Sanna Bråding sitter med en slev i en rosa bunke mot lila bakgrund

Foto: Yessica Thor

Sanna Bråding om cancer – och kostens vikt för hälsan

Fakta

Namn: Sanna Bråding
Ålder: 34 år
Yrke: Programledare och skådespelerska
Familj: Sambon Mwanza ”British” Mbumba
Bor: Södermalm i Stockholm

Intervjun är hämtad från boken "Rosa Kokboken", en bok där författaren Anna Benson samlat 20 kända svenska kvinnors paradrecept, tankar kring mat och berättelse om sina egna möten med cancer.
1 av 3 får cancer i Sverige idag. Är vi inte själva drabbade har vi förmodligen någon i vår närhet. Tillsammans kan vi hjälpa.
Köp Rosa Kokboken här.
100 kronor per bok går oavkortat till Cancerfonden. Målet är att samla minst 1 miljon kronor. Drömmen är minst det dubbla. Pengarna redovisas den 27:e oktober 2014.
Följ insamlingen här.

Rosa Kokboken
Ge en gåva
SMS:a BESEGRA 9019 till 72988 för att skänka 50 kr till insamlingen

Författaren Anna Benson förlorade sin första himlastormande förälskelse till bröstcancer. Något som också är en av anledningarna till varför hon brinner så mycket för projektet ”Rosa Kokboken, en bok som uppmärksammar cancer och säljs till förmån för forskning.
Här delar hon med sig av ett kapitel från boken – där hon träffar den skandalomsusade programledaren Sanna Bråding. För en intervju där pizzabak varvas med prat om Sannas egna upplevelser av cancer.

Här hittar du receptet till Sannas glutenfria pizza.

Jag minns henne framförallt som Tanja i Tre Kronor, en av få tv-serier jag någonsin har följt. Det var där hon fick sitt stora genombrott, bara 14 år gammal. Men Sanna Bråding har gjort så mycket mer. Förutom skådespeleriet har hon också varit programledare för Idol, Grammisgalan, Värsta pojkvänsakademin och Rockbjörnen. På senare år har vi mest hört henne som programledare i Sveriges Radio, sett henne på teaterscenen och hört talas om henne som smyckesdesigner för det egna märket Miss UFO.

 

Undviker kött, gluten och mejeri – och äter enbart ekologiskt
Idag kommer det att bli mycket prat om hälsa. Bland annat om Sannas nära och jämnåriga vän som fick cancer i stora delar av kroppen men som idag mår bättre än någonsin.
Vi ska prata om hur vännens sjukdom har påverkat Sanna och hur hon har ändrat hela sitta leverne. För idag är hon extremt medveten om vad hon stoppar i sig; hon äter till exempel endast ekologiskt och undviker kött, gluten och mjölkprodukter.

Drabbades av anorexi och blev besatt av träning
Sanna har gått igenom en hel del de senaste åren, såväl psykiskt som fysiskt. Med ett förflutet som innehåller både ätstörningar, alkohol- och drogmissbruk och dessutom ett antal depressioner, har hon stor erfarenhet av livets mörkare sidor. Hela livet har hon kämpat med sina demoner och sin extrema känslighet.
Redan som tioåring började Sanna må psykiskt dåligt och i tonåren förvärrades situationen. Hon drabbades av anorexi och började träna flera gånger om dagen; hon gömde till och med träningskläder i skolan så att inte hennes föräldrar skulle tycka att hon tränade för mycket. Ofta sprang hon också hela vägen till skolan, som ett extra träningspass, och efter skolan skyndade hon sig alltid hem för att hinna smutsa ner lite disk så att hennes föräldrar skulle tro att hon redan hade ätit. Hela tiden mörkade hon och kom med ursäkter.
– Man blir expert på att ljuga, berättar hon.

Högsta betyg i skolan men mådde uselt inombords
Det handlar alltid om att ligga steget före. Sanna sov dåligt och var ofta ledsen när ingen såg. Eftersom hon redan då var en offentlig person var hon duktig på att le och skratta när tillfället så krävde. Men hon kände aldrig att hon dög eller var tillräckligt bra, och missbruket blev som en bestraffning. Och även ett sätt att ha kontroll.
– Jag var som en robot och gjorde allt för att hålla fasaden uppe, berättar hon.
Sanna hade högsta betyg i skolan och jobbade hårt vid sidan om som skådespelerska under många år. Hon ville visa alla, inte minst sina föräldrar och framförallt sig själv, att hon var stark nog att klara av alltsammans. Men inombords mådde hon uruselt.

