enkelt bara supernyttigt. Ikväll kan du äta glass med gott samvete.

Ingredienser

Glass med bara tre ingredienser

Tre frusna bananer (infrysta i små bitar för att sedan underlätta vid mixningen)
Juice från 2-3 ekologiska citroner (eller fler. Ju mer desto bättre enligt mig)
Cirka 4-5 centimeter (eller 6-8 skivor) färskriven ingefära (beror på hur mycket du gillar ingegära – som är SUPERnyttigt)
Cirka 1 tesked rivet citronskal

Raw chokladmousse
1 avokado
1 tesked ekologisk kokosolja
1 dl dadlar
0,5 dl raw kakao (ca 4-5 tsk
1/2 banan (valfritt)
lite mandelmjölk eller vatten (valfritt)

Så gör du 

Glassen
Mixa i en matberedare. Använd S-bladet. En juicer går också bra. (Dock inte att förväxla med en råsaftscentrifug – ty det går icke.).
Förvara gärna i frysen en timme innan du äter. Har du glassen i frysen för länge blir den dock isig.

Det går bra att byta ut citronen och ingefäran mot vad du vill. Till exempel kakao, frusna hallon, pekannötter etcetera.

Chokladmousse
Mixa i matberedare tills krämigt. Förvara i frysen i ungefär en timme före servering.

Trevlig fredagkväll! /Isabelle

Raw citronglass med chokladmousse

Foto: Isabelle Hedander


Nytt nummer av Kurera

Äntligen har nya numret av Kurera anlänt. Ett fullspäckat sommarnummer med vackra Anna Brolin som pryder omslaget, temasidor fyllda med många bra tips och intressant läsning för den med IBS eller magproblem samt goda och nyttiga picknickrecept skapade av bästa Maya Dilek. Såklart innehåller den mycket annat läsvärt också – till exempel tips på sommaraktuella och naturliga skönhetsprodukter, träningsövningar att ta med på semestern och tips på hur du får till den perfekta smoothien.

omslag

mage

lemonad

skonhetsaktuellt

Tidningen når våra utdelningsställen inom ett par dagar. Här hittar du ett utdelningsställe nära dig. Trevlig sommarläsning önskar hela redaktionen!


Acaibowl – god och nyttig frukost

Har hittat en ny frukostfavorit, som faktiskt kan ätas som ett gott och nyttigt mellanmål också. Eller till fredagsmyset. Kommer garanterat bli en sådan till Let´s Dance ikväll 🙂 Acaibowl kallas det och är som en blandning mellan en smoothie och sorbetglass. Laktosfri, glutenfri och full av nyttigheter. Acaibowl är mycket populärt i Brasilien och stora delar av Sydamerika där acaibären kommer ifrån men har också de senaste åren blivit  trendigt i USA. Jag har gjort min Acaibowl helt utan mjölk eftersom jag vill ha den mer som sorbet, annars är många recept med kokosmjölk, mandelmjölk eller annan sorts mjölk.

Så här har mina frukostar sett ut de två senaste dagarna:

Acaibowl 1

Acaibowl 7

 

Recept för två personer:

2 dl ekologisk äppelmust

1 dl frysta hallon

1 dl frysta blåbär

2 ekologiska bananer

2-3 msk acaipulver

5 st större isbitar

Topping

Granola + bär eller skivad banan.

Gör så här:

Börja med att krossa isen i en mixerkanna. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa till en slät konsistens. Späd med lite vatten om den blir för tjock. Vill du toppa med banan, använd 1,5 banan i mixern och skiva upp resterande halva till toppingen.

Trevlig helg!

/Johanna

 

 


Go’fika!

image

På dagens redaktionsmöte bjuder Malin på supergoda minisnickers! Utan socker är dom också, och tydligen lätta att göra.

Receptet hittar du under recept.
Trevlig alla hjärtans dag allihopa!

/ Johanna