Annons
Annons

Rödris sänkte Ingas höga kolesterol

Inga Lagerström bytte statinbehandling mot tillskott med rödris. Kolesterolvärderna sjönk och biverkningarna försvann. När läkaren ansåg att hon kunde fortsätta med produkten blev hon själaglad.

Redaktionen

4 maj, 2015
Rödris sänkte Ingas höga kolesterol
Dela inlägget

Inga Lagerström bytte statinbehandling mot tillskott med rödris. Kolesterolvärderna sjönk och biverkningarna försvann. När läkaren ansåg att hon kunde fortsätta med produkten blev hon själaglad.

Att sänka kolesterolvärdet på naturlig väg var lite som en dröm för Inga Lagerström, 86 år. Det traditionella läkemedlet gav henne nämligen besvärliga biverkningar. Hon åt statiner i flera år och fick mer och mer ont i musklerna.
– Jag tänkte att det kunde vara åldern som orsakade värken, men sedan läste jag att statiner kan ha den biverkningen. Många väninnor upplevde liknande symptom, berättar hon.

Läs också: Maten som sänker ditt kolesterol

Bytte statinerna mot naturmedel
Inga bestämde sig för att ta saken i egna händer. På eget bevåg slutade hon med läkemedlet och bytte till naturmedlet Redasin. Det tog inte lång tid innan muskelvärken försvann.
– Nu har jag inte haft ont i kroppen sedan jag började med Redasin för två år sedan. Det känns fantastiskt skönt.

Kolesterolvärdet sjönk
När hon berättade att hon slutat med medicinen blev läkaren orolig. Men proverna visade goda resultat – trots att Inga slutat med statiner hade kolesterolvärdet sjunkit från 6,6 till 5,9.
– När läkaren skickade mig provsvaren bifogade hon en liten lapp där hon skrev att jag kunde fortsätta äta mitt naturliga preparat, eftersom det uppenbarligen fungerade utmärkt. Det kändes så otroligt bra att få det erkännandet, det var en härlig känsla!

Läs också: Kolesterolsänkning med rött ris

”Snällt mot kroppen”
Statiner används vid de flesta typer av blodfettsrubbningar och sänker det totala kolesterolvärdet genom att minska tillverkningen av kolesterol i levern. Högt kolesterol är ingen sjukdom i sig, men på sikt kan det leda till hjärt- och kärlsjukdom. Studier på statiner har visat på biverkningar som muskelsmärta, huvudvärk, depression och sömnsvårigheter. Även om det är ett läkemedel som fungerar är Inga glad att slippa biverkningarna.
– Det jag äter nu känns snällt mot hela kroppen och tryggare på många sätt, eftersom det faktiskt fungerar för mig. Jag mår väldigt bra.

B6, B12 och rödris
Redasin är ett naturmedel som har kolesterolsänkande effekt. Det innehåller folsyra, vitaminerna B6 och B12 samt rödris. Det röda riset får man fram genom fermentering, där en speciell svamp får växa på fuktigt, vitt ris.
Rött ris är naturligt rikt på ingredienser som hämmar kolesterolproduktionen i levern, vilket i sin tur sänker den totala kolesterolhalten i blodet och balanserar förhållandet mellan LDL-kolesterol och HDL-kolesterol. Redasin innehåller också coenzym Q10 som behövs för cellernas energiutvinning. Q10 motverkar med andra ord den sort muskelsvaghet och muskelvärk som kan orsakas av statinbehandling.

Läs också: Sänkt kolesterol utan biverkningar

Kost och motion
Om man har höga blodfetter rekommenderas man att i första hand försöka ändra sin livsstil.
Inga är emellertid ingen novis vad gäller hälsosamma vanor. Hon är 86 år och frisk som en nötkärna. Kanske har det att göra med den dagliga dosen av vitlök, ingefära och olivolja som hon ser till att få i sig.
– Jag har testat mig fram med hälsosam kost och motion men ingenting förändrade kolesterolvärdet. Jag tror att det kan vara genetiskt för nu har min dotter också fått börja med Redasin, förklarar hon.

Testade att sänka dosen
Ingas dotter tog en lägre dos av Redasin och Inga blev inspirerad till att själv sänka sin dos eftersom det tycktes fungera. Men då steg kolesterolvärdet igen så nu är hon tillbaka till den ursprungliga dosen – två tabletter varje kväll.
– Jag har en svärson i Florida som också börjat med Redasin. Ikväll på Skype ska jag fråga om han har märkt av resultat. Själv tar jag nya prover i höst, då kan ni få höra kapitel två!

Läs också: Sänkt blodtryck med hälsokost

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Fakta kolesterol

Höga blodfetter (kolesterol) kan i förlängningen orsaka åderförkalkning i blodkärl.
Kolesterol är ett fettliknande ämne som behövs för att bygga upp kroppens celler. Det transporteras i blodbanan av lipoproteiner. Du får i dig en del genom maten men kolesterol tillverkas även i levern. Kolesterolet har stor betydelse för flera viktiga processer i kroppen, till exempel vid produktion av östrogen och testosteron samt D-vitamin.

LDL-kolesterol (det onda kolesterolet)
Höga halter av det skadliga kolesterolet LDL kan lagras i blodkärlens väggar och bidra till åderförfettning. På längre sikt riskerar man att få igensatta blodkärl. LDL-kolesterol blir farligare vid en högre oxidativ stress, ett tillstånd då en person har höga halter av fria syreradikaler, eftersom LDL-kolesterolet då lättare oxideras och binder sig till kärlväggarna inne i kärlen.LDL-kolesterol blir också mera skadligt ju mindre LDL partikeln blir eftersom den då lättare oxideras och därefter fastnar i en skadad kärlvägg.

HDL-kolesterol (det goda kolesterolet)
HDL brukar kallas det nyttiga kolesterolet. Det transporterar bort det skadliga kolesterolet (LDL) från kärlväggarna.. HDL-kolesterol samlar upp överskott av kolesterol och transporterar det tillbaka till levern där det omvandlas till nyttiga ämnen som kroppen behöver. HDL minskar alltså halten av det dåliga kolesterolet (LDL) i blodet. Dessutom tar HDL bort plack från kärlväggarna och minskar förträngningarna i blodkärlen.

Triglycerider
Triglycerider är ett annat ord för fetter och oljor. De vanligaste fetterna i mat samt matoljor består av triglycerider. De fungerar som energikälla i kroppen. Det är emellertid inte bra att ha för höga triglyceridvärden i blodet eftersom de bidrar till att täppa igen blodkärlen och skapa åderförfettning. Även om du äter sparsamt med fett så kan du ändå få höga triglyceridvärden vilket beror på att kroppen kan omvandla bland annat kolhydrater och alkohol till triglycerider.

Annons
Annons