Så här ser julmaten ut världen över

Trodde du att alla åt skinka och prinskorv till jul? Nix, det gör de inte. Men kalkon då – med fyllning och grejer? Nej, inte det heller. Faktum är att julborden ser olika ut över hela världen.
Hare, gås, karp, rentallrik och marängtårta med exotisk frukt är några exempel på hur julmaten ser ut på andra platser i världen.
Här får du ytterligare axplock.

 

► Läs också: Bästa dryckestipsen för en vit jul

 

21 smaker av julen – från världens alla hörn

 

1. Italien: Sju sorters fisk och struffoli
På julafton äter man i Italien sju olika sorters fiskrätter. Traditionen har sitt ursprung i södra delen av landet och från den romersk-katolska seden att inte äta något kött under vissa heliga dagar. Efter att man ätit sju olika sorters fisk äter man ofta struffoli , en vacker delikatess gjord av friterade degbollar som har blandats med honung och garnerats med florsocker och strössel.

2. Mexiko: Tamales
Den här kryddstarka rätten äts vanligtvis av mexikaner på julafton och även vid andra högtider. Tamales är gjort av masa – en deg gjord på majsmjöl – som ångkokats i majsskal. Dessa fylls sedan med olika typer av fyllning, till exempel kött och grönsaker.

► Läs också: Är du julstressad? Le mer så klarar du ALLT mycket bättre

3. Frankrike: Sniglar och stockformad julkaka
I Frankrike och många fransktalande länder anordnar man révellion, en mycket utdragen middag dagen före julafton och dagen före nyårsafton – alternativt på julafton efter att man kommit hem från julmässan. Sniglar, ostron, kastanj, gås, gåslever, rökt lax, musslor, hummer, ugnsrostad anka eller kalkon utgör grunden i denna julmåltid. Till dessert inmundigar fransmännen en ”La Bûche de Noël (‘Julstock’ eller ‘julstubbe‘), en stock- eller vedträformad julkaka som kan fyllas med choklad, kaffe eller kastanj och sedan garneras med florsocker.

4. Island: Rentallrik och rökt lamm
Ren är vanligt förekommande på menyn på ett traditionellt isländskt julbord. Populära alternativ är rökt lamm och skinka.

5. Österrike: Gås eller karp
I Österrike äter man, i stil med svensk tradition, julbordets huvudmåltid på julafton. Eftersom många katoliker inte äter kött på julafton var stekt karp tidigare huvudrätten i Österrike. Under årens gång har gås och kalkon dock blivit allt mer populärt som huvudrätt på julbordet.

6. Polen: 12 vegetariska rätter och chrusciki
Wigilla är vad man kallar den tradionella julaftonsmåltiden i Polen. Själva festligheterna börjar när den första stjärnan syns på himlen och maten består ofta av tolv vegetariska rätter samt av den populära sidorätten Chrusciki, som är ett sött och krispigt bakverk format som tunna vridna band vilka friterats och garnerats med florsocker. Här äts vanligtvis inte kött, mjölk eller ägg på julbordet.

► Läs också: Så lätt fixar du ett raw – och ekologiskt – julbord

7. Tjeckien: Karp och potatissallad
I Tjeckien dukar man alltid för ett jämnt antal människor vid julbordet för att undvika otur. Några av de traditionella rätterna är fisksoppa och stekt eller friterad karp som serveras med potatissallad. Dessutom är man väldigt förtjust i olika typer av fint dekorerade julkakor. Kakorna som inte äts upp hamnar sedan i granen.

8. Ryssland och Ukraina: Kutja
Julfirandet i Ryssland, Ukraina och en rad andra öststater är inte alls som det vi är vana att se här i Sverige. Här är det nyårsafton den 31 december som är den största högtiden. På julbordet dukas tolv rätter fram, en efter varje apostel. Man äter mycket fisk och vegetariskt som till exempel rödbetssoppa, frukter, bröd, bönor, potatis samt huvudrätten Kutja, som är en söt grynpudding gjord på bär, honung, vete, vallmofrön, olika nötter och ibland russin. Gröt, som symboliserar hopp och odödlighet. Man dricker gärna rödvin och te. Här äter man inte kött, mjölk eller ägg på julbordet.

9. Tyskland: Stollen
Stollen är ett fruktbröd som består av torkade frukter, nötter och kryddor som sedan har täckts av florsocker. Det serveras vanligtvis under julen i Tyskland och är en bra dessert efter en stor julmåltid.

