Sparrissoldaten

Detox för fullt i 67 dagar

Det hela började i oktober och varade fram till dagen innan julafton, i 67 dagar närmare bestämt. Det började med ett samtal vid ett frukostbord, någonstans i Nacka, om ett socker uppehåll, men som urartade och resulterade i att även alkohol, rött kött, koffein och tobak blev indraget.

Tre guldstjärnor och en klapp på axeln
Jag skrev då att det inte skulle vara några problem. Men jag vill vara tydlig med några saker, jag gick inte in i det här med tanken, jag ska göra det här exemplariskt, som i väntan på att få tre guldstjärnor, en klapp på axeln och orden, gud vad exemplariskt Richard! Jag har gjort mina snesteg, och de är långt mer värdefulla än tre guldstjärnor och några hyllande ord. Jag gick inte heller in i det här med tanken att jag borde verkligen förändra min kostvanor, ta tag i det det här. Nej, jag gick in i det här, mer som ett sätt för mig att tvingas till reflektion över vad mat innehåller och ha en pelare att luta mig emot, när dessa ting serveras och bjuds. För att lätt kunna tacka nej, ge folk en anledning till mina beslut och kanske väcka en tanke. Men också för att känna på hur en kost fri från raffinerat socker (även råsocker, honung och sirap av olika slag), kött och alkohol på verkar kroppen.

Trodde jag hade koll
Jag har ju koll på vad maten hemma innehåller, eftersom jag lagar den själv från grunden. Men det blir svårare när man äter på restaurang eller blir bjuden. Jag ska ge ett exempel. Jag var tvungen att jobba över en kväll, och hungrig och stressad som jag var gick jag ner till food quarter:n, för att hämta mat och ta med upp till kontoret. På det stället som jag hade i tanken, var allt utsålt utom kött. Hmm tänkte jag, såg mig omkring och ögonen fastnade på sushi stället. Jag går dit, beställer, får min mat och går tillbaka till kontoret, sätter mig och ska äta, när tanken slår mig! Fan, sushi-riset innehåller ju socker, inlagda ingefäran innehåller ju socker. Hur kunde jag göra den här missen??

Urskulda dig själv eller sök, och du finner svar
Jag kan ju skylla på att jag hade ett blodsockerfall och det var mitt undermedvetna som guidade mig, som visste vad jag behövde. Med den logiken hade ju allt varit frid och fröjd och jag hade lugnt kunnat fortsatt lunka på i min bubbla. Men jag gör det inte enkelt för mig, jag spelar upp hela situationen i mitt huvud, multipla gånger, som ett trauma. Och det jag kom fram till var att det var för många parametrar att håll koll på. Efter att ha stått och letat bland hyllorna på första stället och inte hittat några köttfritt alternativ, slog tanken mig, sushi, det är ju fisk, och det är ju okej, glädjerus, problemet löst. Men egentligen, hade jag två parametrar kvar, är det sockerfritt och är det ekologiskt, även om ekologiskt är svårt att uppfylla när man hämtar mat.

Samhället är riggat för att du och jag ska misslyckas
Jag förstår problematiken för många (inklusive mig själv) när de handlar, varför det är svårt att ta bra beslut i butiken. När väl man lyckas hitta något utan E-ämnen eller socker, så glömmer man kolla om det är ekologiskt och vise versa. Även fast man aktivt strävar efter att utesluta saker ur sin kost, så är det ändå svårt, för den här livsmedelsindustrin innehåller så mycket skit.


Det osynliga sockret!

Det har nu gått tre veckor sedan vi påbörjade en typ av detox. Jag har i ärlighetens namn inte tyckt att det har varit speciellt svårt, förens nu i helgen. Visst, jag har fått tänka efter varje gång någon har bjudit på något, kan det här innehålla socker? Innehåller det socker? Jag har till och med varit jäkligt när att förtära en sötsak, men det fantastiska är att smaklökarna uppfattar sötma mycket kraftigare nu, och jag har hunnit avfärda förödelsen.

Sockerminnet

I och med att jag alltid måste säga nej till socker, så blir det så tydligt hur ofta jag stöter på det. Hade jag sagt ja till socker, då hade det tillfället, ganska snart därefter, hamnat i glömska. För det är så vi fungerar, och när vi säger nej, så bygger vi upp ett sockerminne. Ett minne som består av både kunskap om vad som går och inte går att äta, men också ett minne av hur ofta jag skulle kunna äta det.

