Annons
Annons

Här är rummet du BÖR plastbanta!

Plast. Ordet är nästan en svordom idag för en del. Och faktum är att vi förstår varför. Det tar längre än 100 år för naturen att bryta ner plast och materialet släpper ifrån sig mängder av kemikalier, inte sällan hormonstörande. Och oavsett om det upphettats först eller ej. Men går plastbantning realistiskt att förverkliga - och var ska man i så fall börja? "I köket", hävdar miljögiftexperten Ulrika Dahl bestämt.

Redaktionen

15 september, 2015
Här är rummet du BÖR plastbanta!
Dela inlägget

Plast. Ordet är nästan en svordom idag för en del. Och faktum är att vi förstår varför.
Det tar längre än 100 år för naturen att bryta ner plast och materialet släpper ifrån sig mängder av kemikalier, inte sällan hormonstörande. Och oavsett om det upphettats först eller ej.
Men går plastbantning realistiskt att förverkliga – och var ska man i så fall börja?
– I köket, hävdar miljögiftexperten Ulrika Dahl bestämt.

Enligt Ulrika Dahl, Naturskyddsföreningens avdelningschef för miljögifter, är det extra viktigt att byta ut föremål av plast just i köket.
– Studier visar på att plastkemikalier migrerar över till livsmedel, i kombination med värme. Så det är alltså framför allt varma livsmedel och plastprodukter som det är bra att se över, berättar hon för My Home.
Läs också: Lilla guiden till hormonstörande ämnen

”Även BPA-fria nappflaskor släpper ifrån sig kemikalier till vällingen”
Okunskapen kring plast är stor, förklarar hon. Samtidigt vet forskningen att plast kan vara mer skadligt än de flesta känner till.
– De flesta plastkemikalier har forskarna inte studerat alls, så därför kan man inte kan veta om det är farligt, eller hur farligt det kan vara. Till exempel har man sett att plastnappflaskor – även BPA-fria – släpper ifrån sig upp mot 30 olika plastkemikalier till vällingen. Ett fåtal av dessa har man alltså gjort studier på – och vissa har friskrivits medan andra har faroklassats, förklarar hon.

Läs också: Dricker du ditt plast? Skaffa plastkoll här

Viktigt med egenansvar
Som konsument ska man vara medveten om att plastprodukter släpper ifrån sig plastkemikalier till livsmedlen. Särskilt i kontakt med värme. Därefter får man själv avgöra hur man vill göra med produkterna, resonerar Naturskyddsföreningen.

Läs också: Växterna som renar din inomhusluft på skadliga kemikalier

Så handlar du smartast till hemmet
För att handla smart till hemmet ur ett kemikalieperspektiv bör han handla naturnära material, säger hon.
– Glas, livsmedelsmärkt rostfritt stål, porslin, sten och trä.

Läs också: 7 tips för att minska på giftiga plastkemikalier i hemmet

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Detta bör du prioritera att byta ut först:

Stekspadar
…och redskap av svart amidplast. Byt ut mot trä och rostfritt. Tänk på att viktigast är den del som kommer i kontakt med maten.
Stekpanna
…och grytor med plastyta, det vill säga alla typer av beläggning, inte minst teflon. Byt, byt, byt! Använd så rena material som möjligt, till exempel gjutjärn.
Pajformar
… och återigen skippa beläggningarna
Vattenkokare
… de i plast är dessutom betydligt fulare…
Skärbrädor
… finns mycket bra i trä.
Karaffer
…finns till exempel i glas.
Bunkar
…finns faktiskt i betydligt fler material annat än bara plast om man letar lite.
Nappflaskor
…glas med silikonhölje är guld.
Tallrikset i plast till barnen
… inte ens de BPA-fria håller fast kemikalierna alltså. Men observera även att de ”nya” material som många använder, som till exempel bambu, inte är något Naturskyddsföreningen rekommenderar i stället. Bambumaterialen är framställda av flisor som klistras ihop, och färgerna har visat sig släppa från materialen i kontakt med värme.
Matlådor
…Finns mycket bra grejer i rostfritt stål och glas.

Källor: Cecilia Hedfors, sakkunnig Miljögifter och Ulrika Dahl, avdelningschef Miljögifter, Naturskyddsföreningen, Kurera.se.

Annons
Annons