Sparrissoldaten

Varför du vill undvika vätskebrist, sånt som ingen berättar

Jag nämnde några få ord i gårdagens klipp och tänkte följa upp det lite noggrannare, för det är en av bas-stenarna för en hälsosam kropp.

Även om vissa vill hävda att alla måste hitta en diet som funkar för dem, dvs. utgår från att våra kroppar är så pass olika vad gäller hur våra kroppar bryter ner ”mat”. Så har jag svårt att tro att dessa människor kan hävda att vi alla egentligen inte är tropiska varelser.

Luftfuktighet

Ju varmare det är, ju mer vatten kan luften hålla. lite som när du kokar spagetti, ovanför kastrullen är det mycket mer vatten i luften, än någon annanstans i rummet, där temperaturen är lägre. Prova själv, ställ en kastrull med vatten i rummet och håll handen över den. Värm en kastrull med vatten till säg 50 grader C, och håll en hand över. Känn efter vad som är fuktigast.

Så vi måste konstant kämpa mot uttorkning, i och med att vi lever i ett klimat där luften är vattenfattig. Varje gång du andas ut, så förlorar du vatten, lägg handen framför mun och känn efter om den bara blir varm, eller om den blir fuktig också.

Sedan spenderar vi ca 8 timmar per dygn på en arbetsplats, vad ligger luftfuktigheten (klimatanläggningen) på där?

Kosten

Påverkar kosten om vi blir uttorkade? Hell Yeah att den gör! Det flesta går med konstant vätskebrist, livet ut. Varför, på grund av mat och dryckesval, vilket jag pratar lite om i det här klippet. Tyvärr tog minnet slut på kameran, och jag hade inte tid att fixa det och sen fortsätta.

Några saker som jag känner att jag inte hann säga var,

Så vad är skillnaden på att äta torkad frukt och dricka mycket vatten, jämfört med att äta torkadfrukt som har blivit blötlagd. Känns ju som att det inte borde vara någon skillnad, men det är det. För när man äter torkad frukt, så kommer frukten dra åt sig närliggande vätska, torka ut allt annat i sin omgivning, och försvåra matsmältningen. Medan har man låtit frukten dra åt sig vätska i 12 timmar innan, så kommer den vara lättare att bryta ner, samt att kroppen kan tillgodogöra sig vätska.

Kött är en vattenfattig källa, samt att våra tarmar triggas till rörelse av fibrer. Att äta en köttbaserad kost, är att äta en fiberfattig kost. Hur mycket fibrer tror ni att kött har? Svaret är noll, zero, not a iota!
Så hur ska våra kroppar se till att bli av med kött, när det gör oss förstoppade? Är havrekli lösningen? En viktig skillnad är att kött- och allätande djur har ett muskeltriggat tamsystem, de pressar ut avföringen. För växtätare triggas tarmrörelser av fibrer. Och i fiber kapitlet finns det mer att prata om, vilka fibrer är bra, vilka irriterar tarmarna? Jag får ta den en annan gång, men låt mig säga, havrekli är dåligt, det irriterar tarmarna, precis som att du inte skulle vilja äta bark. Fibrer som inte löser upp sig i vatten, bör undvikas.

Det finns mycket mer som är skadligt med att vara uttorkad, men när man slutar eliminera avföring, så är man i ett dåligt stadie, koncentration av dålig restprodukter ökar i kroppen, vilket leder till cellskador. Tänkt dig själv om du doppar handen i ättika, det kommer gå ganska bra. Doppa handen i etansyra, dvs. outspädd ättika. Det kommer inte gå så bra, det är frätande. Precis som att man inte vill sitta på sin egen avföring, så vill man inte det ha den sittande i sitt tarmsystemet under en längre tid.

 Varför komjölk är nyttigt

Vad har en onsdag att erbjuda, kan vara allt eller inget, kan var smått och kan va gott, eller en sjukt fin fruktleverans. Livet är vad man gör det, och ibland vad man har gjord det till. En sak är iallafall säker, efter förra klippet och åtskilliga tittarbrev, så är jag tillbaka bakom kameran 🙂

Varje dag är en ny dag att möta sig själv, men vågar man göra det. Vågar man slita sig loss från det sociala normerna, när man känner att det är rätt väg att gå. Vågar man stå upp för vad man tror på eller väljer man att vika dig för det sociala trycket? Är man beredd att gå sin egen väg, bli sedd som en idiot av folk som tycker att man inte har någon aning om vad man snackar om. Är man beredd att se dig själv genom dem? För vi är alla lika. Lika ignoranta. Och det är fantastiskt kul att inse, sjukt jobbigt att känna, för någonstans i det, inser man att man är en idiot, precis som alla andra 🙂

Varför komjölk är nyttigt

Ingen kan ju ha missat dagens mediadrev om komjölk och förkortat liv. Är komjölk verkligen onyttigt? Jag skulle säga så här, det är inget fel på komjölken. Det är en jättebra källa till näring. Om och endast om, du är en kalv som ska växa till ett ton. Om du känner att du passar in på den beskrivningen, keep on drinkin! Suck that mommy oh yummy cows milk up!

