Sparrissoldaten

Kommer ni ihåg den där burken med saffran i?

Ni har väl inte glömt den, för det är dags nu! Den ska fram, burken som legat gömd sedan november. Den som från början bara innehöll torra saffranspistiller, rårörsocker och armagnac, har nu förvandlats till ett saffrans-magma.

Även om denna magma inte kommer att göra ett lika våldsamt framtåg som ett vulkanutbrotts, så kommer ni veta att den är där. En mild saffranston som ligger som ett moln över rätten, behaglig och varmt välkomnande.

Vad blir det för KÄK? Sparris??
Jag tänker att om Per Morberg och Petter Alexis hade gjort ett matlagningsprogram tillsammans, då hade det hetat så, Vad blir det för KÄK, ditt kräk!. Men eftersom Tommy Myllymäki nyligen tog brons i kock-vm i Lyon så tänkte jag passa på att göra en twist på hans saffranspasta.

Kniven ligger och lökar bland lökarna, i broccoliskogen. Chilin chillar mot kastrullen och citronen var lite sur och ville inte vara med på bild. Grädden känner sig lite fet och försöker gömma sig i buskaget. Pastan bytte jag ut i sista stund mot pastafjärrilar (farfalle). Och i mitten står saffrans-magman!

Recept – 5 pers
Gul lök – 1 st
Vitlök – 3 st klyftor
Broccoli – 2 st
Chili – 1 st
Vispgrädde – 1,5 dl
Inlagdsaffran – 1,5 tsk
Oraffinerat havssalt
Citron – 1/2 st
Olivolja
Bladspenat
Pasta – 500 gram

Gör så här

  1. Kocka upp en kastull med vatten och salt, pastavattnet helt enkelt.
  2. Hacka vitlök och gul lök och chili tunt. Skär små broccoli bitar.
  3. Låt en stekpanna bli varm med olivolja i sig, men inte för varm, vi vill inte bränna vitlöken.
  4. Häll i pastan i pastavattnet
  5. Häll i vitlök och chili i stekpannan, tills vitlöken är genomvärmd, ingen färg. Detta steg är för att få ut smakerna i oljan, och att det inte ska finnas någon ”raw” vitlök kvar.
  6. Häll sedan i gul lök och broccoli, stek, men ingen färg. Salta.
  7. När broccolin är mjuk, tillsätt grädde, saffran och citronsaft, ta bort stekpannan från den varma plattan.
  8. När pastan är klar och pasta vattnet är avhällt (spara lite pastavatten i kastrullen), vänd då ner pastasåsen i kastrullen. Anledningen till att spara lite pastavatten är att pastan efterkokar alltid lite. Under efterkokningen suger pastan åt sig vätska. Risken om man inte sparar lite pastavatten är att rätten blir torr och stabbig, istället för len och krämig.
  9. Servera, toppa med bladspenat och olivolja!

Upptäckte att jag hade pasta-placerat gaffeln (höger sida), och vem i hela världen använder kniven ens till en pasta rätt? Tror Tommy skulle hållit sig till saffranspastan, då hade det blivit guld Tommy! Nu blev det en guldsöndag för mig och bror istället!

 

 

 


Hur tar man tillvara på saffran?

Julen står för dörren, paketen måste inhandlas och lika så saffranet, vilket är en relativt dyr krydda. Då gäller det att ta tillvara på sitt saffran på ett bra sätt. Istället för att 1 gram saffran räcker till ett lussebak, så kan man enkelt få saffranet att räcka till 20 lussebak.

Saffran, en torr krydda

Alla torra kryddor som används i ett bakverk, kommer att dra åt sig av vätskan ifrån degen eller smeten, vare sig det är saffran eller russin. Detta kommer göra att bakverket blir torrt/torrare. Men det är inte det enda, kryddan kommer inte heller ge bakverket lika mycket smak och arom som den annars skulle ha gett. Så ta till vana att blötlägga torkad frukt och värma kryddblandningen i degvätskan.

Saffran coupé, ekologisk saffran från Iran

Saffran coupé, ekologisk saffran från Iran

Inlagd saffran, inte bara för julen!

Man kan göra så mycket gott med saffran, därför vill jag gärna ha det året om och jag tycker det är onödigt att om man köper fina saffranspistiller, att man inte tar tillvara på dem till fullo. Samt att det är så enkelt att lägga in saffran, så det finns ingen egentlig anledning till att inte göra det.

Recept – Inlagd saffran

Saffran coupé – 1 gram (Röda guldet! Coupé är bara den smakrika delen av saffranet, den gula delen är bortklippt.)

Rå-rörsocker – 10 gram (rörsocker är en bra smakförhöjare och konserveringsmedel, men välj själv, honung går lika bra)

Sprit -10 gram (Valfri spritsort, jag använder en Armangac)

Lägg saffranet på botten i en burk, sedan häller ni över rå-rörsockret och sist men inte minst, så dränker ni kalaset i valfri sprit.

Nyinlagd saffran.

Nyinlagd saffran.

Låt det ta tid!

Även om det går fort att göra själva inläggningen, så bör man inte använda saffranet förens tidigast om en månad, då det behövs tid för saffranet att lösa upp sig i sockret och spriten. Helst ska man låta den dra längre, men det gör inget om man är där och nallar lite i förtid till ett lussebak, det är bara att stänga till burken efteråt och låta processen fortsätta.

En genväg…

Om man inte kan vänta en månad på att det inlagda saffranet är redo för att användas, dvs. lussebaket ligger runt knuten och det finns inte tid att vänta på att inläggningen är redo. Då kan man mortla saffranet tillsammans med rå-rörsockret och sedan tillsätta sprit. Sedan får det dra i några dagar, innan man använder det.

Se till och prova det här! Väntans tid är värt det, i det här fallet!