Sparrissoldaten

Vad är autolys?

Brödbak är ett projekt för mig. Det är inte bara något jag gör för att slippa köpa bröd i butiken, köpebröd som man inte ens ska mata fåglar eller fiskar med, min åsikt. Men som med alla projekt, så bör man börja enkelt, ta bort allt krusidull, skala ner och göra själva essensen av vad man är ute efter. Om man ska bygga ett bromssystem till en bil till exempel, så kan man ju vänta med att utveckla abs-systemet, tills man har lyckats få bromsarna att först kunna bromsa, för att sedan kunna bromsa effektivt. Ja, ni förstår.

Ett bröd på fullkorns-råg och fullkorns-dinkel. 30% råg, 70% dinkel.

Vem är han den där tjatige?
Jag är han den där som gärna går upp kl 3 på natten för att langa in ett bröd i ugnen, bara för att degen är perfekt att bakas av då. Jag är han den där som justerar detaljerna, och är fascinerad över just detaljskillnaden det gav! Jag är han som säger att ni kan göra annat när brödet bakas, men själv sitter framför ugnen, som om det vore min kakelugn.

Fusk eller utvecklingskurva?
En sak som jag ”fuskat” med under en längre tid är autolysen, i tron om att stora saltkristaller som tar lång tid på sig att smälta i degen, ändå kommer ge något som liknar en autolys. Och det gör det nog också, definitivt bättre än att hälla ner finfördelat bergssalt. Men den senaste tiden har jag gjort riktiga autolyser. Autolysen är den tid då mjölet får dra åt sig av vattnet/degvätskan, utan inverkan av salt och surdeg/vildjäst/jäst, och får bilda gluten i lugn och ro. Det vill säga, autolys, ett mer avancerat ord än vad själva konceptet är.

Efter en till tre timmars autolys, så blandar jag in salt och surdeg, jag viker in salt och surdeg i degen. Degen har därefter fått vila i en timme för att sedan knådas lätt, ca tio knådningstag, man får lära känna degen för att veta hur mycket knådning som behövs. Jag vet att jag tjatar, men en maskin kommer aldrig lära känna degen, den kommer misshandla och oxidera (förstöra de naturliga och goda smakerna) degen. Ni kommer förstå om ni knådar för hand, hur lite arbete som behövs. Efter knådningen har degen fått vila i ca en till två timmar innan jag har lagt in den i kylskåp för kalljäsning. Degen har fått ligga i kylskåpet över natten och på morgonen därpå har jag format bröden, lagt dem i jäskorgar. Antingen har de fått jäsa klart i rumstemperatur eller så har jag låtit de kalljäsa i kylskåp 12-24 timmar, för att därefter få slutjäsa i rumstemperatur.

Reslutatet är enastående. Denna lilla skillnad, har gett mig de bästa bröden jag någonsin har bakat, hittills….

För mer om brödbak, läs här!

pizza

Gäller såklart pizzadegen också!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Educate yourself!

Educate yourself!

Ögat

Det är tydligen sant, repetition är lärandets moder.   Nu efter USA:s val, så har mitt och säkerligen ditt facebook-flöde, flödat över med inlägg och åsikter. Alla verkar tycka samma, skriva om samma saker, samma saker som media skriver om. Du kanske till och med är en av dem som delar, tycker det är idiotiskt […]

Mangorabid, en ny diagnos

Mangorabid, en ny diagnos

Egentillverkat

Är säkert inte den första som diagnostiserar sig själv, och inte första gången någon diagnostiserar mig. Fick en diagnos av en läkare, som en kommentar på mitt förrförra inlägg, när jag delade det på facebook. Eller det var väl mer en beskrivning av, vad personen som hade skrivit mitt blogginlägg, led av… För någon vecka sedan, på […]

Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Ögat

Tänk dig att du står ensam i en hiss, och plötsligt stannar den. Initialt kanske du känner panik, du försöker få hissen att komma igång igen, tills du ger upp och trycker på nödknappen. Du önska att du hade tagit trapporna, men de är ju så trånga och otillgängliga. Nu lever du på hoppet att […]

Hur man oroar en Vegan

Hur man oroar en Vegan

Ögat

Det är väldigt enkelt, men först måste man förstå konceptet som vi i västvärlden, har svalt med hull och hår. Ni vet den här lögnen, som sägs tillräckligt många gånger, tills den blir sanning, asså det betyder inte att det är sant, det är fortfarande en lögn! Ge mig trixet, jag vill oro en vegan Säg […]

How much apple can you use?

How much apple can you use?

Detox

Eller, How much apple can you juice? Det är en bra fråga, inte för att jag ställde den, utan för att svaret är enkelt. Oändligt, hade jag inte jobbat, hade jag kunnat juica hela dagarna just nu! Det är äppelsäsong och det finns mer äpplen i Sverige än vi tar vara på. Det finns så stört många äppelsorter, så […]

Fem varför, du ska äta chokladbollar

Fem varför, du ska äta chokladbollar

Bakning

Trodde aldrig jag skulle skriva det här inlägget. Delicato kommer älska mig, få säkert spons, en hel låda gratis med posten. De kanske till och med döper en ”bakelse” efter SparrisSoldaten. Jag vet, fattigaste rubben och ni kommer känna er lurade, aftonbladet-style, men det är klass på det, på nått sätt ändå! Det är lite som när polarn […]

Proteinet du aldrig ville ha!

Proteinet du aldrig ville ha!

Ögat

Det här är en sann historia! För att inte vara för utelämnande kommer personerna inte att nämnas vid sina riktiga namn, utan de kommer att benämnas som Mr Hälso. Mr Hälso är inte så gammal när hens hälsoresa börjar. Och tips på hälsa, de får hen från början på sina lokala gym av andra som egentligen […]

Jag skulle aldrig kunna vara utan…..

Jag skulle aldrig kunna vara utan…..

Ögat

”Jag förstår att det är fel, men jag skulle aldrig kunna vara utan…”. Som en återkommande självlögn, ni har alla hört den, i fler än ett sammanhang. Problemet är just att personen som säger det, verkligen inte har förstått. Personen har inte grundat det i sig själv. Personen har självklart hört att det är fel, […]

Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer!

Detox

Shiva, the creator and the destroyer Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. […]

Snubben har skägg och snackar ägg!

Snubben har skägg och snackar ägg!

Ägg

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt! Jag minns, redan som liten var […]