 Startar en youtube kanal

Hej,

Tänkte använda det här blogginlägget till att meddela/promota att jag startat en youtube kanal ‘fruitful abundance‘.

Jag har känt under ett längre tag att jag vill blogga, men att det blir för komplicerat/otydligt. Under sommaren så förändrade jag min diet, inte radikalt, men från att ha varit vegetarisk till att bli vegansk, till att bli frukteriansk. Så det kan gå, kan inte riktigt rå för det. Det bara hända, halka in på det, på ett bananskal, som jag tappade framför mina egna fötter, klantigt, jag vet.

Föll mjukt, men slog i huvudet och fick någon lokal sinnesförvirring, så jag slog in väggen i kokvrån, och nu har jag monterar upp ett fönster, så att ni kan få in inblick i vad jag gör där nuförtiden.

Så youtube kanalen är inte bara för frukterianer. Den är för alla som någonstans söker en hälsosammare/hållbarare/godare livsstil och vill förstå mat på ett  djupare plan. Man behöver inte vara allt eller inget, även om jag tenderar till att bli det ”extrema”. Jag har några sjukt goda recept som jag kommer släppa där, så stay tuned!

Har ni frågor om sådant som ni undrar, lämna en kommentar här eller under klippet, så ska jag försöka svara på det!

Sist men inte minst vill jag be om ursäkt för den dåliga engelskan ni kommer att utsättas för, förhoppningsvis får ni er nått garv, ingen kan vara gladare än jag då 😉

 

 Educate yourself!

Det är tydligen sant, repetition är lärandets moder.

En typisk ”neutral” bild i svensk media

 

Nu efter USA:s val, så har mitt och säkerligen ditt facebook-flöde, flödat över med inlägg och åsikter. Alla verkar tycka samma, skriva om samma saker, samma saker som media skriver om. Du kanske till och med är en av dem som delar, tycker det är idiotiskt att dra tillbaka Obamacare. Upplever att rasismen i USA har fått ett uppsving med Trump eller känner sig arg och ledsen över att USA har fått en sexist och eventuellt även en våldtäksman som president.

Det farliga är när facebook och media blir ditt utbildningsflöde. Det är bara filter, du får en filtrerad och förvrängd verklighet. Det här repeteras sedan om och om igen, ja, det är lärandets moder.

Om man börjar titta på den andra sidan av mediadrevet, den som är för Trump. Då får man se en bild av en sjuk Hillary.  Man får veta hur Hillary och Bill Clinton har använt sitt politiska inflytande till att fylla sina egna fickor (Clinton Foundation) med pengar från företag och länder, för att driva igenom företagens viljor, eller få in företagen i länder, i vilka det finns naturresurser som dessa företag är intresserade av. Länder som både Hillary och Bill ur sin politiska ideologi inte skulle sammarbeta med, pga förtryck av homosexuella (även om Hillary var emot same-sex marriage  fram till 2013, så kanske hon ändå accepterade homosexualitet innan?), kvinnor och oliktänkande. Länder i vilka oliktänkande avrättas och torteras.

Stor bidragsgivare till Clinton Foundation, så tror ni Clinton hade jobbat för förnybar energi?
(Se länken ovan och för mer info om oljesand och utvinning, se gärna dokumentären Before the flood av Leonardo Di Caprio)

Med dessa påståenden, Trumps uttalande som ‘grab her by the pussy’, ‘stoppa Mexikos kriminella och våldtäcksmän från att flöda in i landet’, ‘skrota Obamacare’, jämfört med det Hillary och Bill har gjort (för det båda kommer i ett packet, du får inte den ena utan den andra), sammarbeta med länder som förtrycker sin befolkning, snarare än att sätta press på dem att följa mänskliga rättigheter. Att fylla sina egna fickor med pengar, går före mänskliga rättigheter tydligen.
Vad väger tyngst?

