Annons
Annons

Sätt stopp för förstoppningarna

Nästan alla människor drabbas någon gång i livet av förstoppning. Det finns flera metoder för att råda bot på en förstoppning. Här har du orsakerna och tipsen som hjälper dig till en normal tarmtömning igen.

Redaktionen

19 februari, 2013
Sätt stopp för förstoppningarna
Dela inlägget

I Sverige beräknas 50 procent av alla kvinnor och 33 procent av alla män någon gång lida av någon form av förstoppning. Problemet är vanligare ju äldre vi blir. Det finns flera metoder att använda för att få fart på magen igen.

Orsaker till att förstoppning uppstår

• Stillasittande – bukmusklerna stimuleras inte.
• Obalanserad kost: för mycket skräpmat, för lite vegetariska svällande kostfibrer.
• Äter för snabbt: vi behöver gott om tid, lugn och ro för att tugga och smälta maten.
• Dricker otillräckligt. Vatten behövs för att kostfibrerna ska svälla.
• Håller inne med att tömma tarmen: om vi inte tar oss tid att gå på toaletten försämras den naturliga tarmtömningsreflexen.
• Stress har en negativ effekt på kroppen och även på våra bukmuskler

Läs också: Bättre mage med probiotika

Konsekvenser av förstoppning

Ej allvarliga:

• Gaser – vid förstoppning startar jäsningsprocessen.
• Utmattning, trötthet, blekhet.
• Allergier – utvecklande av allergiska biprodukter.

Allvarliga:

• Hemorrojder orsakade av en hård utdrivande press och hård avföring.
• Peristaltiken försämras och divertiklar uppstår pga för lite innehåll i tarmen. För att tarmen ska kunna arbeta normalt måste det finnas tillräckligt med tarminnehåll annars deformeras tarmen och divertiklar uppstår.

Hur man löser problemet

• Ät mer grönsaker, drick mer vatten.
• Motionera för att stimulera ämnesomsättningen.
• Gör regelbundna toalettbesök.
• Använd laxermedel.

Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Olika typer av laxermedel

Bulkmedel
Bulkmedlen absorberar stora mängder vatten och ökar tarminnehållets volym. Fibrer och guargum av vegetabiliskt ursprung är den naturliga källan till cellulosa. Den laxerande effekten uppnås endast om tillräckligt med vatten upptas samtidigt med upptaget/absorbtionen av kostfibrer. Naturliga källor för kostfibrer är råa och kokta grönsaker, helt vete, bröd, psylliumskal samt ett stort antal vegetabiliska gummiväxter. Bulkmedel kan ha en irriterande inverkan på tarmväggarna.

Uppmjukande medel
Dess verkan är baserad på osmoseffekten, vilket betyder attraktion av vatten från ett ställe till ett annat beroende på ett annat osmotiskt tryck. Osmotiska medel innehåller ämnen som i tjocktarmen bryts ned av tarmbakterier till svaga syror som kan binda vatten. Därigenom ökar tarminnehållets volym och tarmarna påverkas att arbeta mer. Effekten kommer först efter ett par dagar. Kolhydrater och mineralsalter är de mest vanliga uppmjukarna som används i laxermedel. Negativt med dessa laxermedel är ökad risk för mineralbrist, främst av Natrium, Kalium, Kalcium och Magnesium. Tarminnehållet kan också pressas ihop och orsaka tilltäppning. Även besvär med gaser och diarré kan uppstå vid höga doser.

Läs också: Magbesvär? Här är allt du behöver veta

Motorikstimulerande, tarmretande medel
Dess verkan är baserad på en reflexreaktion. Tarmrörelserna påskyndas och tarmmuskulaturen dras ihop (peristalsis) och tvingar ut innehållet. Senna, Aloe vera och Cascara är örter som har en kraftigt laxerande effekt. Rabarber har en milt laxerande effekt. Regelbunden användning kan ge kramper i mage-tarm och vara beroendeframkallande därför att det krävs mer och mer för att uppnå samma effekt.

Smörjande medel
De smörjande laxermedlen hjälper tarminnehållet att glida genom tarmen. Olivolja, parrafin, glycerin är exempel på ämnen som ger denna glidande effekt. Vid regelbunden användning kan depåerna av de fettlösliga vitaminerna tömmas. Detta är vanligt i södra Frankrike, Italien och Spanien pga hög konsumtion av olivolja. Vid långvarig användning kan även problem med okontrollerade tarmtömningar uppstå.

Tarmbakteriereglerande medel
Tarmfloran innehåller mikroorganismer. Vid användning av antibiotika eller under en infektion kan balansen i tarmfloran rubbas. Då uppstår även ofta problem med att tömma tarmen normalt. Ett tillskott av probiotiska bakterier är ett vanligt sätt att få tarmen att fungera normalt igen.

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Lavemang
Lavemang verkar genom att utlösa avföringsreflexen. Lavemang kan användas vid fasta och tillfällig förstoppning. De bör ej tas regelbundet då de kan försämra den naturliga tarmtömningsreflexen.

Av Margareta Nilsson

Annons
Annons