Kom igen, bara en gång, det gör inget!

Jag vet inte hur många gånger jag har hört det, mer än en gång i alla fall! Förstå mig rätt, jag vet att de som säger så bara vill väl, att jag också ska njuta av det goda som de njuter av. Men jag vet också att det kommer ett nytt tillfälle runt hörnet, att inmundiga mig socker. Därför säger jag nej, för jag vet att jag kommer stå inför samma situation snart igen, och tillfället innan, kommer att vara bortglömt om jag hade sagt ja. För se, det är så vi fungerar….

En helg i Tallinn

Jag var på konferens, vilket var kul, men också jobbigt, inte för att jag fick be om frukt utan ett florsockertäcke, det är inte hela världen, utan för att det inte fanns några naturliga alternativ, allt innehöll socker…Inte ens en färsk smoothie gick att få tag på…och det är det som är jobbigt, när man är förpassad till ett glas med vatten. Jag säger inte att det inte finns schysta ställen ur det hänseendet i Tallinn, för det gör det säkert.

Inte ens på morgonjoggen kan man undslippa att bli påmind om sylt!

Va f***n, inte ens på morgonjoggen kan man undslippa att bli påmind om sylt!


Hur detoxar man?

Ni vet det där frukostsamtalet som ändrar riktningen på livet…

Det är lördagsmorgon, helg och vi ska sätta oss och ha frukost. Helgfrukosten, den frukost i veckan som ska vara godast och lugnast. Så jag känner för att chocka Victoria och bjuder på vetegräs utblandat med vatten, något som inte hör till vanligheten.
Hon blev inte så chockad, vilket var lite tråkigt. Men – detta ledde till ett samtal om detox. Jag har ingen egentlig kunskap om detox, men någonting i mig säger att det kan vara bra… Men jag måste veta mer om vad det innebär innan jag börjar. Så:

Vad kommer en detox att innebära?
Betyder det här inget kaffe, inget kött, ingen alkohol, ingen tobak, inget socker? Svar ja.
Jag är motståndare till absolutism och vill inte sätta mig i ett fack, även om det i vissa situationer skulle förenkla livet och de beslut jag tar.

Hur kommer det här påverka mig?

  • Inget kött
    Inget problem. I dagsläget äter jag till största del en vegetarisk kost, av anledningen att jag tycker det är gott och jag känner mig piggare av den maten, vilket jag inte gör av kött. Jag tänker att om maten ska vara mitt energiintag, då borde den väl också göra mig pigg.
  • Ingen alkohol
    Fine, tror ändå inte jag tål det.
  • Ingen tobak
    Det är inget problem. När jag står på busshållsplatsen i väntan på bussen önskar jag ibland att alla detoxade.
  • Inget socker
    Jag äter inte mycket sött, men visst, jag tar fika på jobbet ibland, och jag gillar riktigt bra choklad. Om jag ska vara helt ärlig, jag älskar riktigt bra choklad och det har blivit till en vana att ta någon bit varje dag. Till helgen blir det gärna god glass. Glassen och chokladen är för övrigt två av få saker som jag inte gör själv. Men jag tror det är viktigt att man unnar sig att ha stunder då man kan sätta sig ner och njuta av något gott tillsammans. Detta blir utmaningen, att hitta alternativ. Kan jag få smaken av choklad utan rörsocker?  Eller är det här stunden då jag och chokladen går delade vägar?
  • Inget kaffe
    Det var länge sedan jag var koffeinfri. Jag har haft två tidigare uppehåll i min kaffedrickarkarriär och det var lika lätt att sluta som att börja.

En detox med en twix, eller menar jag twist?
Men en riktig detox som jag har förstått det, sker under en kortare tidsperiod, under vilken man har ett väldigt lågt energiintag. Jag och Victoria kommer inte göra så. Vi kommer göra detta under en längre tid, två månader har vi sagt, fram till julafton. Vi ska ta oss igenom advent som är sockrets och alkoholens fästemånad och göra den till dess fastemånad.

Jag lovar att hålla er uppdaterade om hur det går.