Vi vet alla vad Trump har sagt, vi har hört det. Det som har skrivits om Hillary är lite mer osäkert. Man vet vart pengarna som har gått in i Clinton Foundation kommer ifrån och vilka beslut som har tagits efteråt. Beslut som går emot Hillarys och Bills utåt, politiska agenda, men i riktning med bidragsgivarnas.

Nu sitter man med två val, alltid två val. Inget som man egentligen vill ha.

Det här är inget pro Trump inlägg, jag vill bara upplysa att det finns flera sidor av media, vilket filter har du sett världen igenom under den senaste tiden? När jag publicerar det här, så är jag till och med lite rädd att jag kommer få stämpeln rasist, även fast jag inte ens supportar Trump eller mig veterligen har rasistiska åsikter. Jag försöker bara belysa om den mediala hjärntvättningen.

Det jag egentligen vill skriva om är på något sätt viktigare. När jag skriver utbilda dig själv, så tänker jag inte att du ska utbilda dig om det olika kandidaterna, för det kommer egentligen inte leda till så mycket.

Om man tittar på Obamacare, alla ska ha rätten att ha råd att vara sjuka. Det låter fint, ha rätten att ha råd att vara sjuk. Och det är ju bra, det vore ju idiotiskt att slopa det. Men vet ni vad som är mer idiotiskt än att slopa Obamacare, det är och sitta och vänta på att få använda sjukvårdens resurser. Börja titta på vad det är som folk är sjuka i, vart ligger de största kostnaderna för sjukvården? Vilka är de vanligaste sjukdomarna? Hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer i USA och det ser säkerligen likadant ut i Sverige. De är de vanligaste sjukdomarna folk dör i, plus fel-medicinering, eller dödliga biverkningar från medicin. Dessa tre sjukdomar, delvis kroniska, är egentligen en manifestation på en osund livsstil. Det är kroniska så länge livsstilen är kronisk. Om man istället lägger tiden på att lära sig hur man ska sköta sin kropp, vilken typ av mat som skapar en frisk miljö i kroppen, en basisk miljö, så behöver man inte oro sig så mycket. Man blir till och med av med dessa sjukdomar om man ändrar sin livsstil till en sådan. Lär känna din kropp och vad den behöver, eller lägg tiden och pengarna på att hitta ett bra vårdprogram, och använd din rätt till att ha råd att vara sjuk. Sedan finns det människor som blir sjuka trots att det sköter sin hälsa, men majoriteten som är sjuka är det pågrund av sin livsstil.

Klimatpåverkan, den då, där är det ju faktiskt politikerna som sätter agendan. Delvis, men man kan inte sitta och vänta på en one-person-solution, det kommer aldrig komma. Vad kan man göra själv, om man tycker det är förjävligt att Trump vill göra USA fossilt oberoende, från andra länder, genom inhemsk produktion? Då kanske man kan börja titta på sitt eget klimatavtryck. Kan jag lägga upp mitt liv annorlunda, för att bli så oljeoberoende som möjligt. Kan jag ta cykeln till affären, istället för att ta bilen. Kan jag skippa att köra alla små sträckor? Vi vet att en kall motor, spyr ut mer skadliga ämnen per mil än en varm. Kan jag välja ekologiskt och närodlat istället för thailändsk sparris? Pratar jag med butiken jag handlar i om att jag vill att de tar hem mer mat efter säsong och närodlat? All plast som är runt vår mat, är den nödvändig, pratar jag med butikerna om det. Har du slutat äta nötkött och mejeriprodukter för att minska på metangasen i atmosfären? Har du slutat äta animalier överhuvudtaget, för att rädda regnskogar och hav? Eller väntar du på att det ska komma en politiker som tar alla de där besluten som vi vet är rätt, men som vi själva inte orkar driva igenom, pga. av alla vardagsbestyr. Jag menar, man kan inte tycka att det är fördärvlig (eller man kan ju tycka det) med politiker som blundar för miljöfrågar, samtidigt som man själv tar bilen, när man kan ta kollektivtrafik, cykla eller till och med gå. Blundar för klimatpåverkan av sin oxfilé och bearnaisesås på fredagen.
Är du beredd att skippa den där efterlängtade solsemestern? Eller tror du att lösningen är du betalar en koldioxidskatt, för då försvinner koldioxiden ur atmosfären?

Det krävs inte så mycket, mer än några frågor och lite nyfikenhet. Vart kommer maten ifrån som jag äter? Vad är den odlad på? Eller vad har den ätit, och vad kommer dess mat ifrån? Hur är den maten odlad? Hur har maten fraktats? Hur transporterar jag mig fram och tillbaka under dagarna? Hur skulle jag kunna transportera mig under dagarna? Behöver jag transportera mig alla dagar? Rätt så snabbat har man en uppfattning om vad som är bra och dåligt ur en klimatsynvinkel. Det krävs bara några googlingar.