10. Australien: Pavlova
I Australien är julmånaden en av de varmaste på året och här kommer man i julstämning genom att hänga upp kransar, sjunga jullåtar och grilla utomhus. En av de populära måltider som äts under jul är Pavlova, en tårtliknande dessert av maräng som fått sitt namn efter den ryska ballerinan Anna Pavlova. Serveras med olika exotiska frukter och bär – till exempel hallon, jordgubbar, blåbär, kiwi, banan och passionsfrukt.

► Läs också: Expertens tips: Så firar du en klimatvänlig jul

11. Slovakien: Surkålssoppa
I Slovakien har man sina egna något ovanliga högtidsfavoriter, vilka inkluderar bland annat kapustnica, som är en tjock surkålssoppa på korv, skinka och surkål.

12. Grekland – baklava
Under julen i Grekland är baklava en av alla klassiskt grekiska rätter som serveras. Denna krispiga och söta rätt är fylld med olika smaker som gör att många upplever det som en perfekt dessert.

13. USA – kalkon plus kakor och mjölk till tomten
I USA äter man ofta den stora måltiden på juldagen. På julafton brukar man dock ställa ut kakor och mjölk till Tomten, om han skulle råka ha vägarna förbi. Det finns stora regionala skillnader i hur ett amerikanskt julbord ser ut. Mest influerade av skandinavisk julmat är man i den övre mellanvästern där man till exempel serverar ”lutefisk”.
Vid den traditionella julmiddagen är det ofta kalkonen som står i centrum men även gås, anka, rostbiff och skinka är populärt att äta på jul. Grönsakerna man hittar på ett amerikanskt julbord är som oftast majs och gröna böner.
Det är vanligt att efterrätterna som serveras vid ett amerikanskt julfirande reflekterar familjens etniska bakgrund. Exempel på vanliga amerikanska desserter efter julmiddagen är marsipan, sockerkakor, panettone, äppelpaj och morotkaka. Det är också vanligt med pudding gjord av plommon eller pumpapaj. Precis som här i Sverige är det i USA också vanligt med godsaker så som nötter, frukt och godis under hela dagen.

► Läs också: Fredrik Paulún: ”Så undviker du sockerfällorna på julbordet”

14. Kanada – kalkon och nanaimokaka
Kanada är ett land fyllt av många olika kulturella bakgrunder och högtiderna innehåller ofta influenser från Frankrike, England, Tyskland och andra länder. På julafton serveras många olika rätter men vanlig är kalkonen som ofta serveras tillsammans med potatismos, grönsaker, tranbärssås och gravy (en brunsås). Även kyckling eller skinka är en vanligen serverade huvudrätter vid julmiddagen, men med vissa undantag. I till exempel sydvästra Nova Scotia så är det väldigt vanligt att man äter hummer till middagen. Hummer fiskas nämligen i stor skala utanför kusten vid Nova Scotia. En typiskt kanadensisk dessert är Nanaimokakan som består av tre lager: ett undre lager med kaksmulor och kokos, toppat med ett lager vaniljkräm och slutligen ett lager som täcker kakan i choklad.

15. Ghana – okra Soup och plommonpudding
Utöver att gå i kyrkan är julmiddagen tillsammans med familj och vänner den mest populära jultraditionen i Ghana. Lamm, biff och kyckling är vanliga huvudrätter och pudding gjord av plommon en vanlig och populär efterrätt. I Ghana är det dessutom ett måste med “Okra Soup” på julen. Det är en soppa gjord på gröna grönsaker, biff och fisk.

► Läs också: Så väljer du rätt på julbordet

16. Sverige: Skinka och Janssons
I Sverige äter många ett väldigt traditionellt svenskt julbord med skinka, köttbullar, prinskorv, sylta, rödbetssallad, Janssons frestelse och olika sorters sill. Även lutfisk och risgrynsgröt är vanligt. Ett växande antal väljer dock kalkon eller vegetariska alternativ – och försäljningen av antalet ekologiska skinkor ökar år för år. Till maten dricker vi ofta julmust eller julöl. Äter gör vi i samband med Kalle Anka klockan 15.00 – oftast före. Efteråt kommer tomten och vi öppnar julklapparna.

17. Storbritannien: Kalkon och pudding
Det brittiska julbordet består traditionellt av ugnsstekt kalkon, gås eller anka serverad med potatis, sås och brysselkål. Ibland serveras även som tilltugg skinka, ugnsstekta potatisar och ångade eller kokta grönsaker. En populär sås på julbordet är tranbärssås. Till efterrätt äter man ”christmas pudding”, en typ av fruktkaka.

