Så här ser julmaten ut världen över

Trodde du att alla åt skinka och prinskorv till jul? Nix, det gör de inte. Men kalkon då – med fyllning och grejer? Nej, inte det heller. Faktum är att julborden ser olika ut över hela världen.
Hare, gås, karp, rentallrik och marängtårta med exotisk frukt är några exempel på hur julmaten ser ut på andra platser i världen.
Här får du ytterligare axplock.

 

► Läs också: Bästa dryckestipsen för en vit jul

 

21 smaker av julen – från världens alla hörn

 

1. Italien: Sju sorters fisk och struffoli
På julafton äter man i Italien sju olika sorters fiskrätter. Traditionen har sitt ursprung i södra delen av landet och från den romersk-katolska seden att inte äta något kött under vissa heliga dagar. Efter att man ätit sju olika sorters fisk äter man ofta struffoli , en vacker delikatess gjord av friterade degbollar som har blandats med honung och garnerats med florsocker och strössel.

2. Mexiko: Tamales
Den här kryddstarka rätten äts vanligtvis av mexikaner på julafton och även vid andra högtider. Tamales är gjort av masa – en deg gjord på majsmjöl – som ångkokats i majsskal. Dessa fylls sedan med olika typer av fyllning, till exempel kött och grönsaker.

► Läs också: Är du julstressad? Le mer så klarar du ALLT mycket bättre

3. Frankrike: Sniglar och stockformad julkaka
I Frankrike och många fransktalande länder anordnar man révellion, en mycket utdragen middag dagen före julafton och dagen före nyårsafton – alternativt på julafton efter att man kommit hem från julmässan. Sniglar, ostron, kastanj, gås, gåslever, rökt lax, musslor, hummer, ugnsrostad anka eller kalkon utgör grunden i denna julmåltid. Till dessert inmundigar fransmännen en ”La Bûche de Noël (‘Julstock’ eller ‘julstubbe‘), en stock- eller vedträformad julkaka som kan fyllas med choklad, kaffe eller kastanj och sedan garneras med florsocker.

4. Island: Rentallrik och rökt lamm
Ren är vanligt förekommande på menyn på ett traditionellt isländskt julbord. Populära alternativ är rökt lamm och skinka.

5. Österrike: Gås eller karp
I Österrike äter man, i stil med svensk tradition, julbordets huvudmåltid på julafton. Eftersom många katoliker inte äter kött på julafton var stekt karp tidigare huvudrätten i Österrike. Under årens gång har gås och kalkon dock blivit allt mer populärt som huvudrätt på julbordet.

6. Polen: 12 vegetariska rätter och chrusciki
Wigilla är vad man kallar den tradionella julaftonsmåltiden i Polen. Själva festligheterna börjar när den första stjärnan syns på himlen och maten består ofta av tolv vegetariska rätter samt av den populära sidorätten Chrusciki, som är ett sött och krispigt bakverk format som tunna vridna band vilka friterats och garnerats med florsocker. Här äts vanligtvis inte kött, mjölk eller ägg på julbordet.

► Läs också: Så lätt fixar du ett raw – och ekologiskt – julbord

7. Tjeckien: Karp och potatissallad
I Tjeckien dukar man alltid för ett jämnt antal människor vid julbordet för att undvika otur. Några av de traditionella rätterna är fisksoppa och stekt eller friterad karp som serveras med potatissallad. Dessutom är man väldigt förtjust i olika typer av fint dekorerade julkakor. Kakorna som inte äts upp hamnar sedan i granen.

8. Ryssland och Ukraina: Kutja
Julfirandet i Ryssland, Ukraina och en rad andra öststater är inte alls som det vi är vana att se här i Sverige. Här är det nyårsafton den 31 december som är den största högtiden. På julbordet dukas tolv rätter fram, en efter varje apostel. Man äter mycket fisk och vegetariskt som till exempel rödbetssoppa, frukter, bröd, bönor, potatis samt huvudrätten Kutja, som är en söt grynpudding gjord på bär, honung, vete, vallmofrön, olika nötter och ibland russin. Gröt, som symboliserar hopp och odödlighet. Man dricker gärna rödvin och te. Här äter man inte kött, mjölk eller ägg på julbordet.

