Sparrissoldaten

Snubben har skägg och snackar ägg!

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt!

En äggula och en äggvita , ett komplett perfekt ägg på 11 minuter!

Jag minns, redan som liten var jag långt ifrån förtjust i hårdkokta ägg. Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad det är som inte faller mig i smaken med den där hårda, torra äggulan, som fungerar som någon sorts disksvamp i truten. Kanske är det självplågeriet, i kombination med salmonella-rädsla som gör att jag har svårt att ta till mig konceptet. Jag brukar liksom inte sönderkoka äggpastan för säkerhets skull.

Sedan så finns det dem, vars rädsla för torrkokta ägg är lika stor som rädslan för salmonella hos torrägg-folket. Dessa människor har valt att gå den extrema vägen åt andra hållet, att tillaga ett ägg till perfektion, vattenbad, med 45 minuters tillagningstid. Aldrig mer ska en äggula torrkokas. Det kan anses en aningen överambitiöst och extremistiskt, fan det är ju bara ett ägg. Men helt klart bättre än att torrkoka ägg i alla fall.

Jag vet att det är svårt, speciellt när man ska koka ägg på känsla och tidsskillanden mellan löskokt till hård/torrkokt ägg är någon minut. Men jag har ett extremt enkelt sätt att tillaga ägg på. Lika resultat varje gång, men det kräver en timer.

Äggen läggs i det kokheta vattnet och tillagas under lock, egentligen utan att någon extra energi tillsätts. Men man kan låta kastullen få lite extra värme den fösta minuten.

Gör såhär:

  1. Koka upp 1.5 liter vatten i en kastrull som kommer att täcka äggen med vatten, och flytta kastrullen från den varma spisplattan när vattnet kokar.
  2. Lägg i 3 ägg försiktigt med sked i kastrullen.
  3. Ställ tillbaka kastrullen på den avstängda spisplattan och låt stå i 1 min, vattnet kokar aldrig.
  4. Flytta kastrullen från spisplattan, lägg på kastrullocket och låt stå i 10 min.
  5. Skölj äggen i kallt vatten.

Är äggvitan för löskokt, men äggulan bra. Öka då tiden på den avstängda plattan till 1,5 minuter kanske. Om äggulan är för löskokt, öka tiden från 10 minuter till 11 minuter och se om det blir bättre. Allt beror ju på äggens storlek, vattenmängden och värmen i den avstängda spisplattan. Men ni fattar principen och nu är det bara att testa och trixa. Misslyckas man och äggen är allt för löskokta, så scrambla dem.

Är det svårt? Ja, det är svårt att inte älska dessa ägg!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Lufterian, var inte så chockad!

Lufterian, var inte så chockad!

Kaffe

Detta har verkligen varit ett år av experiment. Men vad är en lufterian? Det är en person som lever på luft, ett väldigt tidseffektivt och ekonomiskt sätt att leva. Ooh nej, Sparrissoldaten säg inte att du har gått och blivit lufterian nu, någon måtta får det väl ändå vara, räckte det inte med fruktätandet, kunde […]

Stockholm, vem bär skulden?

Stockholm, vem bär skulden?

Ögat

Lördag 7 april, människa mördar människor på drottninggatan med lastbil. Varför skriver jag om detta, jag vet att vissa kommer läsa hälften, och tycka att jag är sjuk i huvudet. Men någon gång är det dags att vakna. Det jag vill skriva om, handlar om att så länge man lever efter samma principer som dessa galningar, […]

Rätt, drick juice! Drick rättiksjuice!

Rätt, drick juice! Drick rättiksjuice!

Detox

Ny dag, nytt drag, nytt recept! Nu börjar våriga grönsaker komma från Sydeuropa, ingen kan ha längtat mer än jag 🙂 Jag tror jag föråt mig på rädisor för en tio år sedan, och har inte riktigt fyllt truten med dem sen dess. Men när jag såg dessa mörkröd rättikor, fanns det inte mycket som […]

Varför det provocerar att äta hälsosamt!

Varför det provocerar att äta hälsosamt!

Frukterianskt

Alla som har provat att anamma en hälsosammare livsstil, äta nyttigt, röra på sig mer, lägga sig innan ett visst klockslag. Har med största sannolikhet fått höra omgivningens oro. Nu när du inte längre gör som alla andra, så är du ju faktiskt en outsider. Enda sättet att minska provokationen är att berätta hur du […]

Varför komjölk är nyttigt

Varför komjölk är nyttigt

Frukterianskt

Vad har en onsdag att erbjuda, kan vara allt eller inget, kan var smått och kan va gott, eller en sjukt fin fruktleverans. Livet är vad man gör det, och ibland vad man har gjord det till. En sak är iallafall säker, efter förra klippet och åtskilliga tittarbrev, så är jag tillbaka bakom kameran 🙂 […]

Educate yourself!

Educate yourself!

Ögat

Det är tydligen sant, repetition är lärandets moder.   Nu efter USA:s val, så har mitt och säkerligen ditt facebook-flöde, flödat över med inlägg och åsikter. Alla verkar tycka samma, skriva om samma saker, samma saker som media skriver om. Du kanske till och med är en av dem som delar, tycker det är idiotiskt […]

Mangorabid, en ny diagnos

Mangorabid, en ny diagnos

Egentillverkat

Är säkert inte den första som diagnostiserar sig själv, och inte första gången någon diagnostiserar mig. Fick en diagnos av en läkare, som en kommentar på mitt förrförra inlägg, när jag delade det på facebook. Eller det var väl mer en beskrivning av, vad personen som hade skrivit mitt blogginlägg, led av… För någon vecka sedan, på […]

Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Ögat

Tänk dig att du står ensam i en hiss, och plötsligt stannar den. Initialt kanske du känner panik, du försöker få hissen att komma igång igen, tills du ger upp och trycker på nödknappen. Du önska att du hade tagit trapporna, men de är ju så trånga och otillgängliga. Nu lever du på hoppet att […]