Sparrissoldaten

Hur man oroar en Vegan

Det är väldigt enkelt, men först måste man förstå konceptet som vi i västvärlden, har svalt med hull och hår. Ni vet den här lögnen, som sägs tillräckligt många gånger, tills den blir sanning, asså det betyder inte att det är sant, det är fortfarande en lögn!

Frukt

Ge mig trixet, jag vill oro en vegan
Säg till en vegan att du har blivit frukterian och veganen kommer bli orolig, för hur ska du nu få i dig ditt protien, tofu växer ju liksom inte från ett träd. Du äter väl ändå nötter, svarar du nej på den frågan, då börjar övertalningen. Du måste sluta med det här, du kommer få bristsjukdommar! Man kan tänker sig att veganen har gått från att äta kött (jag säger inte köttätare, ingen människa är köttätare), till att bli lakto-ovo vegetarian, till att bli vegan. Och under den resan har veganen fått samma oro från det grupper som väljer att äta animalier. Vart får du ditt protein ifrån? Du måste sluta med det här, du kommer få bristsjukdommar!

Säger man att man har blivit frukterian till någon som äter kött, då skakar det bara på huvudet, du kan ju hålla på med det där tills du svimmar, det kommer aldrig gå i längden. Åå fan du måste vara hungrig hela tiden, stackars dig. Precis samma som att alla vet att man inte kan leva på raw-food. Alla som aldrig varken har läst om det, eller provat, verkar veta hejdundrans mycket om det.

Ännu en del i masspsykosen
Människan har ju evolverats till att äta kokt mat. Inget annat djur på den här planeten äter kokt mat, men människan är speciell, vi har ju enormt stora hjärnor, och ett omvänt matsmältningssystem, som gör oss helt unika. De flesta vet att djur blir sjuka av kokt mat, men inte människor, för vi är ju speciella. Konstigt att folk blir friska när det slutar äta kokt mat och väljer frukt och grönt, någon som kan se ett samband? Synd att Einstien inte lever längre, han kanske hade kunnat hjälpa oss att knäcka den här nöten.

Jag ska förklara varför ingen människa är köttätare. Vi behöver inte ens gå in på det fysiologiska. Tänk dig följande senario, du står och väntar på tåget, framför dig går den duva och pickar. Du kastar dig efter den, fångar den, bryter nacken på den, sliter fjädrar, för att sedan börjar äta den, för du gillar kött och ett gratismål tackar man ju inte nej till. Men du är ju inte ensam på perongen, det finns ju fler köttätare där, som har sett vad du har fångat, och som också är hungriga! Det blir en fight, men du vinner och går iväg med bytet som en segrare. Som hämtat ur National Geographics, Lejonen på savannen.

Gör det ovanståendet och jag tar tillbaka det jag sa, du är en köttätare, och det andra fake köttätarna på perongen, ja, de kommer ringa psyk åt dig!

Det är bevisat att människor i medel behöver ett minimum av protien som ligger på 4-5% i proteiner i sitt daglig behov av kalorier. Detta betyder att att om du är man och behöver 2500 Kcal per dag, och vi räcknar med ett 5% behov, så behöver 125 Kcal komma från protein. 125 Kcal motsvarar 31,25 gram protein. Tilläggas bör att det finns inget bevis för att kroppen skulle tillgodogöra sig,  eller behöva, mer protein en ett minimum.

Däremot finns det hur mycket bevis som helst på att när du går över minimum (protein från animalier), då börjar det skapas en cancerogen miljö i din kropp.

 

 



How much apple can you use?

Eller, How much apple can you juice? Det är en bra fråga, inte för att jag ställde den, utan för att svaret är enkelt. Oändligt, hade jag inte jobbat, hade jag kunnat juica hela dagarna just nu!

Färskpressade äpplen från en slowjuicer!

Färskpressade äpplen från en slowjuicer!

Det är äppelsäsong och det finns mer äpplen i Sverige än vi tar vara på. Det finns så stört många äppelsorter, så att det kan jämnföras med oändligheten. Men många som har äppelträd skulle nog hellre likna mängden äpplen som ett träd ger, med oändligheten. Å man orkar ju bara koka så många liter äppelsylt, att det till synes känns omärkbart i det stora äppelhavet.

Äpplet är hjärtat
En sensommarförälskelse
Och om den inleds
Kommer den lämna dig
Med bruset hjärta
När sista kärnhuset har sett dagsljuset

Kan inte se någon annan anleding till varför att man inte skulle frossa i äpplen just nu.