Politiker representerar det röster som hörs, så om du inte gör din röst hörd, om du sitter och väntar på att dina tankar ska bli hörda, då kommer det vara företagsintressen som gör sina röster hörda. Och det är deras röster som kommer representeras av politiker. Det är deras röster och pengar som driver igenom projekt som Keystone project, en pipeline genom hela USA, som går över vattenområden och ska transportera olja från kanadensisk oljesand. Ni kan ju gissa vilka som fick stora bidrag från majoritets ägarna i de projektet. Nu drar Obama tillbaka det pågrund av alla protester från ‘native americans‘ och andra amerikaner. Folk som bryr sig, folk som gör sina röster hörda, och som har fått utstå våld och försök till nedtystnad, i det fria landet…..

Gå med i organisationer som står för det du kämpar för, antingen aktivt eller som bidragsgivare. Organisationer som försöker influera politiker. Gör val som är i enlighet med den framtid du vill se! Använd din konsumentkraft och var inte rädd att prata med inköparna till butikerna. Om du ser att eko-varorna ligger undanskymda, säg till då, eller möblera om själv, var lite rebell! I värsta fall blir någon sur, då är det ju bara att upplysa varför du gör det, de kanske ändrar åsikt då, det kanske leder till något bra. Det är klart att många butiksägare hellre säljer o-eko, då det har större marginaler på det. Men butikerna kommer inte sälja o-eko eller sparris året om, om konsumenterna skippar det då det inte är säsong i Sverige och Europa. Men om pengarna ska få styra, då kommer vi fortsätta mot ett varmare klimat och troligtvis svält.Mangorabid, en ny diagnos

Är säkert inte den första som diagnostiserar sig själv, och inte första gången någon diagnostiserar mig. Fick en diagnos av en läkare, som en kommentar på mitt förrförra inlägg, när jag delade det på facebook. Eller det var väl mer en beskrivning av, vad personen som hade skrivit mitt blogginlägg, led av…

Mango

För någon vecka sedan, på väg hem från jobbet, passade jag på att cykla förbi mataffären. Tänkte kolla om de hade fått in mango, och i sånt fall, skulle jag köp en låda om det var möjligt, tänker mig att det är ca 12 stycken. När jag kommer fram till fruktdisken, så ligger de där, lite undanskymt, ca 50 stycken. Ni förstår lyckan, det är bara att fylla famnen med mango. Jag går fram, och den först jag lyfter upp är helt sönderklämd, det är som en vattenballong, jag är rädd, att den ska spricka och det ska rinna fermenterad mango över hela mig, så jag lägger tillbaka den försiktigt, och hoppas på att någon annan inte har samma tur. Jag inser också, att det här är inte bra. Jag lyfter på nästa, också den sönderklämd, lyfter en till, samma sak…

Och nu vet jag att många av er tänker, aa, den där sparrissoldaten, där gick han mangorabid i butiken, välte hyllor, skrek djuriskt och hoppade på vindruvorna som om han jobbade med vintillverkning. Hade nog sett rätt roligt ut, men jag hade nog behövt en vän med mig i det läget, som hade kunnat försäkra alla om att det är lugnt. ”Han är mangorabid just nu, det är ingen fara, det kommer dämpa sig snart”.

Nää, så gick det inte till, jag fortsatte och lyfta på mango efter mango, tills jag hade hittat tio som var mogna, någon dag till, eller en våldsam avokadohand, så skulle de vara förstörda. Sedan gick jag fram till frukt-o-grönt killen och säger, ”Hej, era eko-mangos håller på att bli gamla, skulle jag kunna få ett bättre pris på dem?”. Han hänger med bort till mangohyllan och känner och tittar, och så säger han de magiska orden, ”du kan få dem för en tia styck, hälsa från frukt-o-grönt killen när du kommer till kassan bara”, och så ger han en sån där käck blinkning som det gör i tv-reklamer, och jag blir alldeles varm inombords, smälter som en mangoglass på sommaren.

Jag har inte så mycket val nu, mer än att gå igenom resterande mangos och se vilka som är okej, får ihop 30 stycken. Mot kassan med 30 stycken mangos, folk tittar på mig, jag vet inte vad de tänker, men säkert nått i stil med, ”gu va mycket socker, ska han bara äta det där, han kanske är mangorabid”, samtidigt som det slänger ner lösgodispåsen i kundvagnen och forsätter att tänka, ”o, han kommer få vitaminbrist, hoppas han inte svimmar”, för att sedan fortsätta hem och laga till en pastarätt.