9. Tyskland: Stollen
Stollen är ett fruktbröd som består av torkade frukter, nötter och kryddor som sedan har täckts av florsocker. Det serveras vanligtvis under julen i Tyskland och är en bra dessert efter en stor julmåltid.

10. Australien: Pavlova
I Australien är julmånaden en av de varmaste på året och här kommer man i julstämning genom att hänga upp kransar, sjunga jullåtar och grilla utomhus. En av de populära måltider som äts under jul är Pavlova, en tårtliknande dessert av maräng som fått sitt namn efter den ryska ballerinan Anna Pavlova. Serveras med olika exotiska frukter och bär – till exempel hallon, jordgubbar, blåbär, kiwi, banan och passionsfrukt.

► Läs också: Expertens tips: Så firar du en klimatvänlig jul

11. Slovakien: Surkålssoppa
I Slovakien har man sina egna något ovanliga högtidsfavoriter, vilka inkluderar bland annat kapustnica, som är en tjock surkålssoppa på korv, skinka och surkål.

12. Grekland – baklava
Under julen i Grekland är baklava en av alla klassiskt grekiska rätter som serveras. Denna krispiga och söta rätt är fylld med olika smaker som gör att många upplever det som en perfekt dessert.

13. USA – kalkon plus kakor och mjölk till tomten
I USA äter man ofta den stora måltiden på juldagen. På julafton brukar man dock ställa ut kakor och mjölk till Tomten, om han skulle råka ha vägarna förbi. Det finns stora regionala skillnader i hur ett amerikanskt julbord ser ut. Mest influerade av skandinavisk julmat är man i den övre mellanvästern där man till exempel serverar ”lutefisk”.
Vid den traditionella julmiddagen är det ofta kalkonen som står i centrum men även gås, anka, rostbiff och skinka är populärt att äta på jul. Grönsakerna man hittar på ett amerikanskt julbord är som oftast majs och gröna böner.
Det är vanligt att efterrätterna som serveras vid ett amerikanskt julfirande reflekterar familjens etniska bakgrund. Exempel på vanliga amerikanska desserter efter julmiddagen är marsipan, sockerkakor, panettone, äppelpaj och morotkaka. Det är också vanligt med pudding gjord av plommon eller pumpapaj. Precis som här i Sverige är det i USA också vanligt med godsaker så som nötter, frukt och godis under hela dagen.

► Läs också: Fredrik Paulún: ”Så undviker du sockerfällorna på julbordet”

14. Kanada – kalkon och nanaimokaka
Kanada är ett land fyllt av många olika kulturella bakgrunder och högtiderna innehåller ofta influenser från Frankrike, England, Tyskland och andra länder. På julafton serveras många olika rätter men vanlig är kalkonen som ofta serveras tillsammans med potatismos, grönsaker, tranbärssås och gravy (en brunsås). Även kyckling eller skinka är en vanligen serverade huvudrätter vid julmiddagen, men med vissa undantag. I till exempel sydvästra Nova Scotia så är det väldigt vanligt att man äter hummer till middagen. Hummer fiskas nämligen i stor skala utanför kusten vid Nova Scotia. En typiskt kanadensisk dessert är Nanaimokakan som består av tre lager: ett undre lager med kaksmulor och kokos, toppat med ett lager vaniljkräm och slutligen ett lager som täcker kakan i choklad.

15. Ghana – okra Soup och plommonpudding
Utöver att gå i kyrkan är julmiddagen tillsammans med familj och vänner den mest populära jultraditionen i Ghana. Lamm, biff och kyckling är vanliga huvudrätter och pudding gjord av plommon en vanlig och populär efterrätt. I Ghana är det dessutom ett måste med “Okra Soup” på julen. Det är en soppa gjord på gröna grönsaker, biff och fisk.

► Läs också: Så väljer du rätt på julbordet

16. Sverige: Skinka och Janssons
I Sverige äter många ett väldigt traditionellt svenskt julbord med skinka, köttbullar, prinskorv, sylta, rödbetssallad, Janssons frestelse och olika sorters sill. Även lutfisk och risgrynsgröt är vanligt. Ett växande antal väljer dock kalkon eller vegetariska alternativ – och försäljningen av antalet ekologiska skinkor ökar år för år. Till maten dricker vi ofta julmust eller julöl. Äter gör vi i samband med Kalle Anka klockan 15.00 – oftast före. Efteråt kommer tomten och vi öppnar julklapparna.