18. Irland: Gås och rulltårta
Den traditionella julmiddagen består av ugsstekt kalkon, kyckling, gås eller skinka med en rad olika grönsaker samt ugnsstekt potatis. På vissa ställen i Irland är kryddig biff också vanligt. Här är också en rad olika desserter populära till jul. Till exempel christmas pudding, jultårta och Yule lug – som är en form av rulltårta med smörkräm.

► Läs också: Expertens tips: Så firar du en klimatvänlig jul

19. Finland: Skinka och lådor
Det finska julbordet är ganska likt det svenska. På bordet hittas många bekanta rätter såsom rökt lax, inlagd sill, köttbullar, lutfisk och julskinka. Men ändå finns det några skillnader. Finländare äter en stor variaton av olika lådor, vilket kan beskrivas som en slags gratäng. Det finns till exempel ’Lanttulaatikko’ (Kålrotslåda), ’Porkkanalaatikko’ (Morotslåda) och ’Maksalaatikko’ (Leverlåda). Andra vanliga rätter i somliga hushåll är karelska piroger och karelsk stek – som äts med potatis. Till kaffet serveras pepparkakor och ”Joulutorttu”, som är stjärnförmiga småkakor gjorda av smördeg och fyllda med en speciell plommonsylt.

20. Nederländerna: Hare, anijsmelk och pepernoten
De nederländska julborden är fulla av traditionella, hemlagade rätter. Här finns till exempel ugnsstekt hare, fläskkött, gås, potatis, skysås, fruktkakor, rökt lax, pastejer och grönsaker. Man dricker gärna äggtoddy, kruidenbitter, anijsmelk och glögg. Pepernoten är en kaka som påminner lite om pepparkakor, fast kryddigare. Man bakar gärna olika sorters kakor till julfirandet i Nederländerna. Andra populära bakverk är munkar, banketstaaf, olienbollen och appelflappen.

Läs också: Här är nötterna som är bäst – och sämst – för din hälsa

21. Peru: Kalkon fylld med biff och jordnötter 
I Peru, som får exemplifiera det sydamerikanska julbordet, äter man kalkon stoppad med biff och jordnötter, dekorerad med färska körsbär och ananas. Kalkonen serveras med ugnsrostad potatis och äppelsås.  Till efterrätt äter peruanerna russin, mandlar, marsipan och gärna en kopp varm choklad.

Källa: Msn.com och Julenstraditioner.se och Nyttigt.se

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Närbild kyckling

Smittskyddsläkare vill införa säljförbud efter kycklingsmitta

Hälsa

Det bör införas gränsvärden för smittämnen i alla livsmedel. Det föreslår nu smittskyddsläkare efter ett drygt års problematik med campylobacter från färsk kyckling. Även Livsmedelsverket får sig en känga. "Vi smittskyddsläkare anser att Livsmedelsverket nog skulle kunna göra mer med den lagstiftning som finns", säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo till TT.

sallad med blommor

19 vilda ätbara växter du ska passa på att plocka NU

Kost

Visste du att det finns många vilda växter, blad och blommor som du kan äta? Som är både milda och goda och dessutom erbjuder ett inslag av fräscht nytänk i sommarsalladen? Men med flera av dem har du bara ett fåtal veckor på dig innan de antingen slutar blomma eller blir för beska i smaken. Så yalla yalla – ut och skörda!

Övning: Skrivbordsyoga

Kort övning: Skrivbordsyoga

Träning

Här är en enkel övning från Kureras nya samarbetspartner Yogobe: Skrivbordsyoga. Övningen tar bara två minuter att utföra och innebär förutom ökad rörlighet även en paus som du med fördel kan ta en gång i timmen.

Inger oja

När den dagliga stressen försvann sov Inger bra på natten igen

Naturlig hälsa

Inger Oja, 53, har länge varit trött och stressad på dagarna. Det beror på att hon haft problem med nattsömnen i många år. Hon somnar oftast snabbt men vaknar efter två, tre timmar och ligger sedan vaken fram tills det är dags att stiga upp. Ingenting hon försökt med har fungerat fram tills för ett år sedan när hon provade ett nytt kosttillskott som lovade normalisera nivån av stresshormonet kortisol och ge en bra nattsömn. "Det hjälpte mig redan första natten och jag har sovit djupt och länge sedan jag började med produkten. Det var många år sedan jag vaknade utvilad och fungerade bra på dagarna", säger Inger till Kurera.