Intet nytt
Det här är något som det har pratas om i flera år, det är inget nytt under solen, hur äpplen faller till marken i trädgårdar, för att ruttna bort, samtidigt som vi åker till mataffären och köper importerade äpplen. Det är lite att gå över ån efter vatten! Jag tycker inte att det spelar någon roll om du har ett äppelträd på din tomt eller inte. Finns det i grannskapet och det inte tas tillvara på, pling då på hos ägaren och fråga om du får plocka ihop några kassar.

Många som har äppelträd på tomten tycker det är jobbig med alla äpplen och blir glada om någon vill komma och plocka, inte palla, men plocka, så äpplena slipper falla till marken och ruttna. De enda som glädjs av fallfrukt är rådjuren och kanske några till då, men ni fattar poängen!

Ta tillvara
Någonstans hamnar det i hos det flesta, vad ska man göra med så mycket äpplen då? Sylt, äppelpaj, äppelkaka, nån äppelsås osv. Problemet, eller egentligen, det fina, är att källan är oändlig, men alla dessa recept är gjorda för fattidagar! Jag menar om man vill mängda äpplen, C-vitamin boosta inför hösten, ha det jävligt gött, då juicar man! Det finns nog inge bättre än färskpressad äppeljuice just nu! Å det brustna hjärtat, det får man deala med när det kommer!



Fem varför, du ska äta chokladbollar

Trodde aldrig jag skulle skriva det här inlägget. Delicato kommer älska mig, få säkert spons, en hel låda gratis med posten. De kanske till och med döper en ”bakelse” efter SparrisSoldaten.

Jag vet, fattigaste rubben och ni kommer känna er lurade, aftonbladet-style, men det är klass på det, på nått sätt ändå!

Det är lite som när polarn sa,
– Är kiosken stängd?
– Ehhh
Smack, åå så var kepan nedslagen över ögonen,
– Nu är den det!

Samma varje gång, men det är fint med vänskap i alla fall!

Ni fattar ju själva att det inte handlar om att äta delicatobollar, och ni kommer inte få fem varför. Däremot kommer ni få ett så sjukt fint recept, alltså verkligen top of line bollar!

Fil 000(1)

En vision
Det här är egentligen mer än ett recept, det är en vision, jag vet det låter stort, men egentligen är det inget märkvärdigt, det handlar om att välja bra råvaror och bereda dem på rätt sätt.

Det handlar om att respektera sig själv och sluta se sig själv som separat från sin kropp. Den här chokladbollen är en belöning till hela dig, det handlar inte om att vi ska njuta, på bekostnad av våra kroppar och vår hälsa.

Det handlar också om att respektera alla andra, alla andra levande varelser här på jorden och vår natur! Arbetarna på odlingarna ska inte behöva utsättas för bekämpningsmedel, inte heller marken och organismerna som lever där! Kossorna ska inte utsättas för alla hemskheter, som det görs idag, för att vi ska ha smör!? Det här är chokladbollar som inte ska, eller ska ha skadat någon annan!

Glöm aldrig att ingen är separat från sin kropp, och ingen är separat från naturen. Precis som bakterier i dig, behöver dig för att överleva, så behöver du dem för att överleva, så vart går gränsen mellan dig och allt annat? Precis som växterna behöver mikroorganismer i marken för att överleva, så behöver du mikroorganismer i marken för att få föda, oavsätt om du är växt-, all- eller köttätare! Så vart går gränsen mellan dig och naturen?

Assååå, skjut dig själv i gummistövlen med ett luftgevär tycker säkert någon, vilket jävla trams! Kan du inte bara ge ett recept, utan att vara så jävla jobbig!

Det är ändå viktig att säga en sak, och det borde alla ta med sig. En belöning är för hela dig och för alla andra att må bra av!

Komplicerat
Det låter svårt! Hur man än gör så blir nått fel. Vi kan inte göra allt rätt, men vi kan försöka, för vår egen skull och för alla andras! Kan den här chokladbollen hjälpa till med det, då får vi high five:a varandra! Vi kan strunta i fem varför, vi ska äta chokladbollar. Nu finns det ju oändligt många anledningar, till varför vi ska äta chokladbollar som dessa! Tänk på dina tio närmaste, bara där har du tio anledningar! Tar du med kossorna, bara i Sverige, då har du 350 000 anledningar till varje år, och det är bara för smöret! Tar du med barnen i Västafrika, som utnyttjas på kakaoplantagen, människohandel och barnarbete! Då har du ca 1 400 000 anledningar till!!! Närmaste är starkast, men flest anledningar finns längst bort! Men det fina är att förändring börjar hos oss, det vi kan påverka!