17. Storbritannien: Kalkon och pudding
Det brittiska julbordet består traditionellt av ugnsstekt kalkon, gås eller anka serverad med potatis, sås och brysselkål. Ibland serveras även som tilltugg skinka, ugnsstekta potatisar och ångade eller kokta grönsaker. En populär sås på julbordet är tranbärssås. Till efterrätt äter man ”christmas pudding”, en typ av fruktkaka.

18. Irland: Gås och rulltårta
Den traditionella julmiddagen består av ugsstekt kalkon, kyckling, gås eller skinka med en rad olika grönsaker samt ugnsstekt potatis. På vissa ställen i Irland är kryddig biff också vanligt. Här är också en rad olika desserter populära till jul. Till exempel christmas pudding, jultårta och Yule lug – som är en form av rulltårta med smörkräm.

► Läs också: Expertens tips: Så firar du en klimatvänlig jul

19. Finland: Skinka och lådor
Det finska julbordet är ganska likt det svenska. På bordet hittas många bekanta rätter såsom rökt lax, inlagd sill, köttbullar, lutfisk och julskinka. Men ändå finns det några skillnader. Finländare äter en stor variaton av olika lådor, vilket kan beskrivas som en slags gratäng. Det finns till exempel ’Lanttulaatikko’ (Kålrotslåda), ’Porkkanalaatikko’ (Morotslåda) och ’Maksalaatikko’ (Leverlåda). Andra vanliga rätter i somliga hushåll är karelska piroger och karelsk stek – som äts med potatis. Till kaffet serveras pepparkakor och ”Joulutorttu”, som är stjärnförmiga småkakor gjorda av smördeg och fyllda med en speciell plommonsylt.

20. Nederländerna: Hare, anijsmelk och pepernoten
De nederländska julborden är fulla av traditionella, hemlagade rätter. Här finns till exempel ugnsstekt hare, fläskkött, gås, potatis, skysås, fruktkakor, rökt lax, pastejer och grönsaker. Man dricker gärna äggtoddy, kruidenbitter, anijsmelk och glögg. Pepernoten är en kaka som påminner lite om pepparkakor, fast kryddigare. Man bakar gärna olika sorters kakor till julfirandet i Nederländerna. Andra populära bakverk är munkar, banketstaaf, olienbollen och appelflappen.

Läs också: Här är nötterna som är bäst – och sämst – för din hälsa

21. Peru: Kalkon fylld med biff och jordnötter 
I Peru, som får exemplifiera det sydamerikanska julbordet, äter man kalkon stoppad med biff och jordnötter, dekorerad med färska körsbär och ananas. Kalkonen serveras med ugnsrostad potatis och äppelsås.  Till efterrätt äter peruanerna russin, mandlar, marsipan och gärna en kopp varm choklad.

Källa: Msn.com och Julenstraditioner.se och Nyttigt.se

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hall

En hälsosam arbetsplats ger ett hälsosamt resultat

Allmänt

För 15:e året i rad ska Årets Chef utses av tidningen Chef. I år är den hälsoprofilen och näringsterapeuten Bertil Wosk, tillika grundare av hälsoföretaget Holistic, en av finalisterna till Årets Hälsofrämjande chef. Kurera har tidigare rapporterat om Holistic – hälsoföretaget som lever som det lär. Läs artikeln så förstår du själv varför just denna man nominerats.

Anders Hansen

3 tips för att bli mer stresstålig

Hälsa

Träning inte bara förbättrar din inlärningsförmåga, ditt IQ och minskar risken för demens, det reducerar även ångest och stress. Här tipsar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till "Hjärnstark", om hur man blir mer stresstålig.

Här är kandidaterna till antipriset Årets matbluff 2016

Kost

40 nomineringar har trillat in. Av dessa har de mest vilseledande valts ut till en final där det är det upp till svenska folket att avgöra vilken produkt som till slut ska tilldelas den oädla utmärkelsen som Årets matbluff 2016. Låt oss presentera de fem slutgiltiga kandidaterna i antipriset som är instiftat av föreningen Äkta vara.

