Annons
Annons

Selen och Q10 – en riktigt bra hjärtmedicin

För tio år sedan skapade KiSel10-studien stora rubriker. Forskare vid Linköpings universitet kunde visa att Q10 och selen minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med över 50 procent. Och forskarna fortsätter att analysera blodprover på de 443 pensionärerna i studien.

Redaktionen

14 februari, 2023
Selen och Q10 – en riktigt bra hjärtmedicin
Dela inlägget

För tio år sedan skapade KiSel10-studien stora rubriker. Forskare vid Linköpings universitet kunde visa att Q10 och selen minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med över 50 procent. Och forskarna fortsätter att analysera blodprover på de 443 pensionärerna i studien.

Om någon hade sagt till kardiologen och överläkaren Urban Alehagen som ledde KiSel10-studien, att det finns en medicin som kan halvera risken att dö i förtid i hjärt-kärlsjukdom skulle han inte ha trott på det. Den konventionella medicin som man i dag ger inom sjukvården till hjärtsjuka patienter minskar dödligheten med cirka 20 procent.

– Det var ett häpnadsväckande bra resultat. Men samtidigt ska vi komma ihåg att det var en liten studie och om våra forskningsresultat ska leda till att läkare ändrar sina behandlingsrutiner behöver vi kanske tre, fyra större studier och ändå upp till 4 000 deltagare istället för 443. Men vår studie gjordes utan sponsring, därför var den liten, säger Urban Alehagen.

LÄS OCKSÅ: 11 tillfällen då Q10 hjälper

”Om man återställer selen och Q10-balansen lever man längre”

På grund av de överraskande resultaten ifrån huvudstudien bestämde sig Urban Alehagen och hans kollegor att gräva djupare i det redan befintliga resultaten. De plockade fram pensionärernas blodprov igen för att ta reda på varför dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskade så dramatiskt hos de som fick Selen och Q10-tillskotten.

– Alla nya analyser pekar i en enda riktning. Det vill säga, att om vi har brist på selen och Q10 och återställer den balansen kommer vi att må bättre. Vi kommer att ha större motstånd mot sjukdomar och vi kommer att leva längre, säger Urban Alehagen.

Man tittade på graden av inflammation i kroppen. De som är centralt hos en hjärtsjuk person är att de har en ständigt pågående inflammation i kroppen. Att man får det beror på livsstilen och den största orsaken är felaktig kost som till slut leder till åderförkalkning. Och där såg forskarna att de som fått selen och Q10 hade klart mindre inflammation.

I Europa är jordarna selenfattiga

Q10 finns i alla våra celler och det behövs för cellernas energiproduktion. Eftersom hjärtat jobbar oavbrutet förbrukar vi mycket Q10. Har vi brist på Q10 känner vi oss trötta. Vår produktion av Q10 i hjärtmuskeln är högst när vi är i 20 års-åldern. Men när vi fyllt 80 år finns bara 50 procent av produktionen kvar trots att hjärtat slår lika mycket.

– Q10 och selen är ämnen som samverkar i kroppen. Selen behövs för att cellerna ska kunna tillgodogöra sig Q10 genom att bygga om ämnet till en kemiskt aktiv form. Och Q10 behövs för att cellen på ett optimalt sätt ska kunna bygga selenhaltiga enzymer, där vi idag känner till 23 olika typer. I Europa har vi selenfattiga jordar och eftersom den möjliga selenbristen hos försökspersonerna skulle göra Q10-tillskott mindre verksamt kombinerades därför de båda ämnena i studien, förklarar Urban Alehagen.

LÄS OCKSÅ: Därför behöver du selen

Selen och Q10 – några av kroppens viktigaste antioxidanter

Det andra man tittade på var den oxidativa stress som cellerna utsätts för. Oxidativ stress uppstår när vi utsätts för angrepp eller belastning. Det kan vara bakterier, virus och svamp men också stress, kyla, värme och andra tuffa omständigheter. När cellerna utsätts för någon eller några av dessa attacker får de jobba i motvind. Det är då cellerna behöver antioxidanter för att minska på de ämnen som gör att vi inte mår bra.