Färgglada kläder och uppseendeväckande frisyrer
Hon tar emot mig i sin härliga lägenhet på Södermalm i Stockholm där hon bor tillsammans med pojkvännen British. Sanna älskar Söder och känner sig hemma här. Hennes hem är lika färgsprakande som hon själv och förutom färgorgien är lägenheten fylld av attiraljer av alla de slag. Jag har sällan sett så många prylar. Sanna är en intensiv person och hennes klingande skratt smittar lätt av sig. Det är svårt att inte lägga märke till henne om man möter henne någonstans. Förutom att hon alltid klär sig färgglatt och bär stora smycken har hon ofta uppseendeväckande frisyrer. Den ena mer utmärkande än den andra. Hon pratar konstant och hon säger med glimten i ögat att det är hennes problem. Men samtidigt hennes styrka. Jag tänker att det måste vara en utmärkt egenskap att ha när hon är programledare i radio.

Sanna Bråding i köket med Anna Benson, smetar tomatsås på pizzadeg

Foto: Yessica Thor

Bjuder på glutenfri pizza
Sanna ska bjuda mig på sin glutenfria pizza – ett av hennes paradrecept. Den är tydligen snabb och enkel att göra och resultatet blir ljuvligt, utlovar hon. Vi börjar med att sätta på ugnen på 225 grader. Sannas kök sjuder av färg, men favoritfärgerna rosa och lila utmärker sig extra genom såväl skålar som slickepottar. Spisen är väl använd och det är inte första gången hon lagar mat i sitt kök, det märker jag. Senare får jag veta att hon älskar såväl matlagning som bakning. Särskilt förtjust är hon i att baka tårta, säger hon, prinsesstårta med en massa marsipanfigurer på ska det vara. När hon var liten kunde hon till och med ha tårta med sig till skolan för att överraska sina kompisar.
– Jag har alltid varit duktig på att se till att alla andra äter, skrattar hon.
Sanna lagar gärna mycket mat när hon väl lagar. Det får absolut inte ta slut – och alla ska få. Blir det inte pizza, blir det gärna kongolesiskt. Såväl den afrikanska maten som kulturen har alltid tilltalat henne och hon älskar när man sitter runt ett bord där man får gestikulera, prata högt och i munnen på varandra. Precis som hemma hos hennes stora familj. Mat har alltid haft en central plats i Sannas liv, även om det inte alltid har varit i så positiv bemärkelse som nu, med tanke på anorexin och på senare år även bulimin som hon led av.

Sanna om sina möten med cancer – och hur det förändrat synen på mat
Första mötet med cancer var när Sanna var 11 år och en bekant i samma ålder dog av sjukdomen. Det var overkligt, minns hon, att någon så ung kunde drabbas. Sannas mormor fick bröstcancer för många år sedan men lyckades sedan bli fri från sin cancer och levde i nästan 15 år efter beskedet. Alla har vi det runt omkring oss.
Det som har påverkat henne mest är dock när hennes väninna insjuknade, 29 år gammal. Hon hade precis fött en dotter och det var så de upptäckte tumören, som satt mellan lungorna. Väninnan strålbehandlades och fick morfin mot smärtorna, vilket ledde till ett beroende, berättar Sanna.
Hon fick sedan avgiftas och blev väldigt dålig. När hon väl hade återhämtat sig meddelade läkarna glädjande nog att hon var frisk och cancern var borta. Men de hade fel och hon insjuknade snart igen. Cancern hade spridit sig till lungorna och ut i stora delar av kroppen. För att undvika alla gifter och morfin gav hon sig ut på en hälsoresa under nästan ett år. Väninnan besökte flera hälsohem runt om i världen och ändrade all sin kost till rawfood och veganmat. Hon åt enbart ekologiskt och fastade med jämna mellanrum.
Sanna berättar entusiastiskt att allt det där höll cancern i schack och väl hemma var hon stark nog att genomgå nya behandlingar.

Vill ha kontroll vid pizzabaket
Pizzabaket sätter igång under tiden vi pratar och vi plockar fram mängder av ingredienser: kronärtskockor, champinjoner, gröna oliver, mozzarella, rucola, kryddor, mjölmix, jäst och fiberhusk. Sedan blandar vi ljummet vatten med jäst och fiberhusk. Sanna häller i lite olivolja och saltar måttligt, och så blandar vi runt degen. Efter det ska degen jäsa en stund. Jag tar ett eget initiativ och börjar skiva champinjoner, men Sanna tar snabbt över. Det märks att hon vill ha kontroll. Hennes naglar är nylackade och nästan alla fingrar är smyckade med vackra ringar som hon har designat själv. Flera är dödskallar i silver. Stora och utmärkande såklart. Vi tar massor av champinjoner och jag tycker att det ser mycket ut.
– Men i värmen kryper de ihop så det blir lagom, förklarar hon.

