Så här ser julmaten ut världen över

Trodde du att alla åt skinka och prinskorv till jul? Nix, det gör de inte. Men kalkon då – med fyllning och grejer? Nej, inte det heller. Faktum är att julborden ser olika ut över hela världen.
Hare, gås, karp, rentallrik och marängtårta med exotisk frukt är några exempel på hur julmaten ser ut på andra platser i världen.
Här får du ytterligare axplock.

 

► Läs också: Bästa dryckestipsen för en vit jul

 

21 smaker av julen – från världens alla hörn

 

1. Italien: Sju sorters fisk och struffoli
På julafton äter man i Italien sju olika sorters fiskrätter. Traditionen har sitt ursprung i södra delen av landet och från den romersk-katolska seden att inte äta något kött under vissa heliga dagar. Efter att man ätit sju olika sorters fisk äter man ofta struffoli , en vacker delikatess gjord av friterade degbollar som har blandats med honung och garnerats med florsocker och strössel.

2. Mexiko: Tamales
Den här kryddstarka rätten äts vanligtvis av mexikaner på julafton och även vid andra högtider. Tamales är gjort av masa – en deg gjord på majsmjöl – som ångkokats i majsskal. Dessa fylls sedan med olika typer av fyllning, till exempel kött och grönsaker.

► Läs också: Är du julstressad? Le mer så klarar du ALLT mycket bättre

3. Frankrike: Sniglar och stockformad julkaka
I Frankrike och många fransktalande länder anordnar man révellion, en mycket utdragen middag dagen före julafton och dagen före nyårsafton – alternativt på julafton efter att man kommit hem från julmässan. Sniglar, ostron, kastanj, gås, gåslever, rökt lax, musslor, hummer, ugnsrostad anka eller kalkon utgör grunden i denna julmåltid. Till dessert inmundigar fransmännen en ”La Bûche de Noël (‘Julstock’ eller ‘julstubbe‘), en stock- eller vedträformad julkaka som kan fyllas med choklad, kaffe eller kastanj och sedan garneras med florsocker.

4. Island: Rentallrik och rökt lamm
Ren är vanligt förekommande på menyn på ett traditionellt isländskt julbord. Populära alternativ är rökt lamm och skinka.

5. Österrike: Gås eller karp
I Österrike äter man, i stil med svensk tradition, julbordets huvudmåltid på julafton. Eftersom många katoliker inte äter kött på julafton var stekt karp tidigare huvudrätten i Österrike. Under årens gång har gås och kalkon dock blivit allt mer populärt som huvudrätt på julbordet.

6. Polen: 12 vegetariska rätter och chrusciki
Wigilla är vad man kallar den tradionella julaftonsmåltiden i Polen. Själva festligheterna börjar när den första stjärnan syns på himlen och maten består ofta av tolv vegetariska rätter samt av den populära sidorätten Chrusciki, som är ett sött och krispigt bakverk format som tunna vridna band vilka friterats och garnerats med florsocker. Här äts vanligtvis inte kött, mjölk eller ägg på julbordet.

► Läs också: Så lätt fixar du ett raw – och ekologiskt – julbord

7. Tjeckien: Karp och potatissallad
I Tjeckien dukar man alltid för ett jämnt antal människor vid julbordet för att undvika otur. Några av de traditionella rätterna är fisksoppa och stekt eller friterad karp som serveras med potatissallad. Dessutom är man väldigt förtjust i olika typer av fint dekorerade julkakor. Kakorna som inte äts upp hamnar sedan i granen.

8. Ryssland och Ukraina: Kutja
Julfirandet i Ryssland, Ukraina och en rad andra öststater är inte alls som det vi är vana att se här i Sverige. Här är det nyårsafton den 31 december som är den största högtiden. På julbordet dukas tolv rätter fram, en efter varje apostel. Man äter mycket fisk och vegetariskt som till exempel rödbetssoppa, frukter, bröd, bönor, potatis samt huvudrätten Kutja, som är en söt grynpudding gjord på bär, honung, vete, vallmofrön, olika nötter och ibland russin. Gröt, som symboliserar hopp och odödlighet. Man dricker gärna rödvin och te. Här äter man inte kött, mjölk eller ägg på julbordet.

9. Tyskland: Stollen
Stollen är ett fruktbröd som består av torkade frukter, nötter och kryddor som sedan har täckts av florsocker. Det serveras vanligtvis under julen i Tyskland och är en bra dessert efter en stor julmåltid.

10. Australien: Pavlova
I Australien är julmånaden en av de varmaste på året och här kommer man i julstämning genom att hänga upp kransar, sjunga jullåtar och grilla utomhus. En av de populära måltider som äts under jul är Pavlova, en tårtliknande dessert av maräng som fått sitt namn efter den ryska ballerinan Anna Pavlova. Serveras med olika exotiska frukter och bär – till exempel hallon, jordgubbar, blåbär, kiwi, banan och passionsfrukt.