Person hoppar utomhus i siluett mot solen

11 tillfällen då Q10 hjälper

Allmänt

Q10 är en kraftfull antioxidant som behövs för att du ska orka – både fysiskt och psykiskt. Det skyddar mot en rad sjukdomar och minskar både dödligheten i hjärtsjukdom och förbättrar läget för hjärtsviktspatienter. Dessutom hjälper det huden att hålla sig ung längre. Bland annat. Här är elva vetenskapligt bevisade tillfällen då Q10 gör stor nytta.

14 sätt att bli mer lycklig

Mental hälsa

Det kan verka enkelt, men ibland är det inte så lätt att känna glädje och lycka. Stress, tuffa besked eller svåra motgångar. Det är mycket som kan får oss ur balans. Oavsett om du tappat fotfästet eller inte - här är 14 tips som hjälper dig att bli mer lycklig.

Kvinna smörjer in sin kind med kräm

Ny forskning! Så påverkas huden av olika lösningsmedel

Hud

Svenska forskare har utvecklat metod som kan avgöra hur vår hud påverkas av olika substanser, som till exempel vätskor och krämer i form av kosmetika och läkemedel. Något liknande har aldrig gjorts tidigare. Upptäckten kan leda till att man i framtiden mer effektivt kommer att kunna reglera hudens egenskaper. "Ökad förståelse för molekylära mekanismer gör att vi på ett mer effektivt sätt kan påverka och reglera hudens egenskaper", säger Emma Sparr, professor vid kemiska institutionen i Lund.

Flera bilder på samma kvinna där hon gör olika miner

Så bryter du negativa tankemönster

Krönikan

Utan att du riktigt vet hur det gick till så är de där igen, tankarna som maler och ältar och upprepar sig i det oändliga med samma trötta budskap om hur dåligt allt är, hur hårt livet suger, hur värdelös du är och hur hopplösa alla framtidsutsikter är. Du har lyssnat på de där tankarna tusen gånger tidigare och du fasar för att du kommer att behöva lyssna på dem tusen gånger till. Det är tid att bryta dem nu, tycker du inte? Här får du några tips på hur du gör.

två personer spelar tennis

6 fakta om fysisk aktivitet

Mental hälsa

Är du stressad? Kanske för stressad för att hinna röra på dig som du borde? Du är inte ensam om att hantera stress HELT fel. Det finns nämligen inget snabbare sätt att reducera stress än att röra på sig eftersom rörelsen hjälper till med regleringen av stresshormonet kortisol. Här är fler fakta om fysisk aktivitet.

Leende kvinna håller sina händer om ansiktet

Fem vitaminer som gör underverk för huden

Hud

Känner du till hur näring hör ihop med skönhet och hudens åldrande? Är svaret nej är det dags att ändra på den saken. Vitaminer i hudkrämer är trend på uppåtgående och det av en anledning, menar skönhetsjournalisten Agneta Elmegård. Här får du veta mer om fem vitaminer som ger effekt på huden – och på vilket sätt.

Kvinna utomhus vid havet med händerna upp i luften

Träning gör dig stresstålig

Allmänt

Modern hjärnforskning visar att fysisk aktivitet har nästan ofattbara effekter på vår hjärna och tankemässiga funktioner. I nya boken Hjärnstark visar Anders Hansen att träning inte bara förbättrar din inlärningsförmåga, ditt IQ och minskar risken för demens, det reducerar även ångest och stress. – Vi är gjorda för ett liv på savannen, därför är det livsviktigt för hjärnhälsan att träna regel- bundet. Träning lär kroppen att inte reagera så starkt på den vardagliga stressen.

kvinnas ansikte närbild spruckna läppar vinterbakgrund

Bästa tipsen för en mjuk och vacker vinterhy!

Hud

Kyla och lägre luftfuktighet påverkar vår hud och gör den torrare och känsligare. Den kan till och med börja klia. Men det finns knep för dig som vill komma lindrigt undan. Här är knepen du bör känna till – och sju riktigt bra produkttips för vinterhud.

