Annons
Annons

Sesampanerad rödspätta med rödbets- och kaprishack

Lyxig men lättlagad fiskrätt.

Redaktionen

6 maj, 2013
Sesampanerad rödspätta med rödbets- och kaprishack
Dela inlägget

Lyxig men lättlagad fiskrätt.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Portioner: 4

Ingredienser

4 spättafileèr
1 ägg
1-2 dl sesamfrön
örtsalt
vitpeppar

Rödbets -och kaprisröra
1 rödbeta, skalad och skuren i små bitar
3 msk kapris
1 röd lök, finhackad
1 msk honung

Hollandesås:
1 dl citronsaft
2 äggulor
150 g smör
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5 tsk sukrin

Gör så här

Tina spättan om den är fryst.
Knäck och vispa ett ägg i en skål, och häll upp sesamfrön på en tallrik.
Doppa spättan först i ägg och panera den sedan med sesamfrön på båda sidor.
Salta och peppra med måtta. Spätta är en tunn fisk, så egentligen räcker det med att krydda ena sidan.
Stek i smör cirka tre-fyra minuter sida.

Röran
Börja med att fräsa rödbetorna i smör under omrörning cirka fem-sju minuter.
Tillsätt lökhacket och fräs tills löken blivit mjuk.
Lägg ner kapris och honung. rör om ordentligt och låt allt bli varmt.
Ta upp och lägg hacket över fisken.
Severa med potatis, sallad, en citronskiva och eventuellt hollandesås. Hemmagjord förstås.

SåsKoka ner citronsaften till hälften. Krydda med salt och peppar.
Låt den svalna lite så den blir ljummen.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna något.
Separera äggula från vitan och lägg i en skål.
Vispa äggulorna kraftigt någon minut.
Koka upp vatten i en vid gryta. Skålen med ägg ska få plats däri.
Ställ ner skålen med ägg och fortsätt vispa tills äggen blir de uppnår cirka 50 grader.
Droppa ner det smälta smöret i äggulorna under kraftig vispning. Gör så från början, annars kanske såsen skär sig.
När såsen börjar tjockna kan du hälla ner smöret i en tunn stråle, lite i taget, under fortsatt vispning.
Smaksätt med citronsaft och sukrin.

Annons
Annons