Dorotea Pettersson med en stor klocka

Sluta prokrastinera och få saker gjorda i tid

Mental hälsa

Att prokrastinera, skjuta upp uppgifter som behöver göras, är ett vanligt beteende men inte desto mindre jobbigt för de som gör det i stor utsträckning. I sin nya bok ”Jag ska bara … konsten att få det gjort i tid” ger författaren och tidscoachen Dorotea Pettersson råd och tips om hur man tar sig ur prokrastineringsfällan.

ammande spädbarn har ögonkontakt med sin mamma

Ammande mammor upplever bristande stöd från sjukvården

Gravid/barn

Allt fler kvinnor upplever problem med att amma, visar en ny Sifo-undersökning. Många mammor uppger att de tycker stödet från sjukvården är bristfälligt, särskilt om amningen har varit problematisk. Drygt hälften upplever bristande information om amning inför förlossningen och 20 procent är missnöjda med det stöd man har fått efter förlossningen. "Det är otroligt viktigt att utbildad vårdpersonal ger det stöd som efterfrågas", säger Anette Ekström, barnmorska och professor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde.

Guide: Så väljer du rätt salt

Hälsa

Visste du att ditt val av matsalt kan ha stor påverkan på din hälsa? Många slentrianköper samma plastburk med raffinerat bordssalt men med ett aktivt val av salt kan din hälsa förbättras. Här får du veta mer.

Barbro Parkatti

Barbro hittade en lösning mot glömskan

Naturlig hälsa

Barbro Parkatti i Skinnskatteberg är 81 år. Hon är pigg för sin ålder och joggar en timme varannan dag tillsammans med hunden Tilda. Något hon haft problem med de senaste åren är minnet. Hon glömmer lätt namn. Men för ett år sedan började hon ta ett kosttillskott som är bra för glömska och är mycket nöjd med resultatet.

Par hånglar på säng

Nej till sex på arbetstid

Politik

En motion om sex på arbetstid har nu fått avslag. Det är kommunfullmäktige i Övertorneå som säger nej till förslaget om att kommunens personal ska få använda sin friskvårdstimme till sex. Det rapporterar P4 Norrbotten.

olika piller

Studie om fytosteroler stöttar tillskott för att sänka sjukvårdskostnader

Forskning

Fytosteroler som kosttillskott kan hjälpa hjärtpatienter – och kraftigt sänka sjukvårdskostnader, enligt en ny studie. Enligt studien skulle 5,3 miljarder euro per år kunna sparas om personer med höga kolesterolvärden ökade sitt intag av ämnet fytosteroler, som finns i växtriket. "En tydlig bild träder fram av de fördelar som kan uppnås genom en mer utbredd användning av kosttillskott hos dem som löper störst risk att drabbas", säger Ingrid Atteryd, svensk ordförande för Food Supplements Europe, i en kommentar.

The Ultimate Vegan Burger med avokadokräm

Den ultimata veganska burgaren med avokadokräm

Mat

Den här underbart goda burgaren är inspirerad av matlegenden Jamie Oliver och hans recept The Best Vegan Burger. De är inte busenkla att göra men går alldeles utmärkt att frysa in, så gör många. Burgarna är dessutom fantastiska att grilla.

hand skriver orden sepsis

Vitaminbehandling kan minska dödlighet i sepsis

Naturlig hälsa

Sepsis, det vill säga blodförgiftning, drabbar omkring 40 000 svenskar per år. Tillståndet verkar dock kunna botas med en blandning av vitaminer och kortison. Det indikerar i alla fall en första observationsstudie från ett sjukhus i USA där vitaminbehandlingen minskade dödligheten från 40 till åtta procent. "Är det så bra som de här preliminära resultaten visar skulle det innebära att vi fick ett kraftfullt behandlingsalternativ till ett av medicinens dödligaste tillstånd", säger infektionsläkare Adam Linder vid Lunds universitet som själv forskar på sepsis, till Sveriges radio.