Kladdkaka

Kladdkakebrownie i nyttigare tappning

Glutenfritt

Älskar du chokladiga efterrätter som kladdkaka – men vill vill samtidigt äta nyttigt och undvika ingredienser som vetemjöl, tvivelaktiga tillsatser och raffinerat bordssocker? Vad bra! Då har du nämligen landat på helt rätt recept. Receptet är helt veganskt.

smittskyddsläkaren Åke Örtqvist

Dålig effekt av årets influensavaccin

Allmänt

Årets influensavaccin fungerar dåligt, visar färska siffror från Stockholm. Bland dem som sökt sjukvård på grund av influensasymtom är skyddseffekten inte ens 30 procent. "I år är vaccinet något sämre än det brukar vara", säger smittskyddsläkaren Åke Örtqvist till TV4 Nyhetsmorgon.

mjölk i glas

Därför är det mindre näring i ekologisk mjölk och alternativ till mjölk

Kost

"Ekomjölk och alternativa mjölkprodukter saknar viktiga näringsämnen som kalcium och D-vitamin", basunerar olika media ut efter att olika sorters mjölkalternativ jämförts av företaget Testfakta. Risken är att människor som bara läser rubriken väljer bort ekologiskt i tron att detta är sämre. Så är fallet inte. Kortfattat är det så enkelt att det i ekoprodukter än är förbjudet att tillsätta ämnena och att växt- och nötalternativ sällan berikas på samma sätt som "vanlig" mjölk. Men förändring är på gång, rapporterar mjölkföretagen.

saffranskrokus

Saffran höjer mängden aktivt serotonin i hjärnan

Naturlig hälsa

Att känna sig nedstämd, orolig, håglös eller ångestfylld är ingenting konstigt. Det kan bero på vintermörkret eller vara en reaktion på något du råkat ut för. Oftast går känslorna över av sig själva – men inte alltid. Om en tillfällig svacka blir till en känsla av att livet är meningslöst kan tillståndet övergå i en depression – och där behöver du inte hamna. Det finns en rad naturliga sätt att förebygga depressionskänslor, höja sinnesstämningen och återfå känslomässig balans. Ett av de mest effektiva har du troligen stött på nu under julen: Saffran.

Här är den hjärtvänliga maten du ska äta varje dag

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och idag är 1,4 miljoner svenskar drabbade av sjukdomarna som till stor del kan förebyggas med en hälsosam livsstil. Bra mat och regelbunden motion är två faktorer som främjar hjärthälsan. Att undvika tobak och reducera stress är två andra. Här får du tips på mat som är bra för hjärtat – 15 livsmedel du kan äta med gott samvete.

Mikroplast på finger i närbild

Vanligt med skadliga mikroplaster! Här är produkterna du ska undvika

Eko/miljö

Visste du att sannolikheten är hög att du använder produkter med skadliga mikroplaster? Dessa små partiklar finns nämligen i en stor mängd produkter som många betraktar som "schyssta". Ämnena är vanliga i hudlotion, peeling, tandkräm, raklödder och duschtvål – för att nämna några exempel. Här är produkterna du ska undvika – och produkterna som är säkra.

Träna bort ångesten OCH få upp flåset – på bara tre minuter

Träning

Ätit lite mycket över jul och nyår? Eller vill du "bara" komma igång med en bra vana nu när det är nytt år? Med hjälp av enkla medel kan du få både bättre flås, ökad förbränning och hjälp av motverka eventuell ångest, lovar personlige tränaren Michael Angress. Allt som krävs är ungefär tre och en halv minut aktivitet – dagligen.

Färgglada juicer, frukt och grönsaker

Nytt år – och dags för detox!

Hälsa

Under jul och nyår tenderar det att bli lite för mycket av det goda för många. Känner du igen dig? Då kan det vara läge för en detox. Kostutsvävningar gör tillsammans med andra livsstilsfaktorer att vi samlar toxiner och slaggprodukter i våra kroppar, vilket får såväl extrakilon som andra negativa hälsoeffekter som följd. Här får du veta varför det är hög tid för en detoxkur – och lite på fötterna om hur du kan gå till väga.

man och kvinna lagar grönsaker och smoothie i kök

Flexitarianism – spås bli hetaste kosttrenden 2017

Kost

Kämpar du med att försöka leva som en heltidsvegetarian/vegan? Bli flexitarian! Jaha, så vad är det då? Jo, en vegetarian som äter kött... Eller en deltidsvegan. Låter motsägelsefullt men ses som en hälsosam men samtidigt uppnåelig kosthållning och spås bli en av 2017 års största mattrender.