Annons
Annons

Smör

Smör innehåller den typ av mättat fett behöver inte emulsifieras av gallsalter utan absorberas direkt från tunntarm till levern, där det konverteras till snabb energi. Dessa fettsyror har antibakteriella-, antitumör- och immunstödjande funktioner.

Redaktionen

13 juli, 2012
Dela inlägget

Smör innehåller bl.a. följande:
• 12–15 procent korta och medellånga fettsyror. Denna typ av mättat fett behöver inte emulsifieras av gallsalter utan absorberas direkt från tunntarm till levern, där det konverteras till snabb energi. Dessa fettsyror har antibakteriella-, antitumör- och immunstödjande funktioner.

• Laurinsyra som är ytterst skyddande borde kallas för en konditionell essentiell fettsyra.Vi kan endast erhålla laurinsyra från 2 livsmedel: små mängder i smörfett och stora mängder i kokosolja. Laurinsyra är en medellång fettsyra.

• Smörsyra har antifungala effekter. Dessutom motverkar fettsyran tumörer.

• Omega-6 och omega-3: förekommer i små, men i balanserade mängder. Denna unika balans mellan linolsyra och alfalinolensyra förebygger problem som associeras med överkonsumtion av omega-6-fettsyror.
• Konjugerad linolensyra (CLA): smör från kor som betar gräs innehåller CLA, som har stark motverkan på tumörer. Det främjar även muskeluppbyggnad och förebygger viktökning. CLA försvinner redan när kor får små mängder spannmålsprodukter eller raffinerade livsmedel.

• Lecitin: en naturlig komponent i smör som understödjer adekvat assimilering och ämnesomsättning av kolesterol och andra fettkomponenter.

• Kolesterol: är essentiell för produktion av olika steroider som skyddar mot cancer, hjärtsjukdomar och mentala sjukdomer. Modersmjölk är rik på kolesterol eftersom kolesterol är nödvändig för tillväxt och utveckling.

• Glykosfingolipider: denna typ av fett skyddar mot infektioner i matsmältningsorganen, särskilt beträffande de riktigt unga barnen och de äldre.

• Spårämnen: många spårämnen finns i smörfett, inklusive mangan, krom, zink och jod. I områden långt ifrån havet har man använt sig av smör för att skydda sig mot struma. Smör är dessutom oerhört rikt på selen, ett spårämne med många antioxidanta egenskaper. Smör innehåller mer selen per g än sill eller vetegroddar.

Många näringsexperter förespråkar att vi bör undvika smör och andra animaliska produkter eftersom de ackumulerar miljöföroreningar. Fettlösliga gifter som DDT har en tendens att ackumuleras i fetter, men vattenlösliga gifter såsom antibiotika och tillväxthormoner ackumuleras i den vattenlösliga delen av kött och mejeriprodukter. Grönsaker och spannmålsprodukter ackumulerar också gifter. De flesta av våra livsmedel är kontaminerade. Lösningen till miljöföroreningar är inte att undvika animaliska fetter som är essentiella för tillväxt, reproduktion och vital hälsa för många människor. Om man äter animaliska livsmedel och fetter är det bäst att äta kravmärkta produkter med ett naturligt ursprung.

Annons
Annons