– Selen och Q10 är några av de viktigaste antioxidanterna som finns i kroppen. Om vi inte hade Q10 och selen i kroppen då skulle vi dö eftersom de är involverade i många livsuppehållande processer. När vi analyserade halten av oxidativ stress visade det sig att de som fått kosttillskottet hade mycket mindre oxidativ stress än de som inte fick selen och Q10. I Australien ger man exempelvis Q10-tillskott till alla som gör en planerad hjärtoperation, eftersom det minskar vårdtiderna påtagligt, berättar Urban Alehagen.

LÄS OCKSÅ: Piggare med Q10 och selen!

kardiologen och överläkaren Urban Alehagen
Urban Alehagen, kardiolog och överläkare

”Effekten höll i sig tio år senare”

Forskarna tittade också på allt från motivation till bättre ork samt på livskvalitén och hur länge man kunde hålla patienter utanför sjukhuset.

– Vi såg signifikanta skillnader mellan de som fick kosttillskottet och de som fick placebo. En annan viktigt upptäckt var att effekten av SelenQ10-tillskottet höll i sig tio år senare. Vår studie pågick i fyra år och de som fick tillskottet och hade påverkat sjukdomseffekter som åderförkalkning så påtagligt att effekterna kunde avläsas också efter tio år – även om de inte fått någon behandling de senaste sex åren, säger Urban Alehagen.

Q10, som är ett kroppseget ämne, deltar vid energiproduktionen i kroppens celler. Det fungerar lite som ett tändstift i kroppens egen energifabrik. Så fort nivån av Q10 sänks får vi en sämre energiproduktion. Därför är det ett väldigt kritiskt ämne för hjärtat, som behöver massor av energi. Särskilt hjärtat innehåller mycket Q10 eftersom det går åt mycket energi att ständigt pumpa blod. Q10 finns också i maten vi äter, särskilt i kött och fisk.

LÄS OCKSÅ: Q10 tar hand om ditt hjärta

Viss hjärtmedicin sänker Q10-halten

Nästan alla hjärtsjuka personer får i dag kolesterolsänkande mediciner, så kallade statiner. Men statiner minskar produktionen av Q10 och brist på Q10 försämrar prognosen vid hjärtsvikt.

– När cellerna ska bygga kolesterol, som är viktigt att ha i normala mängder, så blockeras produktionen av Q10 om man får statiner. Men tar man då tillskott av Q10 så kan man normalisera värdet och det tycker vi är viktigt att berätta. Lika viktigt är det att berätta att av de tio olika fabrikat vi tittade på inför vår studie så var Pharma Nords selen och Q10 därför att de har kvalitetskontroll och dokumentation, avslutar Urban Alehagen.

Av Inger Palm

Fakta

Selen och Q10

Är du i en riskgrupp för att drabbas av Q10-brist?
Äldre människor
I riskgruppen för Q10-brist hittar vi framförallt äldre människor. Detta på grund av att kroppens egen produktion av Q10 avtar redan vid 20-30 års ålder vilket gör att vårt behov av Q10 ökar med åldern.
Redan 40-årsåldern är bristen så pass stor att vi kan börja uppleva oss trötta och att vi inte tål stress lika bra. Med stigande ålder ökar därför behovet av ett extra tillskott.
Intag av statiner
En stor riskgrupp för brist är de som äter kolesterolsänkande statiner. Studier har visat att statiner hämmar både den egna produktionen samt upptaget av Q10. De vanligaste biverkningarna av statinbehandling är trötthet och muskelsvaghet vilket även är symtom på låg Q10-nivå. Intag av kolesterolsänkande statiner kan halvera mängden Q10 i blodet på bara en månads tid.
Hårt tränande samt rökare
Låga Q10-nivåer förekommer hos personer med hög energiåtgång. Där hittar vi bland annat elitidrottare och rökare.
Studier har bland annat påvisat att hårt fysiskt arbete påverkar kroppens Q10-nivåer. Vid till exempel intensiv träning förbrukas stora mängder Q10 i musklerna. Brist på Q10 kan orsaka muskelsvaghet och såväl fysisk som psykisk utmattning.
Selen och Q10 i KiSel-10-studien
KiSel-10 är en studie som genomfördes i Sverige och analyserade effekterna av tillskott med selen och Q10. Forskarna fann att en kombination av dessa två ämnen var särskilt fördelaktig för äldre människor. De två aktiva substanser som användes i detta forskningsprojekt (som publicerades i the International Journal of Cardiology) kom från det danska företaget Pharma Nord.

Annons
Annons