Smoothies är ett utmärkt sätt att få i sig koncentrerad näring på kort tid. En smoothie är en hälsodryck med juice, mjölk, yoghurt, vatten eller annan vätska som bas.

Smoothies

Smoothies är ett utmärkt sätt att få i sig koncentrerad näring på kort tid. En smoothie är en hälsodryck med juice, mjölk, yoghurt, vatten eller annan vätska som bas. Sedan lägger du till t.ex. frukt, bär eller/och proteinpulver och mixar allt tillsammans. Den kan serveras varm, kall eller rumstempererad. På sommaren, när det är varmt, passar det särskilt bra att mixa is med sina favoritingredienser till en läskande och svalkande hälsodryck.

Recept på smoothies har funnits i USA sedan 1960-talet och idag finns det hundratals olika sätt och recept på att göra en smoothie. T.ex. har kroppsbyggare varit kända för att mixa proteinsmoothies av råa ägg, mjölk, proteinpulver och juice före eller efter sina träningspass. Idag är det fler och fler som gör hälsosamma näringsrika smoothies som komplement till kosten och som mellanmål.

Några av fördelarna med smoothies är följande:
1. Du kan få i dig många portioner frukt och/eller grönsaker i 1 eller 2 glas hälsodryck. En morgonsmoothie kan innehålla 3–8 portioner frukt och grönsaker i en mycket lättsmält form. Drycken är ett utmärkt sätt att få i sig en mycket hälsosam frukost, men kan även fungera som ett komplement till frukost, vilket är dagens viktigaste mål där det är viktigt att få i sig protein.
2. Den är en koncentrerad hälsodryck som är laddad med livsviktiga och läkande fytokemikalier. Det är mycket vanligt att tillsätta grönsakskoncentrat, alger, greenspulver, frukt och bär som alla innehåller stora mängder av fytokemikalier, vilka är laddade med antioxidanter samt hjälper att balansera våra hormoner och förebygger mot olika kroniska besvär.
3. Det går fort att göra en smoothie, oftast under 3 minuter totalt, vilket är praktiskt för personer som vill äta hälsosamt men inte alltid hinner laga mat. En smoothie till frukost eller fika är mycket godare och mer hälsosamt än vitt bröd med marmelad, eller en kanelbulle och kaffe.
4. Det är ett utmärkt sätt att ge barn spännande och goda drycker med ett bra näringsinnehåll. Med juicer och fryst frukt och/eller bär kan du dölja det som inte smakar så gott. De flesta smoothies är dock mycket goda och kan ersätta många andra drycker som inte är så hälsosamma. Smoothies är speciellt värdefulla för att ge barn frukt och grönt i en form och smak som de oftast tycker om.
5. Med en smoothie kan du få i dig fibrer utan att behöva tugga så mycket, vilket är särskilt bra för små barn och äldre personer. I ett stort glas smoothie kan det ingå t.ex. fibrer från 2 hela äpplen och 1 banan. Du kan också tillsätta kli eller linfrö.
6. En smoothie kan ersätta många av de dagliga tillskotten som annars finns i tablettform. Tillsätt t.ex. nyttig linfröolja, lecitin, C-vitaminpulver och andra näringstillskott i drycken.
7. Smoothies kan vara utmärkta vid fasta eller halvfasta. Lägg till renande örter och juicer tillsammans med fibrer för att skapa faste-smoothies.

 

En smoothie kan bestå av endast frukt och fruktjuice eller främst av protein. Drycken kan ha många olika mängder och proportioner av kolhydrater, protein och fett. Den kan göras med hög kolhydrathalt med betoning på frukt och bär till kolhydratsmänniskan eller mer proteinbetonad för proteinmänniskan.

En smoothie bör bestå av minst 2 av följande ingredienser:
• basvätskan kan vara vatten, juice, örtte, mjölk, yoghurt, fil, sojamjölk, sesammjölk, havremjölk, mandelmjölk, utspädd kokosmjölk, rismjölk eller solrosmjölk
• uppskuren frukt, bär eller grönsaker, främst frukt och frysta bär
• proteinpulver, främst vassle, soja, korn, ägg, mjölk och ris
• örter och kryddor, t.ex. cayennepeppar, ingefära, gurkmeja och kardemumma
• oljor som linfröolja, pumpakärnolja, valnötsolja och fiskolja
• fibrer, t.ex. linfrö, havrekli och psylliumfrö (även kallat loppfrö)
• Greenskoncentrat, t.ex. vetegräs, korngräs, spirulina och klorella
• eventuellt isbitar.

Olika typer av smoothies
• Fruktsmoothies
• Grönsakssmoothies
• Ört-/kryddsmoothies
• Smoothies med mejeriprodukter, t.ex. yoghurt eller alternativ till mejeriprodukter
• Smoothies gjorda på proteinpulver
• Heta, ljumna, kalla, och frusna smoothies
• Tunna och tjocka smoothies
• Smoothies för reningskurer och fastekurer
• Dessertsmoothies.

När och hur använder du smoothies
• Frukost eller komplement till frukost
• Mellanmål
• Måltidsersättning för viktminskning, tilläggsmål vid viktökning
• Belöningsmål för barn och vuxna. Ge gärna en smoothie till barnen när de kommer hem från skolan eller efter idrottsaktivitet
• Sena kvälls- och mellanmål eller när du stiger upp och känner sig hungrig
• Återhämtning efter hårt gympass, idrottsprestation eller ansträngande arbetsprestation.

Rekommendationer för bäst användning av smoothies
• Skaffa dig en stark mixer med flera olika hastigheter.
• Låt mixern stå i köket lättillgänglig – och använd den varje dag!
• Se till att det alltid finns frysta bär och frysta bananbitar. Skär upp mogna eller övermogna bananer och frys in i plastpåsar. Plocka och frys in mycket bär under sommaren.
• Ha alltid färsk frukt hemma.
• Fyll skafferiet med olika tilläggsingredienser, t.ex. dadlar, strödadlar, kryddor, havrekli, linfrö, sesamfrö, solrosfrö m.m.
• Skaffa recept på smoothies eller gör en egen bok med favoritrecept.
• Se till att hela familjen, främst barnen, kan använda mixern på rätt sätt.
• Var kreativ och ha kul med smoothies.
• Använd smoothies även för specifika ändamål, t.ex. för att stärka immunförsvaret, rena tarmen, stärka njurarna, för energikickar istället för kaffe.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordbruk

Ogräsmedel med glyfosat återkallas

Eko/miljö

Nu återkallas godkännanden för växtskyddsmedel som innehåller glyfosat och tillsatsämnet talgamin. Samtidigt skärps reglerna för vilka växtskyddsmedel som får användas av konsumenter utan krav på utbildning. Syftet är att minska hälsoriskerna och bidra till en giftfri vardag, skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Proteinplättar

Proteinplättar med banan

Frukost/mellanmål

Gillar du plättar men undviker det för att du tänker att det bara är snabb energi och tomma kalorier? Då kan du tänka om nu. Här är ett superenkelt recept på riktigt goda, inte alls onyttiga, proteinplättar.

Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Trendspaning

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet. Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.