Sparrissoldaten

Pizza på fredag, eller mitt i veckan!

Låt inte en enda pizzadegsrulle någonsin säljas igen! Men fortsätt göra fredagen med ett pizzabak! Med lite planering är tomatsås och pizzadeg klar i tid tills att ni har kommit hem ifrån jobbet.

Men prova gärna att första gången göra det här på en helg, så ni får kolla på tiderna, kräver dock att ni orkar upp i ottan om ni inte tänker kalljäsa degen i kylskåp till nästa dag och baka pizza då istället.

Pizza i ugn

En rustik pizza, med tomat, ost och fyra sardeller, svårare än så är det inte.

Torsdagkväll, innan läggdags
Mata surdegsstarten och gör den super enkla tomatsåsen,

Tomatsås, med ekologiska ingredienser
Tomater
Vitlöksklyfta
Rosmarin
Oraffinerat salt eller kapris
Olivolja

Historien bakom tomatsåsen. Det hela började med att spisen inte fungerade. Elproppen hade gått, och jag hade ingen extra propp. Så istället för att slå in en spik i den trasiga proppen, så tänkte jag, jag kanske kan göra en tomatsås som tillagas på pizzan när pizzan bakas av i ugnen. Och sen springa iväg och köpa en propp.

Skämt åsido, strimla tomaterna så tunt som ni kan. Krossa till vitlöksklyftan med handen. Massera rosmarinbladen, så dess oljor kommer fram och lägg allt i en skål. Tillsätt salt eller kapris som salt källa. Ringla över med olivolja och blanda runt. Sätt på lock eller plastfolie över skålen och ställ i kylskåp, så det får ligga och dra i nästan ett dygn, det gör inget om den ligger och drar längre. Givetvis kan ni använda annan ört en rosmarin.

Fredagmorgon
Blanda degen,

Pizzadeg, surdeg och ekologisk (3 pizzor)
Vetemjöl (jag använder fullkorn) (300 gram / 100)
Oraffinerat salt, grovkorningt (8,1 gram / 2,8)
Vatten (180 gram / 60)
Surdegsstart (30 gram / 10)

Det här är det första ni gör på morgonen. Blanda mjöl, vatten och surdeg till en deg, tar en minut. Om ni har siktat mjöl, så kan ni ta (210 gram / 70) vatten och (9,5 gram / 3,2). Vik in saltet i degen och låt ligga i en timme helst. Innan ni går hemifrån viker ni degen ca 10 gånger, lägger den i en skål som ni täcker med plastfolie eller lock och ställer i en avstängd ugn, ingen lampa på.

Fredag kväll
Yes, det enda som behövs göras nu är sätta ugnen på max temperatur, min ugn går upp till 270 C. Forma pizzadegen till bollar. Varje boll ska väga ca 100-150 gram, och låt dem sedan stå i 15-30 min.  Hacka eller riva bra ostar, ta fram annat som ni vill ha på pizzan och gör i ordning det.

När ugnen är varm, tar ni en av degbollarna och kavlar ut. Lägg en hög med mjöl på bordet som ni kan pudra degen med, så den inte fastnar. När degen är utkavlad är det dags att lägga på tomatsåsen, lägg ett tunt lager. Viktigt att tomatsåsen läggs på pizzan precis innan pizzan ska in i ugnen, och försök att inte få med överdrivet mycket vätska, man vill nämligen inte blöta ner degen. Vätskan som blir över är perfekt att använda till sallad, pasta eller hälla över färdigkokta linser. På med osten, getost och parmigiano-reggiano, och tunna rotfruktsskivor, grillade grönsaker om så önskas, eller bara några äkta anjovisfiléer!

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Educate yourself!

Educate yourself!

Ögat

Det är tydligen sant, repetition är lärandets moder.   Nu efter USA:s val, så har mitt och säkerligen ditt facebook-flöde, flödat över med inlägg och åsikter. Alla verkar tycka samma, skriva om samma saker, samma saker som media skriver om. Du kanske till och med är en av dem som delar, tycker det är idiotiskt […]

Mangorabid, en ny diagnos

Mangorabid, en ny diagnos

Egentillverkat

Är säkert inte den första som diagnostiserar sig själv, och inte första gången någon diagnostiserar mig. Fick en diagnos av en läkare, som en kommentar på mitt förrförra inlägg, när jag delade det på facebook. Eller det var väl mer en beskrivning av, vad personen som hade skrivit mitt blogginlägg, led av… För någon vecka sedan, på […]

Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Ögat

Tänk dig att du står ensam i en hiss, och plötsligt stannar den. Initialt kanske du känner panik, du försöker få hissen att komma igång igen, tills du ger upp och trycker på nödknappen. Du önska att du hade tagit trapporna, men de är ju så trånga och otillgängliga. Nu lever du på hoppet att […]

Hur man oroar en Vegan

Hur man oroar en Vegan

Ögat

Det är väldigt enkelt, men först måste man förstå konceptet som vi i västvärlden, har svalt med hull och hår. Ni vet den här lögnen, som sägs tillräckligt många gånger, tills den blir sanning, asså det betyder inte att det är sant, det är fortfarande en lögn! Ge mig trixet, jag vill oro en vegan Säg […]

How much apple can you use?

How much apple can you use?

Detox

Eller, How much apple can you juice? Det är en bra fråga, inte för att jag ställde den, utan för att svaret är enkelt. Oändligt, hade jag inte jobbat, hade jag kunnat juica hela dagarna just nu! Det är äppelsäsong och det finns mer äpplen i Sverige än vi tar vara på. Det finns så stört många äppelsorter, så […]

Fem varför, du ska äta chokladbollar

Fem varför, du ska äta chokladbollar

Bakning

Trodde aldrig jag skulle skriva det här inlägget. Delicato kommer älska mig, få säkert spons, en hel låda gratis med posten. De kanske till och med döper en ”bakelse” efter SparrisSoldaten. Jag vet, fattigaste rubben och ni kommer känna er lurade, aftonbladet-style, men det är klass på det, på nått sätt ändå! Det är lite som när polarn […]

Proteinet du aldrig ville ha!

Proteinet du aldrig ville ha!

Ögat

Det här är en sann historia! För att inte vara för utelämnande kommer personerna inte att nämnas vid sina riktiga namn, utan de kommer att benämnas som Mr Hälso. Mr Hälso är inte så gammal när hens hälsoresa börjar. Och tips på hälsa, de får hen från början på sina lokala gym av andra som egentligen […]

Jag skulle aldrig kunna vara utan…..

Jag skulle aldrig kunna vara utan…..

Ögat

”Jag förstår att det är fel, men jag skulle aldrig kunna vara utan…”. Som en återkommande självlögn, ni har alla hört den, i fler än ett sammanhang. Problemet är just att personen som säger det, verkligen inte har förstått. Personen har inte grundat det i sig själv. Personen har självklart hört att det är fel, […]

Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer!

Detox

Shiva, the creator and the destroyer Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. […]

Snubben har skägg och snackar ägg!

Snubben har skägg och snackar ägg!

Ägg

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt! Jag minns, redan som liten var […]