Bilder från appen  Raw & Delicious. Foto:  Johan Petterson and Martin Argus.

Bilder från appen Raw & Delicious. Foto: Johan Petterson and Martin Argus.

Så lätt fixar du ett raw – och ekologiskt – julbord

Fakta

Namn: Viktor Ingemarsson
Ålder: 31
Bor: Göteborg
Familj: Mamma Carina, Pappa Torgny, Syster Ida och bror Henrik.
Sysselsättning: Kock, föreläsare, konstnär, författare, entreprenör, egen företagare
Aktuell med: Med banbrytande internationella bok-appen Raw & Delicious
Instagramkonto: rawchefviktor
Favoritkonton på Instagram: loveliveraw, wellnessjulia, chadcopeland, brandimilne

Vad ger du bort i julklapp?
– Mina vänner får härlig kimchi och chaga. Chaga är en av naturens mäst antioxidanta tillskott som går att tillgå från våran natur. Det är en svamp som växer på björkar men är ganska sällsynta. Även kallad sprängticka.

Vad önskar du dig själv?
– Jag är en väldigt tacksam person och väldigt glad över allt jag har. Jag behöver inget mer. Men skulle jag önska mig något så skulle det vara ett eget matlagningsprogram eller att göra ett reseprogram.

Vilken är din inställning till nyårslöften?
– Jag är faktist en av de som brukar hålla i mina nyårslöften och sätter alltid mål för året som kommer. Jag kan inte dela med mig av alla men ett är att jag ska resa och klättra mer nästa år.
Viktor Ingemarsson porträtt svartvitt

Rawfoodkocken Viktor Ingemarsson.

Rawfood har blivit allt hetare. Eller ja, ni förstår vad vi menar. Och i år är den hetaste trenden att ha fler raw tillbehör på julbordet.
Rawfoodkocken Viktor Ingemarsson tipsar Kureras läsare om hur man får ett mer rawfoodinspirerat julbord.

I skolan pluggade han samhällsekonomi med inriktning egenföretagare och marknadsföring. Idag är han kock – med passion för råkost – och har redan hunnit jobba med mat i 15 år, sina unga år till trots.
– Jag var alltid den där kreativa personen som människor hade lite svårt att greppa. Jag gick aldrig restaurangskolan men med kärlek, empati och en livlig fantasi kommer man långt och det har tagit mig dit jag är idag, berättar Viktor Ingemarsson för Kurera.

 

Poppis på Instagram
Han har ett populärt Instagram-konto med tusentals följare. Det är lätt att förstå varför han är så populär.
– Mitt fokus har alltid varit friska smaker och gärna grönsaker. Lätta rätter med härliga kombinationer som inte går efter skrivna gränser vad som ska vara till vad.

”Raw fungerar bra som fräschör till det tunga svenska julbordet”
Han tycker att fler raw rätter på julbordet är ett steg helt i rätt riktning:
– Jag har aldrig hört någon säga att de känner sig pigga, lätta och lagom belåtna efter klassiska julmaten. Jag tror verkligen att några lättare rätter som friskar upp vårt klassiska julbord hade varit en succé. Väldigt många raw-rätter  fungerar bra som en fräschör till det tunga svenska julbordet. Till exempel mina nyttiga kimchirecept men mycket passar bra som brytning och för att ge en konstrast till julbordet. Eller en raw paj, lite raw kex med äpple och pumpakärnor, en pecannötkräm, och en läcker zucchinigerlang med pesto och inlagd svamp, säger han.

”Många rätter kan man lätt göra mer raw”

 

Hur tänker man för att få ett mer raw julbord?
– Många av de maträtter vi har på julbordet kan lätt man göra mer raw-aktiga. Tänk vegansk, ska gå att äta råa, ska inte kokas, vetefritt och ekologiskt såklart.
För att väga upp den oftast tunga julmaten rekommenderar Viktor framför allt fler fräscha salladsrätter.
– Grönkålen är både trendig nu och väldigt julig. Varför inte blanda ihop en grönkålssallad? Mixa lite mango med dill och någon halv vitlöksklyfta. Tillsätt lite kallpressad rapsolja och du har en underbar dressing att blanda upp grönkålen med. Eller varför inte ha en skål med granatäpplekärnor? Vi behöver detta för att ge kroppen rätt näring och fibrer som kan hjälpa till att ta hand om den ofta inte alltför lättsmälta julmaten. Det gäller att, precis som med det mesta här i livet, skapa balans, säger Viktor Ingemarsson.

Friskt alternativ till glöggen
I sin bok-app Raw & Delicious finns bland annat ett recept på en saffransmoothie, vilken Viktor rekommenderar som ett alternativ till glöggen.
– Den är väldigt omtyckt och julig, krämig, frisk och fungerar utmärkt som välkomstdrink om man vill ha ett alternativ till glöggen. Och till det kan man kan alltid göra några rawbollar med julkryddor. Till exempel. Men hans tips tar inte slut där.

Viktors tips till dig som äter socker på julbordet
– Om du äter socker på julbordet kan du i samband med det passa på att äta lite kokosolja eller nötter. Detta gör att du får ett jämnare blodsocker och du påfrestar inte kroppens insulin lika kraftigt. Något som annars är ett stort problem för många idag på grund av allt socker folk äter. Däremot rekommenderar jag ju så klart främst att utesluta det raffinerade sockret helt. Och att istället använda naturliga råvaror som dadlar, russin eller andra torkade frukter. Det finns såklart fruktos i dessa men påverkar inte kroppen lika kraftigt som rent socker.

Desserternas ingredienser
– När jag gör desserter utgår jag ofta från torkade frukter eller bär. Sedan hittar jag komponenter som känns mysiga och naturliga till. Som till exempel dadlar vilka är rätt söta av sig och kan behöva tonas ner av något annat för att bli mer balanserade. Råa chokladbönor kan då passar ypperligt till. De har den där beskan som kan vara lite för påträngande ibland men blanda dem med lite syra, som till exempel lime, så har du en succé!

Få nyttigare nötter 
Svenskarna äter mycket nötter vid jul men vi gör inte helt rätt, menar Viktor.
– Det är viktigt att tänka på är att de flesta nötter bör blötläggas innan man äter dem. Många får väldiga problem med spända magar och detta beror just på den hinnan som håller nöten spröd och krispig. Men hinnan gör det även tufft för våra magar att bryta ner dem och det bildas lätt gaser.

Vilka ingredienser är, enligt dig, ett måste för rawfood?
– Chiafrön, kallpressad kokosolja, hampafrön, diverse nötter, alla möjliga fröer du kan komma över, färsk eller frusen mango, avokados är ett måste, tamarisoja, bär av alla olika slag. Och personligen älskar jag verkligen ingefära, grönkål, limeblad och koriander.

Du hittar inspiration till raw efterrätter här.

Så lätt kan göra ditt julbord eko

 

Ett urval av livsmedel som finns eko:

  • Julmust, glögg, snaps, julöl
  • Prinskorv, köttbullar, skinka, senap, köttfärs, sylta
  • Pepparkakor, pepparkaksdeg, saffran, nötter
  • Ägg, grädde, ost
  • Risgrynsgröt, vörtbröd
  • Rödkål, grönkål, brysselkål, apelsiner, clementiner, potatis
  • Kravmärkt sill säljs än så länge bara till offentlig sektor men Abba utlovar en konsumentversion senast 2016 (uppger Metro).

 

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?