Framme vid kassan, med rullbandet fyllt av mango, så säger jag, ”Hej, det är 30 stycken mango, jag skulle få dem för 10 tio kronor styck, jag skulle hälsa från frukt-o-grönt killen”. Hon blir tyst, jag vet inte om hon räknar totalsumman, eller om hon inser att hon har träffat en mangorabid, när hon efter tystnaden säger, mango är också min favoritfrukt. Flörtade hon, eller försökte hon bara hålla mig lugn….

Vilket som, jag cyklar hem med 30 mangos, tänker själv, jag kanske har blivit mangoabid. Sen står jag resterande kväll och skär upp och fryser in mangobitar, för framtida mangoglass och smoothies.

Och jag vet, jag kunde ha köpt fryst mango, så mycket enklare, men nu valde jag att rädda 30 stycken mangos, för att jag är en så himla himla fin människa 😉

Mangoglass

75% fryst mango
25% fryst banan

 1. Skär mango och banan i bitar, innan det ska frysas in.
 2. När ni blir glass-sugna, ta fram önskad mängd, fryst mango och banan.
 3. Lägg i mixern, mixa.
 4. Häll i en skål, eller flera, toppa efter behag, tex. cocosflingor och kakao-nibs.

mangoglass

*Frukt-o-grönt killen, heter självklart något helt annat

*Mangorabid, är en person med extrem, fanatisk, över-entusiasm, för mango. Kan övergå till att bli våldsam, och är definitivt okompromissbar på punkten, om att den perfekta frukten är mango. Anser att alla borde äta mango, ingenting annat. Använder gärna en blogg och sociala medier till att sprida budskapet och häckla andra.Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Tänk dig att du står ensam i en hiss, och plötsligt stannar den. Initialt kanske du känner panik, du försöker få hissen att komma igång igen, tills du ger upp och trycker på nödknappen. Du önska att du hade tagit trapporna, men de är ju så trånga och otillgängliga.

Nu lever du på hoppet att någon ska ta emot larmet och rädda dig. Tiden går och du börjar känna att du har vissa behov du måste uträtta.
Men det går ju inte, inte i en hiss…. Hur skulle det se ut? Så du håller dig, i väntan på att bli utsläppt, så du kan besöka en toalett. Det borde inte ta så lång tid, inte mycket längre nu, någon borde verkligen komma vilken sekund som helst….

Men tiden går, och ingen kommer. Hoppet börjar svika och trycket ökar, du har inget val, du måste… Så du väljer ett hörn av de fyra.
Och just nu känns det som att det inte kan bli värre. Du står i en nedbajsad hiss och skäms. Det var inte det här du förvänta dig av livet.

Skulle det ha kunnat blitt värre? Jo, det kunde ha blitt värre, hissen kunde ha varit full med andra, din chef, dina barn och kanske några främlingar. Och du är inte den enda ändan som har behov att uträtta, och platsen är så liten, bara några kvadratmeter.
I vanliga fall är du ju super renlig av dig, även fast du gillar att vara ut i skogen och springa, så vill du ju inte trampa runt i avföring.

Är det så här du ska leva? Ja, det är det, för du är gris och det här är ditt liv! Det är ingen hiss, utan ett bås. Larmet har tjutit länge, men ingen kommer att rädda dig. Du har inte valt det här, andra bestämde det åt dig. Andra som värnar om valfrihet, sin valfrihet. Dessa varelser kallas människor.

Jag förstår att du har svårt att förstå varför vi gör så här mot dig grisen, men jag ska försöka förklara så begripligt som möjligt. Men först vill jag bara säga, äta så mycket du bara kan, för när du har blivit tillräckligt stor, då kommer du slippa eländet. Och du kan glädjas åt att när detta är slut för dig, så börjar en riktigt fin resa. Du kommer vara kronan på verket, tro mig, det kommer vara festlighetens höjdpunkt. Du kommer tvättas ren, griljeras och ditt huvud kommer hamna på ett fat. Du kommer få ett rött äpple i munnen, ett vinteräpple, så gott, att jag önska att du fick smaka, jag vet att du hade älskat äpplen. Tyvärr får du inte äta sånt, det är för dyrt och du skulle växa för sakta. Men du får helt enkelt lita på mig, äpplen är jätte goda, och det här äpplet som du kommer att få i din mun, det är bara ditt, ingen annan kommer att äta det, för vem vill äta ett äpple som har varit i en grismun, det är ju faktiskt äckligt!