► Läs också: Expertens tips: Så firar du en klimatvänlig jul

11. Slovakien: Surkålssoppa
I Slovakien har man sina egna något ovanliga högtidsfavoriter, vilka inkluderar bland annat kapustnica, som är en tjock surkålssoppa på korv, skinka och surkål.

12. Grekland – baklava
Under julen i Grekland är baklava en av alla klassiskt grekiska rätter som serveras. Denna krispiga och söta rätt är fylld med olika smaker som gör att många upplever det som en perfekt dessert.

13. USA – kalkon plus kakor och mjölk till tomten
I USA äter man ofta den stora måltiden på juldagen. På julafton brukar man dock ställa ut kakor och mjölk till Tomten, om han skulle råka ha vägarna förbi. Det finns stora regionala skillnader i hur ett amerikanskt julbord ser ut. Mest influerade av skandinavisk julmat är man i den övre mellanvästern där man till exempel serverar ”lutefisk”.
Vid den traditionella julmiddagen är det ofta kalkonen som står i centrum men även gås, anka, rostbiff och skinka är populärt att äta på jul. Grönsakerna man hittar på ett amerikanskt julbord är som oftast majs och gröna böner.
Det är vanligt att efterrätterna som serveras vid ett amerikanskt julfirande reflekterar familjens etniska bakgrund. Exempel på vanliga amerikanska desserter efter julmiddagen är marsipan, sockerkakor, panettone, äppelpaj och morotkaka. Det är också vanligt med pudding gjord av plommon eller pumpapaj. Precis som här i Sverige är det i USA också vanligt med godsaker så som nötter, frukt och godis under hela dagen.

► Läs också: Fredrik Paulún: ”Så undviker du sockerfällorna på julbordet”

14. Kanada – kalkon och nanaimokaka
Kanada är ett land fyllt av många olika kulturella bakgrunder och högtiderna innehåller ofta influenser från Frankrike, England, Tyskland och andra länder. På julafton serveras många olika rätter men vanlig är kalkonen som ofta serveras tillsammans med potatismos, grönsaker, tranbärssås och gravy (en brunsås). Även kyckling eller skinka är en vanligen serverade huvudrätter vid julmiddagen, men med vissa undantag. I till exempel sydvästra Nova Scotia så är det väldigt vanligt att man äter hummer till middagen. Hummer fiskas nämligen i stor skala utanför kusten vid Nova Scotia. En typiskt kanadensisk dessert är Nanaimokakan som består av tre lager: ett undre lager med kaksmulor och kokos, toppat med ett lager vaniljkräm och slutligen ett lager som täcker kakan i choklad.

15. Ghana – okra Soup och plommonpudding
Utöver att gå i kyrkan är julmiddagen tillsammans med familj och vänner den mest populära jultraditionen i Ghana. Lamm, biff och kyckling är vanliga huvudrätter och pudding gjord av plommon en vanlig och populär efterrätt. I Ghana är det dessutom ett måste med “Okra Soup” på julen. Det är en soppa gjord på gröna grönsaker, biff och fisk.

► Läs också: Så väljer du rätt på julbordet

16. Sverige: Skinka och Janssons
I Sverige äter många ett väldigt traditionellt svenskt julbord med skinka, köttbullar, prinskorv, sylta, rödbetssallad, Janssons frestelse och olika sorters sill. Även lutfisk och risgrynsgröt är vanligt. Ett växande antal väljer dock kalkon eller vegetariska alternativ – och försäljningen av antalet ekologiska skinkor ökar år för år. Till maten dricker vi ofta julmust eller julöl. Äter gör vi i samband med Kalle Anka klockan 15.00 – oftast före. Efteråt kommer tomten och vi öppnar julklapparna.

17. Storbritannien: Kalkon och pudding
Det brittiska julbordet består traditionellt av ugnsstekt kalkon, gås eller anka serverad med potatis, sås och brysselkål. Ibland serveras även som tilltugg skinka, ugnsstekta potatisar och ångade eller kokta grönsaker. En populär sås på julbordet är tranbärssås. Till efterrätt äter man ”christmas pudding”, en typ av fruktkaka.

18. Irland: Gås och rulltårta
Den traditionella julmiddagen består av ugsstekt kalkon, kyckling, gås eller skinka med en rad olika grönsaker samt ugnsstekt potatis. På vissa ställen i Irland är kryddig biff också vanligt. Här är också en rad olika desserter populära till jul. Till exempel christmas pudding, jultårta och Yule lug – som är en form av rulltårta med smörkräm.