Skrattar åt oredan
Degen har jäst lite och det är dags att tillsätta mjölmixen. Jag spiller lite och Sanna skrattar åt oredan. Hon plockar fram en elvisp och sätter på degkrokar. Jag undrar om hon aldrig använder bakmaskin, men någon sådan äger hon inte. Sanna berättar också att om man inte har någon elvisp så kan man knåda för hand tills det blir en torr och lite smulig deg. Vi använder dock elvispen, som fixar till det på nolltid. Efter ett tag tillsätter vi lite vatten och bakpulver. Sedan får degen vila under en handduk i nästan 30 minuter.

Sanna Bråding sitter i köket med Anna Benson

Foto: Yessica Thor

Gick upp 30 kilo på några månader
Mitt i allt bakande pratar vi vidare om Sannas hälsa. All träning förstörde till slut hennes knän och hon blev tvungen att sluta. Det var då hon började dricka istället. Extremt mycket.
Under alla år har hon haft någon form av missbruk och så fort hon har blivit av med ett har det hela tiden bytts ut mot ett annat. Hon berättar att hon tålde stora mängder alkohol och aldrig blev bakfull, och kunde gå direkt till jobbet utan att det var någon som märkte något.
Sanna hade aldrig druckit alkohol tidigare eftersom det innehöll en massa kalorier. Men när hon väl började drack hon väldigt mycket och gick upp 30 kilo (!) på bara några månader. Hon ville visa att hon faktiskt kunde gå upp i vikt om hon själv ville. Den kraftiga viktuppgången resulterade efter en tid i bulimi. Och hon började ta droger för att orka. Samtidigt var hon en hyllad programledare och just då ledde hon tv-programmet Idol.

”Utan dem hade jag inte levt idag”
När jag hör Sannas historia blir jag mörkrädd. Varför var det ingen som såg? Ingen som reagerade? Själv säger hon att hon inte tillät det. Hon ville inte visa sig svag och vägrade att gå till någon psykolog eller läkare, trots att föräldrarna gjorde allt som stod i deras makt för att hjälpa henne. Men de hade ingen aning om vad som egentligen försiggick.
– Det finns ingenting mina föräldrar skulle kunna gjort annorlunda, säger hon. De har varit som änglar för mig och utan dem hade jag nog inte levt idag, fortsätter hon.
Det är dags för oss att göra tomatsåsen och det finns flera sätt att gå tillväga. Vi väljer att använda en färdig tomatsås på passerade (ekologiska) tomater som vi häller ner i en kastrull tillsammans med örtsaltet och de torkade örterna.

Pizzan har fått färg
Degen är för länge sedan klar och den har jäst sig till en stor boll. Vi kavlar ut till flera rektangulära, mindre pizzor med rundade hörn och häller på tomatsåsen så att den täcker hela degen. Därefter är det bara att dekorera. Det här är det allra roligaste, tycker jag, och vi hjälps åt med att lägga på såväl kronärtskocka, mozzarella, oliver och champinjoner.
– Allt sådant kan man givetvis variera efter tycke och smak, säger Sanna.
Pizzan ser riktigt fin ut och åker in i ugnen tills osten har smält och den har fått lite färg.

Övertygad om att mat och hälsa hör ihop
Det var just med maten som allt började, och det är oundvikligt att inte komma in på Sannas livshistoria när man sätter sig ner för att prata. Om livet. Om mat. Om hälsan. Om cancer. Få har en sådan kontroll som hon över sin kropp. Få vet hur den reagerar om man gör si eller så. Sanna är övertygad om att mat och hälsa hänger ihop. Kost och sjukdomar interagerar.
– Äter man mycket kött, gluten, mjölkprodukter och annat med hormoner och skit i så är det klart att det påverkar kroppen, säger hon.
Hon menar också att sömn och stress spelar in. Det är helheten man måste tänka på. Och det är nog den viktigaste insikten hon har fått. Sanna uppmanar alla att äta ekologiskt och gärna försöka sig på fler veganalternativ.