Ingredienser (eko alltihop)

Mandlar (raw) – ca 300-400 gram
Kokosflingor – 1 dl
Kakopulver (Fairtrade) (raw) – 3/4 dl
Färska dadlar (raw) – 16 st
Lakritsrotspulver

Skulle gjort kokosflingorna själv, men båda kokosnötterna jag köpte var dåliga, så det kanske kommer i ett senare inlägg. Mängden ingredienserna är på ett ungefär och kommer till mycket bero på dadlarnas saftighet.

  1. Börja med att skölja och sen blöttlägga mandlarna i saltat vatten i 24 timmar, byt gärna vatten efter 12 timmar.
  2. Torka mandlarna i ugnen på 50°C grader, eller lägre. Jag torkar dem i dehydrator på 35°C.
    Fil 000
  3. Mixa/blenda (pulsa lugnt) mandlarna fint.
  4. Ta ur kärnorna ur dadlarna.
  5. Blanda mandlar, kokosflingor, kakaopulver, dadlar och lakritsrotspulver i en bunke, med händerna, tills det är en homogen massa.
  6. Rulla bollar. Rullar du större, behöver du rulla mindre, och då äter du färre, men får mer njutning! Den ekvationen är suvären!
  7. Ät, bjud, njut! High five!

 

 

 

 



Proteinet du aldrig ville ha!

Det här är en sann historia! För att inte vara för utelämnande kommer personerna inte att nämnas vid sina riktiga namn, utan de kommer att benämnas som Mr Hälso.

Mr Hälso är inte så gammal när hens hälsoresa börjar. Och tips på hälsa, de får hen från början på sina lokala gym av andra som egentligen är i samma sökande. Ja, inte alla då, vissa är endast där för utseendet.
Senare kommer hen att få tips från tidningar, bloggar, produktblad och från personer, som egentligen är i samma sökande som Mr Hälso själv. Från äldre som har en solklar bild av vad som är hälsosamt, trotts hjärtproblem och urkalkat skelett, en tallrik yoghurt med honung! (Medelhavs diet du vet, där lever man länge)

Och ju mer hen läser, ju klarare blir det. Protein, keso, ägg, kött, fisk, kyckling, aminosyror i en shaker är nutidshälsan.
När det är som bäst, då har proteinpulvret blivit mjöl i matlagningen. Den typen av kost, har aldrig existerat för någon annan art på denna jord, men för Homo sapiens är den optimal! Den går helt ifrån våra instinkter, men för nutidsmänniskan, är det optimalt! Det spelar ingen roll att du inte ens vill ta i rå kykling, och snälla tvätta händerna noga innan du stoppar fingrarna i munnen. Men det här är det hälsosamma köttet! Du måste bara lita på mig! Så länge det är eko, så är det reko 😉

Så mycket skitsnack, för att ge ett recept på en juice! Som vanligt, eko, reko, precis som för kyklingen (ni förstår ironin, hoppas jag). Det jag egentligen ville säga var att Mr Hälso ville inte ha proteinet, utan hälsan, det var sökandet. Och hade jag kunnat ge Mr Hälso min bild, så hade det varit att gå till frukt, bär och grönt, raw. Du kommer inte dö i en bristsjukdom Mr Hälso, alla som snackar om det, har hört det från någon annan, precis som personerna som du fick dina tips av i från början! Sätter en grund regel, alla som förspråkar en högprotien/protein-diet, har inte koll.

Ingredienser

Äpplen (gärna pallade, då är de obesprutade och som godast, ny plockade alltså!)
Stjälk-Selleri
Cantaloupe melon
Lakritsrotspulver

Fil 000

Sedan juciar du och tillsätter lakritsrots pulvret. Svårare än så är det inte, drick och njut! Känn levnadskraften! Det här är den perfekta typen av frukost(break-fast, avsluta fasta)! Det flesta vet att man avslutar inte fasta med kött och ägg, så varför göra det varje dag?

Fil 000 (1)

 



Jag skulle aldrig kunna vara utan…..

”Jag förstår att det är fel, men jag skulle aldrig kunna vara utan…”. Som en återkommande självlögn, ni har alla hört den, i fler än ett sammanhang. Problemet är just att personen som säger det, verkligen inte har förstått. Personen har inte grundat det i sig själv. Personen har självklart hört att det är fel, men personen har inte förstått.

Tänk er ett barn, vars föräldrar säger, rör inte spisplattan, du kommer bränna dig.

