Annons
Annons

Sämre kondition i tonåren ökar risken för tidig demens

Män som vid 18 års ålder har en sämre fysisk kondition drabbas oftare av demens före 60 års ålder. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin gjord på över en miljon svenska män. En god fysisk kondition kan alltså göra hjärnan mer motståndskraftig mot skador och sjukdomar.

Redaktionen

10 mars, 2014
Sämre kondition i tonåren ökar risken för tidig demens
Dela inlägget

Män som vid 18 års ålder har en sämre fysisk kondition drabbas oftare av demens före 60 års ålder. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin gjord på över en miljon svenska män. En god fysisk kondition kan göra hjärnan mer motståndskraftig mot skador och sjukdomar.

Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har i flera omfattande forskningsstudier analyserat svenska mäns mönstringsresultat och kunnat visa på kopplingen mellan fysisk kondition i tonåren och senare hälsoproblem. I sin senaste studie, som bygger på data om 1,1 miljoner unga svenska män, visar Göteborgsforskarna att den som har sämre kondition i tonåringen oftare drabbas av tidig demens. Studien visar att lägre IQ också ökar risken.
– Tidigare studier har visat på kopplingen mellan kondition och demensrisk vid högre ålder. Nu kan vi för första gången visa att riskökningen även gäller vid tidig demens och dess förstadier, säger forskaren Jenny Nyberg vid Sahlgrenska akademin som lett studien.

Hjärnan blir motståndskraftig
Uttryckt i siffror visar studien att män som vid mönstringen hade en sämre fysisk kondition 2,5 gånger oftare utvecklade tidig demens senare i livet. En lägre IQ innebar fyra gånger högre risk, och en kombination av både svag kondition och lågt IQ medförde sju gånger högre risk för tidig demens. Riskökningen kvarstod även sedan den kontrollerats för andra riskfaktorer som ärftlighet, tidigare sjukdomar och socioekonomiska förhållanden.
– Vi vet sen tidigare att fysisk och kognitiv träning minskar risken för neurologiska sjukdomar. Vid fysisk träning ökar antalet nybildade nervceller i den vuxna hjärnan, vilket stärker våra mentala och fysiologiska funktioner. Med andra ord kan en god fysisk kondition göra hjärnan mer motståndskraftig mot skador och sjukdomar, säger Georg Kuhn, forskare vid Sahlgrenska akademin som medverkat i studien.

Angelägen forskning
Personer som drabbas av tidig demens är ofta i arbetsför ålder och kan ha hemmaboende barn, vilket gör konsekvenserna för både den drabbade och för omgivningen än allvarligare. Trots det är patienter med tidig demens en relativt ouppmärksammad grupp.
– Det gör det angeläget att initiera mer forskning kring hur fysisk och mental träning kan påverka förekomst av demenssjukdomar. Kanske kan träning användas både i förebyggande syfte och som behandling för de som ligger i riskzonen för tidig demens, säger Jenny Nyberg.

Av Redaktionen

Annons
Annons