► Läs också: Expertens tips: Så firar du en klimatvänlig jul

19. Finland: Skinka och lådor
Det finska julbordet är ganska likt det svenska. På bordet hittas många bekanta rätter såsom rökt lax, inlagd sill, köttbullar, lutfisk och julskinka. Men ändå finns det några skillnader. Finländare äter en stor variaton av olika lådor, vilket kan beskrivas som en slags gratäng. Det finns till exempel ’Lanttulaatikko’ (Kålrotslåda), ’Porkkanalaatikko’ (Morotslåda) och ’Maksalaatikko’ (Leverlåda). Andra vanliga rätter i somliga hushåll är karelska piroger och karelsk stek – som äts med potatis. Till kaffet serveras pepparkakor och ”Joulutorttu”, som är stjärnförmiga småkakor gjorda av smördeg och fyllda med en speciell plommonsylt.

20. Nederländerna: Hare, anijsmelk och pepernoten
De nederländska julborden är fulla av traditionella, hemlagade rätter. Här finns till exempel ugnsstekt hare, fläskkött, gås, potatis, skysås, fruktkakor, rökt lax, pastejer och grönsaker. Man dricker gärna äggtoddy, kruidenbitter, anijsmelk och glögg. Pepernoten är en kaka som påminner lite om pepparkakor, fast kryddigare. Man bakar gärna olika sorters kakor till julfirandet i Nederländerna. Andra populära bakverk är munkar, banketstaaf, olienbollen och appelflappen.

Läs också: Här är nötterna som är bäst – och sämst – för din hälsa

21. Peru: Kalkon fylld med biff och jordnötter 
I Peru, som får exemplifiera det sydamerikanska julbordet, äter man kalkon stoppad med biff och jordnötter, dekorerad med färska körsbär och ananas. Kalkonen serveras med ugnsrostad potatis och äppelsås.  Till efterrätt äter peruanerna russin, mandlar, marsipan och gärna en kopp varm choklad.

Källa: Msn.com och Julenstraditioner.se och Nyttigt.se

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

humlor i blomma

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza - eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.

dator som förvandlats till fruktkiosk med varukorg ståendes på tangentbordet

Allt fler handlar mat på nätet

Allmänt

Mer än dubbelt så många handlar mat på nätet jämfört med förra året, vilket gör att de hamnar på en femteplats över de mest näthandlade varorna. I topp ligger mode, skönhet- och hälsoprodukter. Det visar nya konsumtionsrapporten E-barometern.

Hannah Gustafsson

Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

Naturlig hälsa

P-piller, p-spruta och olika mediciner. Hannah har provat mycket för att bli av med sin fruktansvärda mensvärk, men ingenting har fungerat. För att klara av vardagen har hon ätit smärtstillande i flera år. Men – plötsligt hittade hon lösningen som hon gett upp hoppet om – och på bara tre månader var smärtorna borta.

Montage med barn som håller en jord med hus och föroreningar i bakgrunden

Ny WHO-rapport: 1,7 miljoner barn dör varje år av förorenade miljöer

Eko/miljö

En fjärdedel av de barn under fem år som avlider gör det till följd av ohälsosamma eller förorenade miljöer. Dessa miljöer – som kan orsaka bland annat diarré, malaria, lunginflammation och en mängd andra sjukdomar – uppges varje år döda så många 1,7 miljoner barn. Barn som egentligen borde ha fått leva. Det handlar framför allt om smutsigt vatten och luftföroreningar, passiv rökning och dålig hygien. Det visar en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO). "En förorenad miljö är en dödlig miljö för barn. Deras organ och immunsystem, som är under utveckling, gör dem särskilt sårbara för smutsig luft och smutsigt vatten", säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan.

suddiga kvinnofigurer går på gata

Allt fler unga kvinnor dör i hjärt- och kärlsjukdom

Allmänt

Varje dag dör 55 kvinnor i Sverige i hjärt-kärlsjukdom – och dödligheten ökar hos unga kvinnor. Framför allt ökar dödligheten hos kvinnor i åldern 35 till 44 år med sämre socioekonomiska förhållanden. Även depression ökar risken att drabbas, rapporterar 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Skärbräda med olika sorters kött och mejeriprodukter

Trots vegotrend – nu slår köttkonsumtionen nya rekord

Kost

Trots det växande intresset för vegetarisk mat fortsätter den svenska köttkonsumtionen att öka, enligt jordbruksverket. Världsnaturfonden (WWF) säger att uppgången är oroväckande – och Jordbruksverket säger sig vara överaskade. "Det är lite överraskande att den vegetariska trenden som sägs vara så stark inte syns i statistiken", säger Åsa Lannhard Öberg, Jordbruksverket utredare, till Sveriges Radio.