Barnet förstår såklart att dess föräldrar inte vill att hen ska röra spisplattan, men det är inte grundat i barnet, vad bränna sig innebär. Så handen kommer hamna på spisplattan ändå, om tillräckligt mycket nyfikenhet finns.

Tänk er att föräldrarna skulle visa bilder på brännskador och säga, så här ser det ut, det är det här som händer när man bränner sig och det gör jätte jätte ont, jätte länge.

Barnet kommer troligtvis förstå lite mer, och förhoppningsvis inte röra spisplattan. Men fortfarande har barnet inte känt vad det innebär att bränna sig.

Tänk er att barnet har ett syskon, som tidigare har bränt sig. Syskonet vet att det gör ont, för det har hen känt. Och när barnet bränner sig, kommer syskonet känna med hen, det kallas empati, men det kräver att man kan relatera till andras smärta.

Ponera nu att barnet överlever den varma platttan och växer upp i en tid där global uppvärmning är ett mycket större problem. Hen hamnar med människor som säger saker som, ät inte kött, fisk, eller fågel, inte heller mjölkprodukter. Till och med så långt som att, ät inga animaliska produkter överhuvudtaget. Det är inte bra för din hälsa och klimatet. Och det är verkligen inte värdigt för djuren.

Tror ni att det vuxna barnet kommer att förstå, alltså på riktigt förstå, och förändra och ta nya beslut och avstå allt det dåliga. Vi förstår ju alla att det är dåligt, men ändå räcker inte den information.

Så det behövs mer, det släpps dokumentärer som visar orsak och verkan. Vego-polare säger, kolla på den här dokumentären och den här, och sen kan du kolla på den här, det är helt sjukt. Läs den här boken, titta på det här klippet, hur fan är det möjligt, hur tröga är vi egentligen?

Och allt ligger där, svart på vitt, tryckt i tidningar och böcker. Projicerat på biodukar och ändå ska handen hamna på plattan. Är det av nyfikenhet eller dumhet? Ignorans eller frånvaro av intelligens? Eller är det samvetet, som inte klara av att se de där bilderna. Och istället väljer att släppa en återkommande fras, vi har alltid ätit kött, grottmänniskor du vet! Men då undrar jag om vi inte ska återgå till att offra de vakraste kvinnorna i världen, under år med dåliga skördar, kanske rent av i ett förebyggande syft. Vi hittar den högsta klippan och sen skickar vi ner dem en efter en, vi börjar med Miss Universe, sen så kan vi se fram emot sju bra år! Tycker det låter rimligt….

Ponera nu att det vuxna barnet hamnar på en middag, med en kalvbit och en klick örtsmör på tallriken. Under middagen samtalas det om allt möjligt, men ett ämne som verkligen är aktuellt och sällskapet inte riktigt kan förstå, är högervindarna i Europa, hur SD kan växa sig så starka. Ingen vid bordet är ju rasist, ingen som dem känner heller för den delen. Inte rasist, men faktum är ju att det som ligger på tallriken, kommer från djurens Auschwitz. Precis samma, fast judar och homosexuella är utbytta, så bakom gallret står istället, kor, grisar och kycklingar. Samma behandling och ett kolossalt massmord. Inte rasist, men …alla raser har ju faktiskt inte samma värde, det vore ju banalt, om vi skulle börja respektera liv! Då får man väl inte trampa ihjäl myror eller slå ihjäl myggor heller!? Eller? Men jag ska vara ärlig, det är inte rasism, det är speciesism, vi har lingvistiskt separerat dem båda, men det är konceptuellt, exakt samma sak!

Ponera nu att det vuxna barnet får ett eget barn, som växer upp och blir tonåring. Tonåringen ska på fest senare samma kväll, men just nu sitter familjen och äter hamburgare i trädgården. Nygrillade, saftiga, med cheddar, det är sommar och det är gott! Trotts det juva livet, ligger framtiden som ett litet orosmoln. Ska deras tonåring dricka för mycket ikväll, hamna i dåligt umgänge, kanske till och med råka ut för sexuellt våld eller utföra det. Både mamman och pappan håller med om att sexuellt våld är fel. Ändå sitter dem med kött i sin famn, som troligtvis kommer från en ko, som har blivit insiminerad (maskin-våldtagen), en gång om året. Fått sina kalvar fråntagna och mördade, skrikit i frustration och sorg efter sina kalvar, som hon aldrig kommer få se mer. Varit fastbunden i ett bås och mjölkats flera gånger om dagen, i väntan på nästa maskin-våldtäckt och kalvarov, tills kronisk juverinflammation uppstår. Slutkörd och slaktad. Men det blev ju en riktigt bra grillsommar, sommarvärmen höll i sig, och det hann bli många schyssta burgare med nice cheddar, trots alla våldtäkter…

Jag skulle aldrig kunna vara utan…rasism och våldtäckter…det smakar för gott helt enkelt!

