Annons
Annons

Skåla in det nya året ekologiskt

Till nyårsmiddagen, och inte minst till tolvslaget, är vi många som vill ha ett glas vin eller bubbel i vår hand. Därför har vi frågat sommelieren Jonas Alwin om hans tips på bra ekologiska viner. Här är hans lista.

Redaktionen

28 december, 2012
Skåla in det nya året ekologiskt
Dela inlägget

Till nyårsmiddagen, och inte minst till tolvslaget, är vi många som vill ha ett glas vin eller bubbel i vår hand.
Det där glaset kan lika gärna innehålla något ekologiskt, tycker vi på Kurera.
Därför har vi
frågat sommelieren och dryckesexperten Jonas Alwin om hans tips på bra ekologiska viner. Här är hans lista.

Ekologiska viner är, enkelt uttryckt, drycker av ekologiskt odlade jordbruksråvaror. De viner som hos Systembolaget är märkta som ekologiska är alla producerade enligt EU:s regler för ekologisk odling. Det handlar främst om att det inte använts konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

”De ekologiska utbuden blir fler”
Det finns inte särskilt många ekologiska bubbel på Systembolaget för tillfället. Däremot en hel del mousserande som enligt många går lika bra, både till maten och att skåla i.
– Stunden för mousserande är som störst nu runt jul och nyår. Utbudet är större än på många år och de ekologiska alternativen blir fler, säger Jonas Alwin, som har studerat vin i åtta år och har 15 år erfarenhet från vingårdar.
Han tycker dock att det saknas söta mousserande alternativ som är ekologiska.
– Men många viner är egentligen ekologiska eftersom de flesta producenter inte vill peta i saker i odlingen eller vinet eftersom det ger bismaker.

Men är de ekologiska så mycket bättre än de icke ekologiska?
– Det kan ses ur olika perspektiv. Å ena sidan vill ingen vinodlare bespruta sina druvor i onödan för ohyra eller svavla mer i vinmusten än nödvändigt, om han inte måste. Detta eftersom det ger en negativ smak i vinet. Så man skulle kunna säga att de duktiga vinmakarna faktiskt gör sina viner med ett ekologiskt tänk, säger Jonas Alwin och fortsätter:
– Å andra sidan kan man se att många tycker det känns bättre att veta att vinerna är ekologiska och fria från ämnen som inte är naturliga. Om du valt att odla ekologiskt får du fortfarande använda vissa kemiska preparat i din tillverkning eftersom din druvmust annars kommer att jäsa på ett oönskat sätt eller oxidera vid tillverkningen med resultatet odrickbart på etiketten som följd.

Få biodynamiska och organiska odlare
De som valt att gå längst är de biodynamiska och organiska odlarna.
– De använder inga tillsatser och är inte många till antalet, för att det är mycket svårt att få till något drickbart i den stil vi vant oss vid, och som kan göra att smakupplevelsen matchar priset. Det finns idag också en falang av vinodlare som kallar sig naturvinmakare och de vinerna jäser helt spontant och får en mängd oönskade smaker och dofter som mera påminner om avgaserna från en 1949 år östtysk trabant än ett vin.

Här är Jonas Alwins topp-fem-lista:

  • Baron Fuenté Galipettes Brut

Ett mousserande torrt vitt vin som passar bra som aperitif eller till fiskrätter. Kommer från det franska distriktet Champagne.

Alkoholhalt: 12,5 %
Sockerhalt: 9 gram/liter
Användning: Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter.
Smak: Torr, mycket frisk, fruktig smak med viss brödighet, inslag av äpplen, päron, hasselnötter och citrus.
Doft: Stor, nyanserad, aningen blommig doft med inslag av rostat bröd, gula äpplen, kex, nötter och citrus.
Artikelnummer: 7414

  • Françoise Bedel Origin’Elle Extra Brut

Ett mousserande torrt vitt vin som passar bra som aperitif eller till fiskrätter. Kommer från det franska distriktet Champagne.

Alkoholhalt: 12,0 %
Sockerhalt: Mindre än 5,0 gram/liter
Användning: Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
Smak: Torr, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, blodapelsin, rostat bröd och hasselnötter.
Doft: Nyanserad doft med inslag av röda äpplen, blodapelsin, rostat bröd och nötter.
Artikelnummer: 7874

  • Rosé Secco Biokult

Ett mousserande rosévin som passar bra framför allt till desserter, men även som sällskapsvin och till lättare fiskrätter. Kommer från Österrike.

Alkoholhalt: 11,0 %
Sockerhalt: 17 gram/liter
Användning: Serveras vid 6-8°C som sällskapsvin eller till lättare fiskrätter.
Smak: Torr, bärig, ungdomlig smak med inslag av smultron, hallon, gräddkola och citrusskal.
Doft: Bärig, ungdomlig doft med inslag av smultron, geléhallon, gräddkola och gräs.
Artikelnummer: 92267

  • Prosecco Pizzolato

Ett mousserande torrt vitt vin från Venetien, Prosecco i Italien.

Alkoholhalt: 11,0 %
Sockerhalt: 15 gram/liter
Användning: Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.
Smak: Torr, fruktig smak med inslag av päron, vingummi och mandarin.
Doft: Ungdomlig, fruktig, lätt aromatisk doft med inslag av päron, vingummi och citrus.
Artikelnummer: 7870

  • Madreperla Gran Cuvée Brut Spumante

Madreperla är ett mousserande torrt vitt vin från producenten Moncaro Terre Cortesi i Italien.

Alkoholhalt: 12,5 %
Artikelnummer: 77503
Druva: Druva Verdicchio 80 %, Montepulciano 20 %
Egenskaper: Elegant, rik med fin syra, dofter av röda bär och brödskorpa, balanserad och lång eftersmak.
Passar till: Skaldjur, klassiska fiskrätter, risotto med skaldjur eller grönsaker och som aperitivo.
Artikelnummer: 77503

Och några trevliga tips på ekologiska röda viner är:

  • Bonterra Zinfande

Ett fruktigt och smakrikt rött vin från Mendocino County, North Coast i Kalifornien.

Alkoholhalt: 14,5 %
Sockerhalt: 4 gram/liter
Användning: Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av lamm- eller nötkött, gärna grillat.
Smak: Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, mynta, choklad och vanilj.
• Doft: Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, mynta, peppar och vanilj.
Artikelnummer: 22620

  • Château Pech-Latt

Ett kryddigt och mustigt rött vin från Languedoc-Roussillon, Corbières i Frankrike.

Alkoholhalt: 14,0 %
Sockerhalt: 3 gram/liter
Användning: Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Smak: Fruktig smak med inslag av fat, björnbär, blåbär, svarta oliver, peppar och örter.
Dofter: ruktig doft med inslag av fat, björnbär, blåbär, viol och lagerblad.
Artikelnummer: 2233

  • Adobe Reserve Cabernet Sauvignon
Ett fruktigt och smakrikt rött vin från Valle Central, Chile.

Alkoholhalt: 13,5 %
Sockerhalt: 3 gram/liter
Användning: Serveras vid 16-18°C till smakrika, gärna grillade rätter av lamm- eller nötkött.
Smak: Mycket fruktig smak med inslag av fat, svarta vinbär, blåbär, ceder och choklad.
Doft: Mycket fruktig doft med inslag av fat, svarta vinbär, blåbär, gräs och lakrits.
Artikelnummer: 6853

Av Isabelle Hedander
Annons
Annons