Sparrissoldaten

Lufterian, var inte så chockad!

Detta har verkligen varit ett år av experiment. Men vad är en lufterian? Det är en person som lever på luft, ett väldigt tidseffektivt och ekonomiskt sätt att leva.

Ooh nej, Sparrissoldaten säg inte att du har gått och blivit lufterian nu, någon måtta får det väl ändå vara, räckte det inte med fruktätandet, kunde du inte bara ha stannat där?

Jo men visst har jag blivit det, lufterian, förstår inte att jag inte har fattat det tidigare, att man kan leva på bara luft. Jag tränar hårt och lever på luft. Vart får jag min energi ifrån? Luften såklart!

Det vore värt att spela på det. Det vore så värt, bara för att se paniken i folks ögon, få höra alla argument om att man inte kan leva på luft, proteinbrist och allt annat som medföljer. Tack, där fick man en betald über till psyket. Men det är klart, ingen kan leva på bara luft, man måste ha sol och vatten också, för att fotosyntesen ska fungera. 😉

Det är så uppenbart att ingen kan leva på bara luft. Tex. det kan vara skönt att springa ibland, och då måste man ju få i sig kolhydrater (socker) för att orka, det var i alla fall det jag fick lära mig på gympan i skolan. Men tiderna verkar ha förändras, och idag ska man hålla sig borta från kolhydrater och ladda med fett, protein och koffein. Nån typ av magisk kombo, om jag har fattat det rätt, som jag inte riktigt har klurat ut hur det funkar, men jag tror att det är koffeinet som gör att det verkar funka….i alla fall energi biten.

Rimligt vore ju, att behöver man koffein för att orka träna, då har man kolhydratsbrist. Kolhydratsbrist det är ett kritiskt tillstånd, men som lätt kan avhjälpas med att äta potatis, teff, ris och frukt bland annat, från det gröna riket, så att man slipper dopa sig, varje dag.

Jag dricker kalorifri koffeindrycker för att få ENERGI….det är fan lite som att vara en lufterian 🙂 Respekt!


Kaffemalning för en kaffegalning!

Jag minns min första kaffekvarn, den var skit! Riktigt dålig, designad av OBH Nordica. Kostade ungefär lika mycket som en en bra kvarn. Det är inte alltid priset som avgör om det bra eller dåligt, i alla fall inte inom det prisspektrat vi ska hålla oss inom.

Prisspektrat?
Håll i hängslena nu, vi pratar utrustning för en perfekt kopp kaffe, för under tusen kronor. Jag vet, det är helt sjukt! Och du kommer kunna göra godare kaffe än det flesta baristor i detta avlånga land. Du blir hemmabarista och jag borde bli säljare.

Efter rostningen
Som en fortsättning på inlägget om kafferostning. I de inlägget pratade jag om att försöker få en jämn rostning genom hela bönan. Och det är nu en jämn rostning verkligen kommer att betala sig! Jag gav en lista på generaliseringar, och vi ska fokusera på punkterna,

  1. Högre extrahering vid bryggning (Vi kommer gå in på vad det betyder när vi pratar om bryggning)
  2. Fylligare kaffekopp
  3. Mindre syra (Mindre av de goda smakerna)
  4. Skörare bönor (Vilket kommer påverka malmningen, malningsgraden)
  5. Lägre vatteninnehåll i bönorna, 

,och jag tänkte sammankoppla dessa generaliseringar med betydelsen av en jämn rostning för att få en bra malning, och slutligen en bra bryggning.

 

Jämt rostade kaffebönor i en grym kaffekvarn!

Högre extrahering vid bryggning
Detta betyder, att om bönorna är ojämnt rostade, så kommer ytdelarna ge en högre extrahering under bryggningen, än de delar som kommer från centrum av bönan.

Skörare bönor
Bönorna blir skörare ju mer det rostas. Detta innebär vid malning av ojämnt rostat kaffe, så kommer bönornas ytdelar som är mer porösa, att skapa mindre delar, än det hårdare delarna från centrum av bönan.

Malningsgrad
Vilken grovlek som kaffet är malt till. Ju finare kaffet är malt, ju högre extrahering får man. Olika bryggmetoder kräver olika malningsgrader, vilket vi kommer gå in på närmare lite senare senare, när vi går igenom bryggmetoder.

Men sammantaget för ett ojämnt rostat kaffe kan man säga att, malningsgraden blir ojämn, där de yttre delarna av bönorna kommer bli mer finmalet än centrum delarna.

Detta gör att vid en ojämn rostning kommer det delar som har en mörkare rostningsgrad bli mindre och således ge en högre extrahering, både på grund av storlek och rostningsgrad. Dessa faktorer tillsammans ger en sämre kopp kaffe, en blandning av över-extraherat och under-extraherat kaffe. Där av vikten att få en jämn rostning, då detta ger en jämn malning, vilket gör att under bryggning kan allt kaffe blir rätt extraherat, en homogen extraktion. Sen gäller det att brygga rätt så klart.

Jämn rostning, jämn malningsgrad, även om det kan vara svårt att se på bilden.

 

Vad ska jag köpa för kaffekvarn?
Jag kan börja med att säga, håll dig borta från kvarnar med knivar som malverk, dessa kan inte ge en jämn malningsgrad. Personligen förstår jag inte varför dessa säljs, men någon som gillar design men inte funktion, måste väl också ha ett jobb.

Det du letar efter är en handvevad kvarn, med ett ställbart koniskt malverk. Svårare än så är det inte. Kostar kring 400-500 kr. Vill du ha en eldriven så får du dubbla priset, om du ska ha något bra. Köp kaffekvarnen hos en kaffespecialist, det vet vad de säljer.

Se så lugn Snusmumriken är, när jag injicerar honom med gott kaffe. Så lugn kan du också bli!