Förändring börjar på din tallrik! Det är dags att sluta var en ambasadör för rasism och våldtäkt!

Ni kommer ihåg det där syskonet, tidigare i texten, ja hen som kunde känna empati! Du kan var det syskonet, var tacksam om du har sluppit bränna handen, och försök känna empati. Vid det här laget i era liv har ni varit med om tillräckligt mycket orättvisor för att kunna känna med andra djur och varelser! Ni förstår precis hur det känns! Om ni inte gör det, sätt in er familj, eller nära och kära i kontexten, så kommer ni förstå hur sjukt det är!



Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer

Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. Den här juicen kommer att ställa krav på mig, den kommer att tvinga in mig i nuet! Till att känna efter vad som händer i min kropp, när jag dricker den.

rawtastic

Det här är ingen standard off-the-shelf juice, som du  bara klunkar i dig, samtidigt som dina tankar vandrar någon helt annanstans, och ditt blodsocker rusar! Är det det du är ute efter, då är det här helt fel juice! Helt fel blogg, helt fel väg! Så många fel, kan det någonsin bli rätt, vad är rätt??

Den här juicen skapar en miljö i dig, där bra saker frodas och dåliga förtvina! Lyssna nu, bra saker frodas, dåliga förtvinar! Därför, the creator and the destroyer!

Lite senare samma vecka…

Efter att ha förstört dyngsrytmen med hjälp av hård techno på underground-klubbarna, var det dags för frukost vid 16 tiden, på New Deli Yoga i Kreuzberg, besök dem om ni är där!

chill_the_fuck_out

Någonstans i minnet ligger Shiva och gör sig påmind, så jag väljer en grön smoothie på rekomendation, och det blir en SuperWoman! Mean green, punkt!

Väl hemma,

tar jag mig an intrycken från Berlin och skapar min egen smoothie, SuperSupremeGreenShiva! Den är softare än både Shiva och SuperWoman, så vart supreme kommer från vet jag egentligen inte, mer än att det låter ballt! Men låt inte det lura dig, det är fortfarande en creator och en destroyer! Och vill du gå all in, ta bort äpplena, och byt ut mot en färnkål, och du har en SuperSupremeGreenShivattack.

SuperSupremeGreenShiva_ingredienser

SSGS_glas_kanna

Super Supreme Green Shiva

2 stäpplen
30 gramruccula
125 grambladpersilja
fingertoppingefära
1 stavocado

Såhär gör du:

  1. Gör ditt livs bästa köp 2016 och framåt, en slow juicer, om du inte redan har en.
  2. Kallpressa ingefära, äpplen, ruccula och persilja i den.
  3. Mixa avocado tillsammans med den kallpressade juicen, snabbt!
  4. Drick, och var närvarande! Känn efter vad som händer i dig!


Snubben har skägg och snackar ägg!

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt!

En äggula och en äggvita , ett komplett perfekt ägg på 11 minuter!

Jag minns, redan som liten var jag långt ifrån förtjust i hårdkokta ägg. Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad det är som inte faller mig i smaken med den där hårda, torra äggulan, som fungerar som någon sorts disksvamp i truten. Kanske är det självplågeriet, i kombination med salmonella-rädsla som gör att jag har svårt att ta till mig konceptet. Jag brukar liksom inte sönderkoka äggpastan för säkerhets skull.

Sedan så finns det dem, vars rädsla för torrkokta ägg är lika stor som rädslan för salmonella hos torrägg-folket. Dessa människor har valt att gå den extrema vägen åt andra hållet, att tillaga ett ägg till perfektion, vattenbad, med 45 minuters tillagningstid. Aldrig mer ska en äggula torrkokas. Det kan anses en aningen överambitiöst och extremistiskt, fan det är ju bara ett ägg. Men helt klart bättre än att torrkoka ägg i alla fall.

Jag vet att det är svårt, speciellt när man ska koka ägg på känsla och tidsskillanden mellan löskokt till hård/torrkokt ägg är någon minut. Men jag har ett extremt enkelt sätt att tillaga ägg på. Lika resultat varje gång, men det kräver en timer.