Flicka går i ljus skog med häst och hund

Pollenallergimedel effektivt även mot pälsallergi

Naturlig hälsa

Pollensäsongen är i full gång och både traditionella pollenmediciner som naturliga alternativ säljer som smör. Men – vad få vet är att vissa pollenknep fungerar förträffligt även mot pälsdjursallergi. När tidningen Ridsport med hjälp av drygt 230 testpiloter utvärderade nytt naturligt pollenmedel mot just pälsdjursallergi upplevde nästan samtliga lindring. En av dem är Robin Oikarinen, som trots kraftig hästallergi valt yrket hovslagare och i och med detta tillbringar större delen av livet i stallet: "Jag kunde minska användningen av allergitabletterna. Hade jag bara varit en stund i stallet istället för större delen av dygnet hade jag nog inte behövt någon medicin alls", säger han till tidningen.

Votering i riksdagen

Riksdagen säger nej till förslaget om obligatoriska vaccinationer

Hälsa

Det allmänna vaccinationsprogrammet bör göras obligatoriskt. Det ansåg riksdagsledamöterna Sofia Arkelsten (M) och Jesper Skalberg Karlsson (M) och lämnade in varsin motion om saken till Sveriges riksdag. Nu har riksdagen fattat beslut i frågan och säger nej till förslaget – och även till förslagen i samtliga inlämnade vaccinmotioner.

Nina bakar i sitt kök

Ninas yrsel och muskelspänningar försvann med magnesium

Hälsa

När Nina Hermansen, 45 år, höll ett alldeles för högt tempo fick hon domningar och yrsel vilket medförde att nattsömnen blev dåligt. Medicinerna hon fick gjorde henne inte bättre, hon blev bara sämre. Plötsligt befann sig Nina i en ond cirkel med en ohälsa som eskalerade. Då bestämde hon sig för att ta reda på vad hon egentligen behövde för att bli frisk igen. Lösningen var ett magnesiumkomplex.

kyckling på grillen

Kycklingbakterierna fortfarande kvar – trots flera åtgärder

Kost

Turerna kring kycklingsmitta har varit många och i sommar pågått under ett år. Under hösten 2016 meddelade Folkhälsomyndigheten att betydligt fler svenskar än vanligt insjuknat till följd av campylobacter – en ökning som efter mycket om och men, bland annat, härletts till ett installationsfel på en av Kronfågels stora anläggningar, där transportlådor sköljdes med förorenat vatten. Men trots att det felet åtgärdades i januari, och att även andra åtgärder vidtagits, smittas fortfarande fler än vanligt av färsk kyckling – och ingen minskning av sjukdomsfallen alls har kunnat ses perioden januari-mars, rapporterar branschnätverket Food Supply.

Kvinna borstar tänderna med en bra tandkräm

Örterna som får tandköttet att sluta blöda

Hälsa

Blöder ditt tandkött när du borstar tänderna? Då har du fått en inflammation som kan vara början till tandfickor och tandlossning. I dag är tandlossning en dold en folksjukdom som faktiskt drabbar varannan vuxen över 50 år. God munhygien är a och o men har du ett blödande tandkött kan du ta hjälp av en munskölj gjord på bland annat ekologiskt odlad salvia, sårläka och rathaniarot. Läkeörterna är antiinflammatoriska och får ditt tandkött att läka och sluta blöda.

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

En snabb och enkel lunch full av näring. Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och proteiner från äggen. Den goda toppingen med granatäpplekärnor och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. Denna måste du testa!

7 tecken på att du inte tål gluten

Hälsa

Att undvika gluten har blivit något av en trend och många upplever sig må bättre med gluten uteslutet ur kosten. Skulle du också må bättre utan gluten? De här symtomen kan du som är glutenintolerant uppleva.

kvinna somnar sittande i soffan

Behandla narkolepsi med rätt kost, livsstil och immunterapi

Hälsa

Vid svininfluensans framfart 2009 valde många svenskar att vaccinera sig. Idag vet man att minst 374 av dessa barn fick narkolepsi från Pandemrix, det vaccin som användes vid svininfluensan. Irreversibelt säger vissa, men med immunterapi och kost- och livsstilsförändringar kan symtombilden förbättras markant. Här berättar Kureras näringsexpert Zarah Öberg mer om hur man med kost och livsstil kan förbättra tillståndet vid narkolepsi.

Dagny Carlsson, 105 år

Dagny, 105: ”Man får inte gamla till sig!”

Intervju

Hon är Sveriges äldsta bloggare och har blivit något av en rikskändis på senare år. Dagny Carlsson 105, berättar att livet vände när hon fyllde 100. Då vågade hon höja sin röst och bli kaxig. Här berättar hon om sitt livs kärlek, om skrivdrömmar och nyckeln till att må bra på ålderns höst.