Sparrissoldaten

Surdegsbröd på skrädmjöl, ett riktigt skrytbröd!

Jag hittade en påse skrädmjöl (mjöl av rostat havre) för något år sedan, läste på påsen och blev intresserad av vad det var. Köpte hem en påsen och bakade pannkakor på det, innan tanken på att baka bröd på det föddes.

Jag gjorde några misslyckade försök med detta mjöl, vilket var riktigt nedtyngande, innan jag kom fram till en bra andel havre och råg. Nu bestämde jag mig för att utmana detta recept och öka andelen havre från 10% till 20 % och lika så med råg andelen. Jag har tyckt att det här brödet har varit lite tunt, men rädslan för en flopp har stoppat mig.

Blev inte som jag hade tänkt mig
Jag förväntade mig inte resultatet som blev, jag hade inte blivit förvånad om det hade blivit en flopp, sådant händer ibland, speciellt när man skapar/provar nya recept. Jag trodde det skulle bli kompaktare, med detta är en riktig hybrid av ett dinkelbröd och mjukkaka, mer matig än det tidigare, men inte kompakt på något endaste vis.

Jag brer en macka av det nybakade brödet med rumstempererat smör och ger till Victoria, hon tar en tugga och utbrister, guuuu så gott!

Ja, guuuu så gott, det är precis vad det är! Ett glädjerusets bröd bakat på ett rostat mjöl!

Oatly hit och dit, baka på naken havre istället!
Sågar absolut inte Oatly, skulle gärna göra havre mjölk själv på ekologiskt havre.

Havre är ett superlivsmedel, som man borde baka mer på. Även om det inte är det mest lämpliga spannmålet att baka på, då det inte innehåller gluten, så är det ändå super att använda som en del i ett bröd. Prova att byta ut skrädmjölet mot naken havre, det är fantastiskt bra. Naken havre är nyttigare och godare än vanligt havre (avena santiva). Båda innehåller β-glukan, men nakenhavre innehåller en större andel.

Några positiva fördela man kan dra av havre är att det kan sänker det skadliga kolesterolet, ge en jämnare blodsockernivå, minskar risken för ändtarmscancer och åderförkalkning, och den positivaste anledningen av dem alla, det är förbaskat gott!

Något att tänka på!
Jag har skrivit ett inlägget om fytinsyra, vilket är värt att läsa, då havre innehåller högst andel av fytat och lägst av fytas, vad det nu innebär. Läs så får du veta!

Recept surdegsbröd (Baker percentage / gram)
Ekologiskt dinkel fullkorn – 60 /450 gram
Ekologiskt råg fullkorn – 20 / 150 gram
Ekologiskt skrädmjöl – 20 / 150 gram (rostat havre)
Vatten – 75 / 560 gram
Oraffinerat havssalt (blött salt)3 / 25 gram
Surdeg – 3 / 25 gram

DSC_0857

Gör så här,

Dag 1, kväll efter jobbet,

  1. Gör en 1 timmes autolys
  2. Blanda i havssalt och surdeg i degen, och låt stå en timme.
  3. Knåda degen.
  4. Låt jäsa i 3-6 timme i rumstemperatur
  5. Ställ in bunke i kylskåpet

 

Dag 2, kväll efter jobbet,

  1. Se om degen är färdig jäst. Ställ ut i rumstemperatur annars  eller låt jäsa ett dygn till i kylskåpet.
  2. Om/när färdigjäst, ställ ugnen på 220°C, ingen varmluft, och låt bli varm.
  3. Snitta och skicka in brödet i ugnen, tillsammans med vatten, så att det bildas ånga i ugnen. Dvs. högre värmeöverföring till brödet.
  4. Om det bakas av på 200°C, så är det rätt bra. Upplever att råg är temperaturkänsligare än vete-sorter. Därför brukar jag alltid baka av bröd med råg i på 200°C. Efter ca 1 timme är det klart.
  5. Låt brödet vila tills det är rumstempererat, innan ni skär upp det.

Baka det här nu för fan! 🙂


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Lufterian, var inte så chockad!

Lufterian, var inte så chockad!

Kaffe

Detta har verkligen varit ett år av experiment. Men vad är en lufterian? Det är en person som lever på luft, ett väldigt tidseffektivt och ekonomiskt sätt att leva. Ooh nej, Sparrissoldaten säg inte att du har gått och blivit lufterian nu, någon måtta får det väl ändå vara, räckte det inte med fruktätandet, kunde […]

Stockholm, vem bär skulden?

Stockholm, vem bär skulden?

Ögat

Lördag 7 april, människa mördar människor på drottninggatan med lastbil. Varför skriver jag om detta, jag vet att vissa kommer läsa hälften, och tycka att jag är sjuk i huvudet. Men någon gång är det dags att vakna. Det jag vill skriva om, handlar om att så länge man lever efter samma principer som dessa galningar, […]

Rätt, drick juice! Drick rättiksjuice!

Rätt, drick juice! Drick rättiksjuice!

Detox

Ny dag, nytt drag, nytt recept! Nu börjar våriga grönsaker komma från Sydeuropa, ingen kan ha längtat mer än jag 🙂 Jag tror jag föråt mig på rädisor för en tio år sedan, och har inte riktigt fyllt truten med dem sen dess. Men när jag såg dessa mörkröd rättikor, fanns det inte mycket som […]

Varför det provocerar att äta hälsosamt!

Varför det provocerar att äta hälsosamt!

Frukterianskt

Alla som har provat att anamma en hälsosammare livsstil, äta nyttigt, röra på sig mer, lägga sig innan ett visst klockslag. Har med största sannolikhet fått höra omgivningens oro. Nu när du inte längre gör som alla andra, så är du ju faktiskt en outsider. Enda sättet att minska provokationen är att berätta hur du […]

Varför komjölk är nyttigt

Varför komjölk är nyttigt

Frukterianskt

Vad har en onsdag att erbjuda, kan vara allt eller inget, kan var smått och kan va gott, eller en sjukt fin fruktleverans. Livet är vad man gör det, och ibland vad man har gjord det till. En sak är iallafall säker, efter förra klippet och åtskilliga tittarbrev, så är jag tillbaka bakom kameran 🙂 […]

Educate yourself!

Educate yourself!

Ögat

Det är tydligen sant, repetition är lärandets moder.   Nu efter USA:s val, så har mitt och säkerligen ditt facebook-flöde, flödat över med inlägg och åsikter. Alla verkar tycka samma, skriva om samma saker, samma saker som media skriver om. Du kanske till och med är en av dem som delar, tycker det är idiotiskt […]

Mangorabid, en ny diagnos

Mangorabid, en ny diagnos

Egentillverkat

Är säkert inte den första som diagnostiserar sig själv, och inte första gången någon diagnostiserar mig. Fick en diagnos av en läkare, som en kommentar på mitt förrförra inlägg, när jag delade det på facebook. Eller det var väl mer en beskrivning av, vad personen som hade skrivit mitt blogginlägg, led av… För någon vecka sedan, på […]

Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Ögat

Tänk dig att du står ensam i en hiss, och plötsligt stannar den. Initialt kanske du känner panik, du försöker få hissen att komma igång igen, tills du ger upp och trycker på nödknappen. Du önska att du hade tagit trapporna, men de är ju så trånga och otillgängliga. Nu lever du på hoppet att […]