Äggen läggs i det kokheta vattnet och tillagas under lock, egentligen utan att någon extra energi tillsätts. Men man kan låta kastullen få lite extra värme den fösta minuten.

Gör såhär:

  1. Koka upp 1.5 liter vatten i en kastrull som kommer att täcka äggen med vatten, och flytta kastrullen från den varma spisplattan när vattnet kokar.
  2. Lägg i 3 ägg försiktigt med sked i kastrullen.
  3. Ställ tillbaka kastrullen på den avstängda spisplattan och låt stå i 1 min, vattnet kokar aldrig.
  4. Flytta kastrullen från spisplattan, lägg på kastrullocket och låt stå i 10 min.
  5. Skölj äggen i kallt vatten.

Är äggvitan för löskokt, men äggulan bra. Öka då tiden på den avstängda plattan till 1,5 minuter kanske. Om äggulan är för löskokt, öka tiden från 10 minuter till 11 minuter och se om det blir bättre. Allt beror ju på äggens storlek, vattenmängden och värmen i den avstängda spisplattan. Men ni fattar principen och nu är det bara att testa och trixa. Misslyckas man och äggen är allt för löskokta, så scrambla dem.

Är det svårt? Ja, det är svårt att inte älska dessa ägg!



Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Jag hade några sardeller över, och ni som följer den här bloggen, vet hur mycket jag gillar sardeller, väldigt hemskt jätte mycket i alla fall.

Ett tips till den som bor eller är i Stockholm, ta dig/er till Pizza hatt (inte att förväxla med Pizza hut) på Upplandsgatan 9A och beställa deras pizza med sardeller, helt fantastisk! Den pizzan är som slutdestination i sardellernas fantastiska värld.

Det jag gjorde av mina sardeller kan inte mätas med den pizzan, men sardellvärlden är stor och generös och det är många rätter som ryms inom den.

Förutom sardellerna hade jag lite grönsaker,  färsk rosmarin och citron hemma, och det jag kom att tänka på var Jamie Olivers recept på en anjovis-sås. Det var länge sen jag gjorde den, men den är enastående, och jag säger det inte som en anjovis-älskande man, utan som en blek ärad man! 🙂

Haha, jag ska lägga ner skitsnacket nu, här kommer receptet, om ni inte redan har googlat det,

Ingredientser (Ni får smaka av)
Sardeller
Citron
Rosmarin
Olivolja
Svart peppar

Gör såhär:

  1. Mortla, rosmarin, tillsätt sardeller och mortla lite mer.
  2. Tillsätt citronsaften, olivolja, peppar och blanda runt.
  3. Ha till de rå-rivna eller blancherade grönsakerna!

 

Åå glöm inte att prova den där pizzan på Pizza Hatt!



En gudomlig dressing!

Solen får det att kännas som sommar, och jag står och vaxar in jackan, som om jag förberedde mig för regn. Min lilla fönsterodling skulle däremot verkligen behöva lite regn, men den får nöja sig med vattensprutan. Det är svårt det där med vattning, ibland tror jag att odlingen får för lite vatten, men efter att jag vattnade ihjäl allt i första försöket, så försöker jag vattna lite mindre i taget nu, fast oftare. Vi får se hur det går. Jag lyckades i alla fall rädda tomatplantorna genom att byta jord.

Men i väntan på goda örter, tomater och paprika av alla dess slag, så får jag förgylla salladen med en god dressing, och då väljer jag Felix Rhode Island dressing! Haha, nej bara skojar.

Glöm det jag skrev innan! Jag kan tycka att en enkel senapsdressing kan vara gudomligt! Och det bästa av allt, den är grymt enkel att göra! Allt du behöver är,

Ingredientser
Senapsfrön
Vinäger, röd/vit/äppelcider eller citron
Olivolja/rapsolja
Rårörsocker eller annan sötning
Oraffinerat havssalt

Så här gör du

  1. Rosta senapsfröna i en stekpanna.
  2. Mortla de rostade senapsförna.
  3. Tillsätt i den olja och vinäger du gillar eller citron, och smaka av med salt och socker.

Det som blir över är bara att ställa i kylskåpet. Det blir bara godare efter någon dag, då det har fått ligga och gotta till sig.

Enligt folktro, så ska senap hålla onda väsen borta, lite som vitlök och vampyrer. Du kan ju fundera på den, när du gör dig en härlig vårsallad, med senapsdressing såklart! 😉



En hygglig brygg!

