Sparrissoldaten

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

Gott folk, ingen kalabalik, jag använde varken yxa, hammare eller spiiik. Å låt mig säga, kokosnötten, den är inte sig liiik!

Jag använde inte heller vinöppnaren eller handborrmaskinen, med kokosnöten fastklämd mellan knäna eller i ett skruvställ. Det jag använder, är baksidan av en kniven, min tyngsta kniv, grönsaksyxan! Jag hamrar runt kokosnöten, tills den spricker upp som ett ägg.

Men varför gör jag det här? Har jag inte bättre saker för mig att göra på en söndagkväll, än att misshandla en kokosnöt? Jag står svarslös.

Det är nämligen så att jag tänker göra egen kokosmjölk, från grunden, på en ekologisk kokosnöt. Och med det sagt, så måste jag också säga att det jag ska göra är egentligen inte kokosmjölk. Och det som säljs i butiken under namnet kokosmjölk, är inte heller kokosmjölk. Det jag gör, och det som går att köpa i butiken är kokosnötextrakt, utspätt med vatten, man extraherar alltså det goda ur kokosköttet.

– Men varför göööör du det här?
– För att jag kan!
– Nej, men verkligen, varför? Kan du inte bara köpa en konservburk som alla andra!
– Anledningen till att jag gör min egen kokosmjölk, är att kokosmjölk från konservbrukar innehåller höga halter av bisfenol A, plus att den mjölken ofta innehåller förtjockningsmedel och emulgeringsmedel. Senast nu i veckan skrev SvD om emulgeringsmedel och tarminflamation, kan vara värt att läs. Det finns säkert bra kokosmjölk i någon annan förpackning, men för mig är kokosnöten själv, den bästa förpackningen. Jag har valt att lägga ner min tid på att leta efter bra råvaror och sedan tillreda dem själv.

Recept

Ingredienser
Kokosnöt
Vatten

Verktyg
Tung kniv
Liten kniv (Smalt/tunt för att lirka med, för att få kokosköttet att släppa från skalet)
Blender
Sil
Potatisstamp (Behövs inte, man kan pressa allt genom silen, med hjälp av baksidan av en sked)

Gör såhär:

Knäck kokosnöten, ha ett glas nära till hands som du kan fånga upp kokosvattnet i. Perfekt att ha i morgon-smoothie:n!

Banka lite till så att mer delar av skalet lossnar eller spricker, sedan är det bara att börja släppa på kokosköttet från skalet, genom att lirka med något tunt, tex en kniv.

 

Släng ner kokosköttet i en blender, täck med vatten och mixa.

 

Häll över i en bruk eller något annat för att dra i någon timme eller ställ i kylskåpet över natten.

Börja med att grovpressa, med en potatisstamp.

Häll över vätskan i silen, en del kokoskött kommer följa med. Fortsätt att pressa. I tallriken, färdig kokosmjölk. Häll över till flaska och ställ i kylskåpet, eller använd direkt! 🙂

Spara kokosköttet, det går att använda till mycket! Jag har tex bakat kaka på det, gjort sufflé med lingon och dadlar, fryst in det och ätit den som glass.

Man är aldrig så nöjd, som när man tar sin fösta klunk av egen kallpressad kokosmjölk! Det är världsklass!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Lufterian, var inte så chockad!

Lufterian, var inte så chockad!

Kaffe

Detta har verkligen varit ett år av experiment. Men vad är en lufterian? Det är en person som lever på luft, ett väldigt tidseffektivt och ekonomiskt sätt att leva. Ooh nej, Sparrissoldaten säg inte att du har gått och blivit lufterian nu, någon måtta får det väl ändå vara, räckte det inte med fruktätandet, kunde […]

Stockholm, vem bär skulden?

Stockholm, vem bär skulden?

Ögat

Lördag 7 april, människa mördar människor på drottninggatan med lastbil. Varför skriver jag om detta, jag vet att vissa kommer läsa hälften, och tycka att jag är sjuk i huvudet. Men någon gång är det dags att vakna. Det jag vill skriva om, handlar om att så länge man lever efter samma principer som dessa galningar, […]

Rätt, drick juice! Drick rättiksjuice!

Rätt, drick juice! Drick rättiksjuice!

Detox

Ny dag, nytt drag, nytt recept! Nu börjar våriga grönsaker komma från Sydeuropa, ingen kan ha längtat mer än jag 🙂 Jag tror jag föråt mig på rädisor för en tio år sedan, och har inte riktigt fyllt truten med dem sen dess. Men när jag såg dessa mörkröd rättikor, fanns det inte mycket som […]

Varför det provocerar att äta hälsosamt!

Varför det provocerar att äta hälsosamt!

Frukterianskt

Alla som har provat att anamma en hälsosammare livsstil, äta nyttigt, röra på sig mer, lägga sig innan ett visst klockslag. Har med största sannolikhet fått höra omgivningens oro. Nu när du inte längre gör som alla andra, så är du ju faktiskt en outsider. Enda sättet att minska provokationen är att berätta hur du […]

Varför komjölk är nyttigt

Varför komjölk är nyttigt

Frukterianskt

Vad har en onsdag att erbjuda, kan vara allt eller inget, kan var smått och kan va gott, eller en sjukt fin fruktleverans. Livet är vad man gör det, och ibland vad man har gjord det till. En sak är iallafall säker, efter förra klippet och åtskilliga tittarbrev, så är jag tillbaka bakom kameran 🙂 […]

Educate yourself!

Educate yourself!

Ögat

Det är tydligen sant, repetition är lärandets moder.   Nu efter USA:s val, så har mitt och säkerligen ditt facebook-flöde, flödat över med inlägg och åsikter. Alla verkar tycka samma, skriva om samma saker, samma saker som media skriver om. Du kanske till och med är en av dem som delar, tycker det är idiotiskt […]

Mangorabid, en ny diagnos

Mangorabid, en ny diagnos

Egentillverkat

Är säkert inte den första som diagnostiserar sig själv, och inte första gången någon diagnostiserar mig. Fick en diagnos av en läkare, som en kommentar på mitt förrförra inlägg, när jag delade det på facebook. Eller det var väl mer en beskrivning av, vad personen som hade skrivit mitt blogginlägg, led av… För någon vecka sedan, på […]

Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Ögat

Tänk dig att du står ensam i en hiss, och plötsligt stannar den. Initialt kanske du känner panik, du försöker få hissen att komma igång igen, tills du ger upp och trycker på nödknappen. Du önska att du hade tagit trapporna, men de är ju så trånga och otillgängliga. Nu lever du på hoppet att […]