Du måste förstå ditt syfte, du är en symbol för valfriheten, det är något att vara stolt över! Det är viktigt att vi värna om den, och du är julbordets symbol för det! För valfriheten! Jag hoppas att du förstår, och att det gör dina dagar lite lättare! Om två månader är det jul och då kommer du att skina, det är din stund och det är en fin kamp du för! Vi är alla djurvänner och vi tackar dig för ditt engagemang, tack! Och god jul om vi inte hinner höras igen!

Stoppa veganska julbord, det inkräktar på valfriheten och motarbetar grisarnas och de andra djurens kamp!Hur man oroar en Vegan

Det är väldigt enkelt, men först måste man förstå konceptet som vi i västvärlden, har svalt med hull och hår. Ni vet den här lögnen, som sägs tillräckligt många gånger, tills den blir sanning, asså det betyder inte att det är sant, det är fortfarande en lögn!

Frukt

Ge mig trixet, jag vill oro en vegan
Säg till en vegan att du har blivit frukterian och veganen kommer bli orolig, för hur ska du nu få i dig ditt protien, tofu växer ju liksom inte från ett träd. Du äter väl ändå nötter, svarar du nej på den frågan, då börjar övertalningen. Du måste sluta med det här, du kommer få bristsjukdommar! Man kan tänker sig att veganen har gått från att äta kött (jag säger inte köttätare, ingen människa är köttätare), till att bli lakto-ovo vegetarian, till att bli vegan. Och under den resan har veganen fått samma oro från det grupper som väljer att äta animalier. Vart får du ditt protein ifrån? Du måste sluta med det här, du kommer få bristsjukdommar!

Säger man att man har blivit frukterian till någon som äter kött, då skakar det bara på huvudet, du kan ju hålla på med det där tills du svimmar, det kommer aldrig gå i längden. Åå fan du måste vara hungrig hela tiden, stackars dig. Precis samma som att alla vet att man inte kan leva på raw-food. Alla som aldrig varken har läst om det, eller provat, verkar veta hejdundrans mycket om det.

Ännu en del i masspsykosen
Människan har ju evolverats till att äta kokt mat. Inget annat djur på den här planeten äter kokt mat, men människan är speciell, vi har ju enormt stora hjärnor, och ett omvänt matsmältningssystem, som gör oss helt unika. De flesta vet att djur blir sjuka av kokt mat, men inte människor, för vi är ju speciella. Konstigt att folk blir friska när det slutar äta kokt mat och väljer frukt och grönt, någon som kan se ett samband? Synd att Einstien inte lever längre, han kanske hade kunnat hjälpa oss att knäcka den här nöten.

Jag ska förklara varför ingen människa är köttätare. Vi behöver inte ens gå in på det fysiologiska. Tänk dig följande senario, du står och väntar på tåget, framför dig går den duva och pickar. Du kastar dig efter den, fångar den, bryter nacken på den, sliter fjädrar, för att sedan börjar äta den, för du gillar kött och ett gratismål tackar man ju inte nej till. Men du är ju inte ensam på perongen, det finns ju fler köttätare där, som har sett vad du har fångat, och som också är hungriga! Det blir en fight, men du vinner och går iväg med bytet som en segrare. Som hämtat ur National Geographics, Lejonen på savannen.

Gör det ovanståendet och jag tar tillbaka det jag sa, du är en köttätare, och det andra fake köttätarna på perongen, ja, de kommer ringa psyk åt dig!

Det är bevisat att människor i medel behöver ett minimum av protien som ligger på 4-5% i proteiner i sitt daglig behov av kalorier. Detta betyder att att om du är man och behöver 2500 Kcal per dag, och vi räcknar med ett 5% behov, så behöver 125 Kcal komma från protein. 125 Kcal motsvarar 31,25 gram protein. Tilläggas bör att det finns inget bevis för att kroppen skulle tillgodogöra sig,  eller behöva, mer protein en ett minimum.

Däremot finns det hur mycket bevis som helst på att när du går över minimum (protein från animalier), då börjar det skapas en cancerogen miljö i din kropp.

 

 How much apple can you use?

Eller, How much apple can you juice? Det är en bra fråga, inte för att jag ställde den, utan för att svaret är enkelt. Oändligt, hade jag inte jobbat, hade jag kunnat juica hela dagarna just nu!

Färskpressade äpplen från en slowjuicer!

Färskpressade äpplen från en slowjuicer!