Det var ett tag sedan jag skrev om kafferostning och kaffemalning, och jag tänkte följa upp med ett mastodont inlägg då jag fick en fråga av Gothenburg Coffee blog om mitt recept på aeropress bryggning. Men jag tänkte börja med att förklara bryggning generellt och sedan i ett senare inlägg berätta hur jag gör och hur jag tänker kring en aeropress, vad mitt mål är med den bryggningsmetoden.

Har ni inte läst det tidigare inläggen, så gör gärna det, för att förstå vägen från råkaffe till kaffekopp.

Om vi delar upp bryggningen i dessa tre steg, blomning, extrahering och separering, så kan man skapa en ganska bra bild av bryggningens sekvenser. Det skiljer sig åt mellan olika bryggningsmetoder, och jag ska försöka att förklara det också.

Intro
Under rostingen skapas koldioxid i kaffebönorna. Efter rostningen försvinner denna koldioxid sakta men säkert. Syre kommer ta den plats som koldioxiden tidigare höll och kaffet oxiderar och blir gammalt, det är kaffets åldrande. Man kan förpacka det bättre, så att denna process saktas ner, men så fort påsen är öppnad, är vi tillbaka på ett normalt åldrande. Därför har inte kaffe en så lång hållbarhet, speciellt inte malt kaffe, då det kommer i kontakt med betydligt mycket mer syre, och den struktur som har fångat koldioxiden bryts sönder under malningen.

Blomning
När vatten tillsätts till det malda kaffet, frigörs koldioxiden i en avsevärt högre takt än när kaffet är i kontakt med syre. När färskt kaffe kommer i kontakt med vatten, växer kaffe-vatten-blandningen, pågrund av att kaffet släpper i från sig koldioxiden, och detta kallas för blomning, kaffe blommar ut. Men koldioxiden som har fastnat i kaffe-vatten-blandningen hindrar samtidigt vattnet från att extrahera ut smaker från kaffet, därför rör man om blandningen när det är färdig blommat, med en sked eller på något annat sätt. Då omrörningen gör att kaffe-vatten-blandningen bli av med koldioxid som hindrar vattnet från att extrahera ut det goda smakerna ur kaffet, samt att om inte allt kaffe har utsats för vatten under blommningen, så blir man under omrörningen av med torr-fickor i det blötlagda kaffet. Under stor del av bryggningen, så kommer det fortsätta att ske en blomning, men blomningen är som störst och mest betydande i början.

Extrahering
Efter blomningen är ”klar”, så kommer vi tillsätta mer vatten för att extrahera smakerna ur kaffet. Man kan säga  att ca 20 % av kaffet består av goda smaker och går att extrahera ur kaffet, och det är dessa smaker kaffet släpper ifrån sig i början. Därefter handlar det om att avbryta bryggningen i rätt tid och separera kaffet från vattnet.

Separering
När det goda smakerna är i vattnet, så vill man föra bort vattnet från det malda kaffebönorna. Detta kan vara en kontinuerlig del i bryggningsmetoden eller bara ett avslutningsstadie. Typiskt metod där det är en kontinuerlig del av bryggningsmetoden är espresso, där färskt hetvattnet flödar igenom det malda kaffet under hela bryggningen. Medan vid en franskpress, så är det ett avslutningsstadie, då man pressar ner kaffet i botten av kannan.

Nu ska vi prata bryggning på riktigt!
Man kan vara ”rough an dirty” och räkna kaffemått per kaffekopp, när man ska avgöra hur mycket kaffe man ska använda till sin bryggning. Vill man vara extremt ”dirty” då lägger man på ett extra kaffemått kaffe för säkerhets skull!

Men så jobbar inte jag, och de dagarna kan vara över för dig med, om du har sysslar med sånt snusk! 😉

 

Jag tänker göra det lite mer komplext. Det kanske krävs att man läser igenom detta fokuserat 2-3 gånger, men det är väl värt investerad tid, om man vill förbättra sitt kaffe.

Vi inför tre nya mått, och jag kommer använda de engeska benämningarna, extraction yield, TDS (Total Disolved Solid) and brew ratio. Dessa mått är från och med nu dina bästa vänner, de tillsammans, rätt använda, kan göra underverk i koppen!

Grundtanken är att man vill veta hur mycket av kaffet som har löst upp sig i vattnet, hur mycket har vattnet extraherat hur kaffet. Och baserat på studier, så vet man ungefär, hur mycket av kaffet man vill få ut i vattnet, för att få med det goda smakerna och ett balanserat kaffe.

