Sparrissoldaten

Hyperfärsk pasta

Om matbutikerna och Paolo Roberto får kalla sin pasta för färsk pasta, då tänker jag ta det ett steg längre och kalla min för hyperfärsk pasta, hyperfärsk hantverkspasta till och med.

Ingredienser för 2 portioner
200 gram – Vetemjöl av bra kvalité.
2 st – Ekologiska ägg
ca 1 msk – Olivolja
ca 1 msk – Vatten
Oraffinerat havssalt efter känsla och smak

Gör så här

  • Morgon
    Lägg mjölet i en skål. Gör en urgröpning i mjölet, som en fontän. Lägg de andra ingredienserna i fontänen. Ta fram din Victory hand (se bild, ni kommer fatta) och börja blanda tills det är en degboll. Plasta över degbollen och ställ i kylen.
    Man kan förändra pastan genom att ändra andelen äggvita jämfört med äggula, eller helt avstå från någon av dem. Det som händer om man bara använder äggvita, är att pastan blir fluffigare och mer ”spongy”. Medan en pasta endast gjord på äggula blir rikare och fastare/torrare och mindre elastisk. Det jag har kommit fram till är att för mig är det perfekt att använda hela ägg när jag gör tagliatelle, pappardelle eller ravioli.
  • Kväll
    Ta ut degen ur kylskåpet. Ta fram pastaveven eller kaveln. Hade jag haft en italiensk farmor, då hade hon använt kaveln, det är jag helt säker på. Jag däremot, har ett lite för litet kök och lite för mycket latmask i ryggen, så jag använder veven. Börja med att platta till och mjöla pastadegen. Ställ pastaveven på största avståndet mellan valsarna. Veva igenom pastan, eller kavla ut den. Vik pastadegen dubbelt och veva igenom igen, mjöla om det behövs. Gör detta tills pastadegen känns len, som den finaste hy ni någonsin känt. Ni trodde jag skulle säga bröst, men det gör jag bara när jag förklarar jästa bröddegar.
    När pastan känns len, så kan ni börja minska avståndet mellan valsarna, ett steg i taget, tills ni når den tjocklek ni vill ha på pastan. Kom ihåg att pastan sväller i vattnet, när ni sedan ska kokar den, så gör den tunnare än ni vill ha den. Ju tunnare, ju fortare kokar den, som om det inte gick tillräckligt fort redan? Det tar ca 30 sekunder till 2 minuter.
    Formen på pastan bestämmer ni genom att vika den dubbelt några gånger och skära strimlor av den, se bilder.
    Har ni plats och vill, så kan ni torka er egen pasta.

Morgonbilder

Blanda bra mjöl, ägg, olivolja, vatten och havsalt, med victory handen förstås. För det här är en seger! Addera fler fingrar senare.

 

Färdigblandat, plasta över degen och ställ i kylskåpet, i väntan på kvällen.

 

Kvällsbilder

Ta ut pastan ur kylskåpet, platta till den och mjöla, så den är redo för kaveln eller pastaveven.

 

 

Vik pastan och veva igenom den igen. Den slutna/stängda delen av degen först ner i pastaveven.

 

Mjöla och vik ihop pastan lätt, inget tryck.

 

skärPasta

Lätt på handen, inget tryck på degen, den får inte klibba ihop.

 

Kasta runt degen och lufta till den, addera mjöl om det behövs, så att den inte klibbar ihop.

 


One comment on “Hyperfärsk pasta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Lufterian, var inte så chockad!

Lufterian, var inte så chockad!

Kaffe

Detta har verkligen varit ett år av experiment. Men vad är en lufterian? Det är en person som lever på luft, ett väldigt tidseffektivt och ekonomiskt sätt att leva. Ooh nej, Sparrissoldaten säg inte att du har gått och blivit lufterian nu, någon måtta får det väl ändå vara, räckte det inte med fruktätandet, kunde […]

Stockholm, vem bär skulden?

Stockholm, vem bär skulden?

Ögat

Lördag 7 april, människa mördar människor på drottninggatan med lastbil. Varför skriver jag om detta, jag vet att vissa kommer läsa hälften, och tycka att jag är sjuk i huvudet. Men någon gång är det dags att vakna. Det jag vill skriva om, handlar om att så länge man lever efter samma principer som dessa galningar, […]

Rätt, drick juice! Drick rättiksjuice!

Rätt, drick juice! Drick rättiksjuice!

Detox

Ny dag, nytt drag, nytt recept! Nu börjar våriga grönsaker komma från Sydeuropa, ingen kan ha längtat mer än jag 🙂 Jag tror jag föråt mig på rädisor för en tio år sedan, och har inte riktigt fyllt truten med dem sen dess. Men när jag såg dessa mörkröd rättikor, fanns det inte mycket som […]

Varför det provocerar att äta hälsosamt!

Varför det provocerar att äta hälsosamt!

Frukterianskt

Alla som har provat att anamma en hälsosammare livsstil, äta nyttigt, röra på sig mer, lägga sig innan ett visst klockslag. Har med största sannolikhet fått höra omgivningens oro. Nu när du inte längre gör som alla andra, så är du ju faktiskt en outsider. Enda sättet att minska provokationen är att berätta hur du […]

Varför komjölk är nyttigt

Varför komjölk är nyttigt

Frukterianskt

Vad har en onsdag att erbjuda, kan vara allt eller inget, kan var smått och kan va gott, eller en sjukt fin fruktleverans. Livet är vad man gör det, och ibland vad man har gjord det till. En sak är iallafall säker, efter förra klippet och åtskilliga tittarbrev, så är jag tillbaka bakom kameran 🙂 […]

Educate yourself!

Educate yourself!

Ögat

Det är tydligen sant, repetition är lärandets moder.   Nu efter USA:s val, så har mitt och säkerligen ditt facebook-flöde, flödat över med inlägg och åsikter. Alla verkar tycka samma, skriva om samma saker, samma saker som media skriver om. Du kanske till och med är en av dem som delar, tycker det är idiotiskt […]

Mangorabid, en ny diagnos

Mangorabid, en ny diagnos

Egentillverkat

Är säkert inte den första som diagnostiserar sig själv, och inte första gången någon diagnostiserar mig. Fick en diagnos av en läkare, som en kommentar på mitt förrförra inlägg, när jag delade det på facebook. Eller det var väl mer en beskrivning av, vad personen som hade skrivit mitt blogginlägg, led av… För någon vecka sedan, på […]

Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Ögat

Tänk dig att du står ensam i en hiss, och plötsligt stannar den. Initialt kanske du känner panik, du försöker få hissen att komma igång igen, tills du ger upp och trycker på nödknappen. Du önska att du hade tagit trapporna, men de är ju så trånga och otillgängliga. Nu lever du på hoppet att […]