Det är äppelsäsong och det finns mer äpplen i Sverige än vi tar vara på. Det finns så stört många äppelsorter, så att det kan jämnföras med oändligheten. Men många som har äppelträd skulle nog hellre likna mängden äpplen som ett träd ger, med oändligheten. Å man orkar ju bara koka så många liter äppelsylt, att det till synes känns omärkbart i det stora äppelhavet.

Äpplet är hjärtat
En sensommarförälskelse
Och om den inleds
Kommer den lämna dig
Med bruset hjärta
När sista kärnhuset har sett dagsljuset

Kan inte se någon annan anleding till varför att man inte skulle frossa i äpplen just nu.

Intet nytt
Det här är något som det har pratas om i flera år, det är inget nytt under solen, hur äpplen faller till marken i trädgårdar, för att ruttna bort, samtidigt som vi åker till mataffären och köper importerade äpplen. Det är lite att gå över ån efter vatten! Jag tycker inte att det spelar någon roll om du har ett äppelträd på din tomt eller inte. Finns det i grannskapet och det inte tas tillvara på, pling då på hos ägaren och fråga om du får plocka ihop några kassar.

Många som har äppelträd på tomten tycker det är jobbig med alla äpplen och blir glada om någon vill komma och plocka, inte palla, men plocka, så äpplena slipper falla till marken och ruttna. De enda som glädjs av fallfrukt är rådjuren och kanske några till då, men ni fattar poängen!

Ta tillvara
Någonstans hamnar det i hos det flesta, vad ska man göra med så mycket äpplen då? Sylt, äppelpaj, äppelkaka, nån äppelsås osv. Problemet, eller egentligen, det fina, är att källan är oändlig, men alla dessa recept är gjorda för fattidagar! Jag menar om man vill mängda äpplen, C-vitamin boosta inför hösten, ha det jävligt gött, då juicar man! Det finns nog inge bättre än färskpressad äppeljuice just nu! Å det brustna hjärtat, det får man deala med när det kommer!Fem varför, du ska äta chokladbollar

Trodde aldrig jag skulle skriva det här inlägget. Delicato kommer älska mig, få säkert spons, en hel låda gratis med posten. De kanske till och med döper en ”bakelse” efter SparrisSoldaten.

Jag vet, fattigaste rubben och ni kommer känna er lurade, aftonbladet-style, men det är klass på det, på nått sätt ändå!

Det är lite som när polarn sa,
– Är kiosken stängd?
– Ehhh
Smack, åå så var kepan nedslagen över ögonen,
– Nu är den det!

Samma varje gång, men det är fint med vänskap i alla fall!

Ni fattar ju själva att det inte handlar om att äta delicatobollar, och ni kommer inte få fem varför. Däremot kommer ni få ett så sjukt fint recept, alltså verkligen top of line bollar!

Fil 000(1)

En vision
Det här är egentligen mer än ett recept, det är en vision, jag vet det låter stort, men egentligen är det inget märkvärdigt, det handlar om att välja bra råvaror och bereda dem på rätt sätt.

Det handlar om att respektera sig själv och sluta se sig själv som separat från sin kropp. Den här chokladbollen är en belöning till hela dig, det handlar inte om att vi ska njuta, på bekostnad av våra kroppar och vår hälsa.

Det handlar också om att respektera alla andra, alla andra levande varelser här på jorden och vår natur! Arbetarna på odlingarna ska inte behöva utsättas för bekämpningsmedel, inte heller marken och organismerna som lever där! Kossorna ska inte utsättas för alla hemskheter, som det görs idag, för att vi ska ha smör!? Det här är chokladbollar som inte ska, eller ska ha skadat någon annan!

Glöm aldrig att ingen är separat från sin kropp, och ingen är separat från naturen. Precis som bakterier i dig, behöver dig för att överleva, så behöver du dem för att överleva, så vart går gränsen mellan dig och allt annat? Precis som växterna behöver mikroorganismer i marken för att överleva, så behöver du mikroorganismer i marken för att få föda, oavsätt om du är växt-, all- eller köttätare! Så vart går gränsen mellan dig och naturen?

Assååå, skjut dig själv i gummistövlen med ett luftgevär tycker säkert någon, vilket jävla trams! Kan du inte bara ge ett recept, utan att vara så jävla jobbig!

Det är ändå viktig att säga en sak, och det borde alla ta med sig. En belöning är för hela dig och för alla andra att må bra av!