Andelen procentuellt av kaffet som har löst upp sig från en viss kaffemängd, kallas extraction yield, avkastningen från kaffet. Tyvärr så är inte, ju mer desto bättre, utan det finns ett ganska snävt intervall som man vill hålla sig innanför. Baserat på att man brygger på en temperatur kring 92-94 grader celsuis, så dominerar det syrliga smakämena bland det kaffet släpper ifrån sig först, sedan dominerar det söta och sist de bittra. Extraction yield, alltså upplöst kaffe per kaffe.

Man vet också att man måste uppnå en viss styrkan på kaffet för att det ska upplevas behagligt och inte blaskigt. Styrkan mäts i ett mått som heter TDS, vilket är upplöst kaffe per vatten.

Men bara för att man har ett TDS som verkar bra, så kan kaffet ända vara under- eller över-extraherat. Detta skulle tillexemple kunna ske, då man använda för lite kaffe och över-extrahera det, detta skulle kunna ge ett TDS som verkar bra, men själva resultatet smakmässigt är inte bra, det blir ett väldigt bittert kaffe. Därför behövs extraction yield, måttet som berättar hur mycket kaffe som har löst upp sig per kaffemängd. I och med att vi vet att vi endast kan extrahera ut en viss mängd kaffe ur en kaffemängd om det ska smaka bra.

När vi vet vad vi vill ha för TDS (stryka) och vi vet vad en bra extraction yield ligger kring, då handlar det om bestämma hur mycket kaffe vi vill brygga, alltså vatten mängden, och hur mycket kaffe vi kommer att behöva. Detta bestämms genom brew ratio, vilket är kaffe per vatten.

Sammanfattningsvis,

Extraction yield (%)Upplöst kaffe per kaffe

TDS (%)Upplöst kaffe per vatten

Brew ratio (%)Kaffe per vatten 

Matematiskt kan relationen mellan dessa mått beskrivas som

TDS = Brew ratio x Extraction yield

Där vatten, är mängden vatten som hamnar i koppen, inte totala mängden som används vid bryggning. För att göra det lättare och räkna på mängden bryggvatten som ska användas, måste man lägga till ca 1,8 gram vatten per gram kaffe vid en malningsgrad för filter/pour over bryggning.

 

SCAA bryggnings diagram, gör det enkelt att veta om kaffet är under- eller över-extraherart.

För att optimalt kunna använda detta diagram, så behövs en refraktometer, för att mäta TDS. Men det går lika bra att använda smaklökarna.

Okej Sparrissoldaten, det här ser ju snyggt ut, men hur funkar det?
Jag ska ge ett exemple. En bra extraction yield ligger kring 20 %, se diagram. En bra styrka, TDS, för en bryggkopp ligger kring 1,10 – 1,4 % enligt mig, 1,15- 1,35 % enligt SCAA diagram. Säg då att vi vill brygga en kopp på 223 ml kaffe, det är 223 gram vatten. Vi leker lite med den matematika formeln, och vips så har vi,

Brew ratio = TDS / Extraction yield =  kaffe / vatten

kaffe = vatten x Brew ratio = vatten x (TDS / Extraction yield) = 223 gram x (1,35/20)= 15 gram

Vi behöver alltså 15 gram kaffe, för att få ut 223 ml gott kaffe, om vi söker en styrka på 1,35 %! Eftersom kaffet under bryggning absorberar en del av vattnet, så måste vi kompensera med mer vatten under bryggningen, för att få ut 223 gram kaffe i kannan.

Bryggvatten = 223 gram + 1,8 x 15 gram = 250 gram

TDS

En bryggning baset på 18 gram kaffe och en extraction yield av 20 %. 332 gram brygg vatten (300 vatten gram i kannan) och en TDS på 1,2%. Jag hade nog fördragit att öka kaffemängden för att bibehålla styrkan, men att sänka extraction yield till 18 % kanske, för att få mer syra i koppen.

 

Fler parametrar 
Samtidigt så har vi fyra parameter att jobba med, dessa är malningsgrad, temperatur, tid och tyck. I en vanlig brygg kopp, pour over coffee, hänger malningsgrad och bryggtid ihop, då är det själva gravitationen som får jobba, snarare än ett pålagt tryck för att vattnet skall ta sig emellan det malda kaffet. Då försöker man hitta en malningsgrad, där vattnet släpps igenom med en sådan takt att det hinner extrahera ut det goda smakerna. Men jag ska försöka reda ut dessa fyra parametrar för varje bryggningsmetod! Och andra saker att tänka på.

Men kom ihåg, stirra er inte blinda på diagrammet, använd relationerna som finns här ovan och lek runt lite med bryggningen tills ni hittar något som ni gillar.