Sparrissoldaten

Kaffemalning för en kaffegalning!

Jag minns min första kaffekvarn, den var skit! Riktigt dålig, designad av OBH Nordica. Kostade ungefär lika mycket som en en bra kvarn. Det är inte alltid priset som avgör om det bra eller dåligt, i alla fall inte inom det prisspektrat vi ska hålla oss inom.

Prisspektrat?
Håll i hängslena nu, vi pratar utrustning för en perfekt kopp kaffe, för under tusen kronor. Jag vet, det är helt sjukt! Och du kommer kunna göra godare kaffe än det flesta baristor i detta avlånga land. Du blir hemmabarista och jag borde bli säljare.

Efter rostningen
Som en fortsättning på inlägget om kafferostning. I de inlägget pratade jag om att försöker få en jämn rostning genom hela bönan. Och det är nu en jämn rostning verkligen kommer att betala sig! Jag gav en lista på generaliseringar, och vi ska fokusera på punkterna,

  1. Högre extrahering vid bryggning (Vi kommer gå in på vad det betyder när vi pratar om bryggning)
  2. Fylligare kaffekopp
  3. Mindre syra (Mindre av de goda smakerna)
  4. Skörare bönor (Vilket kommer påverka malmningen, malningsgraden)
  5. Lägre vatteninnehåll i bönorna, 

,och jag tänkte sammankoppla dessa generaliseringar med betydelsen av en jämn rostning för att få en bra malning, och slutligen en bra bryggning.

 

Jämt rostade kaffebönor i en grym kaffekvarn!

Högre extrahering vid bryggning
Detta betyder, att om bönorna är ojämnt rostade, så kommer ytdelarna ge en högre extrahering under bryggningen, än de delar som kommer från centrum av bönan.

Skörare bönor
Bönorna blir skörare ju mer det rostas. Detta innebär vid malning av ojämnt rostat kaffe, så kommer bönornas ytdelar som är mer porösa, att skapa mindre delar, än det hårdare delarna från centrum av bönan.

Malningsgrad
Vilken grovlek som kaffet är malt till. Ju finare kaffet är malt, ju högre extrahering får man. Olika bryggmetoder kräver olika malningsgrader, vilket vi kommer gå in på närmare lite senare senare, när vi går igenom bryggmetoder.

Men sammantaget för ett ojämnt rostat kaffe kan man säga att, malningsgraden blir ojämn, där de yttre delarna av bönorna kommer bli mer finmalet än centrum delarna.

Detta gör att vid en ojämn rostning kommer det delar som har en mörkare rostningsgrad bli mindre och således ge en högre extrahering, både på grund av storlek och rostningsgrad. Dessa faktorer tillsammans ger en sämre kopp kaffe, en blandning av över-extraherat och under-extraherat kaffe. Där av vikten att få en jämn rostning, då detta ger en jämn malning, vilket gör att under bryggning kan allt kaffe blir rätt extraherat, en homogen extraktion. Sen gäller det att brygga rätt så klart.

Jämn rostning, jämn malningsgrad, även om det kan vara svårt att se på bilden.

 

Vad ska jag köpa för kaffekvarn?
Jag kan börja med att säga, håll dig borta från kvarnar med knivar som malverk, dessa kan inte ge en jämn malningsgrad. Personligen förstår jag inte varför dessa säljs, men någon som gillar design men inte funktion, måste väl också ha ett jobb.

Det du letar efter är en handvevad kvarn, med ett ställbart koniskt malverk. Svårare än så är det inte. Kostar kring 400-500 kr. Vill du ha en eldriven så får du dubbla priset, om du ska ha något bra. Köp kaffekvarnen hos en kaffespecialist, det vet vad de säljer.

Se så lugn Snusmumriken är, när jag injicerar honom med gott kaffe. Så lugn kan du också bli!

 

 


En köpp tack!

Till försäljning?
Lägenheten fylld av en intensiv doft av kaffe, som om lägenheten skulle säljas, som om det var visning. Men det är bara jag, tillbaka i min rutin och rostar kaffe, efter ett långt uppehåll. Precis innan mitt kaffeuppehåll, hade jag fått hem 5 kg råkaffe av olika ursprung. Dessa 5 kg råkaffe, kommer att förvandlas till kaffe under årets gång, och totalt sätt motsvara det lite mindre än ett års kaffeförbrukning för mig.

Jag tänker i ett par inlägg beskriva processen rostning och bryggning. Även om det vid rostning fungerar att slänga in kaffebönorna på 220 grader i ugnen och vänta till de är klara, så finns det några stega man kan lägga till som gör rostningen extremt fantastiskt grymt mycket bättre, jag använder inga grövre ord, för jag vill hålla det nyanserat, jag vill uppfattas som nyanserad. Det finns många tankar kring bryggning och bryggningsmetoder, och jag tänkte delge det jag känner till och koppla ihop det jag vet om kaffebryggning med rostningen. Även om det flesta har en kaffebryggare hemma, så finns det långt många fler bryggningsmetoder och tankar kring bryggning än kaffemått och vattenmängd.

Håll utkik, för nästa inlägg kommer att vara starten på en serie inlägg om denna mörka dryck som vi kallar kaffe och som håller liv i oss under årets mörkaste period, den snöfria vintern. Vi bekämpar mörker med mörker helt enkelt, sunt eller osunt, det spelar ingen roll, för det är förbaskat gott!