Komplicerat
Det låter svårt! Hur man än gör så blir nått fel. Vi kan inte göra allt rätt, men vi kan försöka, för vår egen skull och för alla andras! Kan den här chokladbollen hjälpa till med det, då får vi high five:a varandra! Vi kan strunta i fem varför, vi ska äta chokladbollar. Nu finns det ju oändligt många anledningar, till varför vi ska äta chokladbollar som dessa! Tänk på dina tio närmaste, bara där har du tio anledningar! Tar du med kossorna, bara i Sverige, då har du 350 000 anledningar till varje år, och det är bara för smöret! Tar du med barnen i Västafrika, som utnyttjas på kakaoplantagen, människohandel och barnarbete! Då har du ca 1 400 000 anledningar till!!! Närmaste är starkast, men flest anledningar finns längst bort! Men det fina är att förändring börjar hos oss, det vi kan påverka!

Ingredienser (eko alltihop)

Mandlar (raw) – ca 300-400 gram
Kokosflingor – 1 dl
Kakopulver (Fairtrade) (raw) – 3/4 dl
Färska dadlar (raw) – 16 st
Lakritsrotspulver

Skulle gjort kokosflingorna själv, men båda kokosnötterna jag köpte var dåliga, så det kanske kommer i ett senare inlägg. Mängden ingredienserna är på ett ungefär och kommer till mycket bero på dadlarnas saftighet.

 1. Börja med att skölja och sen blöttlägga mandlarna i saltat vatten i 24 timmar, byt gärna vatten efter 12 timmar.
 2. Torka mandlarna i ugnen på 50°C grader, eller lägre. Jag torkar dem i dehydrator på 35°C.
  Fil 000
 3. Mixa/blenda (pulsa lugnt) mandlarna fint.
 4. Ta ur kärnorna ur dadlarna.
 5. Blanda mandlar, kokosflingor, kakaopulver, dadlar och lakritsrotspulver i en bunke, med händerna, tills det är en homogen massa.
 6. Rulla bollar. Rullar du större, behöver du rulla mindre, och då äter du färre, men får mer njutning! Den ekvationen är suvären!
 7. Ät, bjud, njut! High five!

 

 

 

 Proteinet du aldrig ville ha!

Det här är en sann historia! För att inte vara för utelämnande kommer personerna inte att nämnas vid sina riktiga namn, utan de kommer att benämnas som Mr Hälso.

Mr Hälso är inte så gammal när hens hälsoresa börjar. Och tips på hälsa, de får hen från början på sina lokala gym av andra som egentligen är i samma sökande. Ja, inte alla då, vissa är endast där för utseendet.
Senare kommer hen att få tips från tidningar, bloggar, produktblad och från personer, som egentligen är i samma sökande som Mr Hälso själv. Från äldre som har en solklar bild av vad som är hälsosamt, trotts hjärtproblem och urkalkat skelett, en tallrik yoghurt med honung! (Medelhavs diet du vet, där lever man länge)

Och ju mer hen läser, ju klarare blir det. Protein, keso, ägg, kött, fisk, kyckling, aminosyror i en shaker är nutidshälsan.
När det är som bäst, då har proteinpulvret blivit mjöl i matlagningen. Den typen av kost, har aldrig existerat för någon annan art på denna jord, men för Homo sapiens är den optimal! Den går helt ifrån våra instinkter, men för nutidsmänniskan, är det optimalt! Det spelar ingen roll att du inte ens vill ta i rå kykling, och snälla tvätta händerna noga innan du stoppar fingrarna i munnen. Men det här är det hälsosamma köttet! Du måste bara lita på mig! Så länge det är eko, så är det reko 😉

Så mycket skitsnack, för att ge ett recept på en juice! Som vanligt, eko, reko, precis som för kyklingen (ni förstår ironin, hoppas jag). Det jag egentligen ville säga var att Mr Hälso ville inte ha proteinet, utan hälsan, det var sökandet. Och hade jag kunnat ge Mr Hälso min bild, så hade det varit att gå till frukt, bär och grönt, raw. Du kommer inte dö i en bristsjukdom Mr Hälso, alla som snackar om det, har hört det från någon annan, precis som personerna som du fick dina tips av i från början! Sätter en grund regel, alla som förspråkar en högprotien/protein-diet, har inte koll.

Ingredienser

Äpplen (gärna pallade, då är de obesprutade och som godast, ny plockade alltså!)
Stjälk-Selleri
Cantaloupe melon
Lakritsrotspulver

Fil 000

Sedan juciar du och tillsätter lakritsrots pulvret. Svårare än så är det inte, drick och njut! Känn levnadskraften! Det här är den perfekta typen av frukost(break-fast, avsluta fasta)! Det flesta vet att man avslutar inte fasta med kött och ägg, så varför göra det varje dag?

Fil 000 (1)