Annons
Annons

Slipp förkylningen i vinter

Vill du hålla dig frisk och slippa förkylning i vinter – då är det här läsningen för dig! Här är åtta supertips för en förkylningsfri vinter!

Redaktionen

3 januari, 2016
Slipp förkylningen i vinter
Dela inlägget

Vill du hålla dig frisk och slippa förkylning i vinter – då är det här läsningen för dig!
Här är åtta supertips för en förkylningsfri vinter!

 

8 tips för en förkylningsfri vinter

 

1. Zink
Zink stärker immunförsvaret. Dåliga zinkvärden gör att man lättare blir förkyld och vid förkylning tar det också längre tid att tillfriskna. Flera studier har visat att zink är ett mycket värdefullt tillskott vid förkylningstider. Mineralet som har viktiga virusdödande egenskaper ska vid insjuknande tas i doser om 30-60 mg medan det i förebyggande syfte räcker med 20-50 mg.

2. Vitlök
I vitlök finns ämnet allicin, och av vitlökens många naturliga ämnen är det just allicinet som är mest effektivt mot svamp, bakterier och virus. Allicinet stöder effekten av antibiotikabehandling och motverkar resistens mot antibiotika Vitlök kan intas under långa perioder i förebyggande syfte eller som en intensivkur vid sjukdom.
Läs också: Krydda din hälsa med lagrad vitlök

3. Probiotika
Stora delar av vårt immunförsvar, cirka 80 procent, sitter i tarmen och just därför är en väl balanserad tarmflora ett måste för ett fungerande immunförsvar. Probiotiska bakterier kan tillföras dagligen för att förebygga sjukdom och i högre doser vid akuta tillstånd, inte minst vid kräkningar, diarréer och antibiotikabehandling.

Läs också: Probiotika – immunförsvarets personliga tränare

4. Echinacea
Echinacea är en av de medicinalväxter vars effekt på immunförsvaret är mycket väl studerad. Studier visar bland annat att färsk echinacea har en direkt virushämmande effekt samt en förebyggande effekt och därför rekommenderas echinacea vid förkylning och i influensatider. Gurgla gärna i tio sekunder innan du sväljer echinacea. Echinacea kan användas som förebyggande behandling även under längre tid.
Echinacea finns även som halsspray som direkt ger lindring när det gör ont i halsen. Virusangreppet motverkas direkt i svalget.

Läs också: Röd solhatt halverar risken för influensa

5. Fläderbär
Fläderbär har länge använts som botemedel mot så väl influensa som förkylningssymtom, framförallt vid symtom som hosta och infektion i övre luftvägarna. Flertalet vetenskapliga studier har nu även bekräftat de goda effekterna vid behandling av just dessa symtom. Då extrakt tas vid första tecken på influensa bromsas insjuknandet och sjukdomstiden förkortas.

6. Manukahonung
Man har i studier kunnat se att manukahonung verkar antibakteriellt och antiseptiskt. Den antibakteriella komponenten methylglyoxal är särskilt verksam, vilket
gör honungen effektivt mot bakteriebildningar. Den har även visat sig vara effektiv vid halsfluss och andra infektioner. Den bör inte hettas upp mer än 42 grader så undvik att ha det i teet.

Läs också: Manukahonung mer effektiv än antibiotika

7. Kokosolja
Kokosolja innehåller virusdödande laurinsyra. Laurinsyra är huvudorsaken till kokosoljans många hälsosamma egenskaper. Den omvandlas i tarmen till monolaurin, som skyddar mot virus- och bakterieangrepp. Se till att du använder en ekologisk och kallpressad kokosolja. Raffinerad kokosolja innehåller inte de nyttigheterna
du behöver för att hålla dig frisk.

8. Vitaminer
D-vitamin är viktigt för regleringen av vårt immunförsvar. Intag av 50-75 µg D-vitamin dagligen under vinterhalvåret har i studier visat sig ge ett mycket bra skydd mot förkylningar och influensa.
C-vitamin förkortar förkylningen och stärker immunförsvaret i förebyggande syfte. Minst 500 mg dagligen rekommenderas för att slippa eller förkorta förkylningen samt lindra symtomen.

Av Redaktionen

Annons
Annons