”Jag ville så gärna sluta, men kunde inte”
Vi fastnar i samtalet om livet och hur skört det är, alla människor som drabbas av olika sjukdomar. Vi pratar om döden. Sanna berättar att hon mitt i sin misär till slut inte brydde sig om ifall hon skulle dö eller inte. Flera vänner runt omkring henne dog och hon levde i en vardag där sådant blev normalt. Självmord. Överdoser. Kriminella uppgörelser.
– Jag ville så gärna sluta, men kunde inte, säger hon med skör röst.
Jag vet att hon har talat om det här många gånger tidigare, men det märks att det fortfarande är ett väldigt tungt minne.

Sanna Bråding skrattar

Foto: Yessica Thor

Vändpunkten – åkte fast för narkotikainnehav
Vändningen kom 2008 då hon åkte fast för narkotikainnehav. Hon slarvade med flit och köpte drogerna på öppen gata.
– Någonstans inom mig ville jag åka fast, säger hon. Allt behövde få ett slut. Och jag behövde hjälp.
Den 28 april knackade det på dörren. Polisen stod utanför och gjorde en husrannsakan. Sanna fördes till häktet och fick ligga på en madrass på golvet i några dagar. En tid hon beskriver som väldigt befriande.
– Det låter säkert märkligt, men jag kände ett lugn som jag inte känt på flera år, säger hon.
– Jag kunde inget göra. Inte prestera eller passa någon tid. Ingen telefon ringde. Ingen kunde nå mig, och jag var bara jag.

Dömdes för narkotikabrott
Sanna dömdes för narkotikabrott och fick tre månaders fängelse. Det blev räddningen och hon tvingades äntligen ta itu med sina problem. Löpsedlarna haglade och alla jobbuppdrag försvann. Hon fick börja om från noll.
–  Jag flyttade hem till mamma och pappa och slutade röka, äta socker, dricka alkohol, ta droger och dricka kaffe, berättar hon.
– Alla substanser som kunde påverka mig destruktivt skulle bort. Sedan började jag träna igen. Lagom. Visserligen är jag en ”allt eller inget människa” och jag älskar det, men jag måste lära mig att ta en paus ibland och fylla på med energi och att lagom också är okej.

”Jag behöver inte längre fly”
– De senaste åren har jag verkligen lagt mycket tid på att arbeta med mig själv och bli kvitt mitt destruktiva leverne.
– Jag behöver inte längre fly, utan kan till och med uppskatta en kväll ensam hemma. Utan alkohol eller något annat elände, säger hon.
Hon har slutat helt med drogerna och alkohol har hon inte druckit på snart fem månader. Sanna är nämligen gravid.

Cancersjuka väninnan fick Sanna att inse vikten av vad hon stoppar i sig
Sannas väninna som idag är så frisk hon kan bli (tumören är vilande) är och har varit en stor inspirationskälla för Sannas välbefinnande, och hon har fått Sanna att ännu mer än tidigare inse hur viktigt det är att vi tänker på vad vi stoppar i oss. Inte minst att helt äta ekologiskt. Hon pratar ofta om hur hon på sätt och vis är glad över att hon fick sjukdomen och liksom ”vaknade till” i livet.n

Livet kan förändras – även till det bättre
Vi tar ut pizzan och den doftar bättre än på någon pizzeria i världen. Så gott! Osten är precis lagom smält och Sanna lägger på rikligt med rucola som vi båda tycker om. Jag utbrist spontant: Bella! Magnifico!
Bitarna har börjat falla på plats.
– Jag känner mig redo att släppa in någon och fokusera på någon annan än mig själv, säger Sanna lyckligt när vi sitter ner och smakar av. Några dagar senare ser jag att hon offentliggör sin graviditet på Instagram med en bild från ultraljudet och texten: ”När vi två blir en.”

Livet kan förändras. Och det här får vara ett exempel på när livet förändrades till det bättre.

Av Anna Benson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordbruk

Ogräsmedel med glyfosat återkallas

Eko/miljö

Nu återkallas godkännanden för växtskyddsmedel som innehåller glyfosat och tillsatsämnet talgamin. Samtidigt skärps reglerna för vilka växtskyddsmedel som får användas av konsumenter utan krav på utbildning. Syftet är att minska hälsoriskerna och bidra till en giftfri vardag, skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Proteinplättar

Proteinplättar med banan

Frukost/mellanmål

Gillar du plättar men undviker det för att du tänker att det bara är snabb energi och tomma kalorier? Då kan du tänka om nu. Här är ett superenkelt recept på riktigt goda, inte alls onyttiga, proteinplättar.

Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Trendspaning

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet. Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.