De senaste 50 åren har det kommit allt fler kosttillskottsprodukter innehållande spannmålsgräs. De vanligaste 3 produkterna är alfalfagräs, vetegräs och korngräs som säljs som torkat pulver eller pulver pressade till tabletter.

Spannmålsgräs

De senaste 50 åren har det kommit allt fler kosttillskottsprodukter innehållande spannmålsgräs. De vanligaste 3 produkterna är alfalfagräs, vetegräs och korngräs som säljs som torkat pulver eller pulver pressade till tabletter. Annat spannmålsgräs som kan finnas i tillskott är rajgräs och havregräs. Man kan även odla dessa hemma i huset i stora lådor. Det gör många som äter en kost bestående av levande föda. Allt fler människor har märkt de mycket positiva effekter som spannmålsgräs har för hälsan.

Historik
Under 1920-talet upptäckte man flera faktorer i de unga spannmålsplantorna som hade positiv effekt på djur. Förutom tillväxt och ökad fertilitet visade sig gräset innehålla substanser som främjar tillväxt av laktobaciller och andra godartade bakterier.
Sedan 1930-talet har torkat gräspulver använts som tillskott för både djur och människor. Läkare gav grästabletter till patienter med näringsbrister eller vid olika sjukdomar.

Funktion
Allt gräs som växer och ska bli spannmål såsom, vete, havre, korn och råg är näringsmässigt identiskt. Dessa unga plantor är i sin kemiska och näringsmässiga komposition annorlunda från spannmålet. Innehållet av klorofyll, C-vitamin, B-vitaminer, enzymer och andra ämnen minskar starkt när växten övergår från att vara gräs till att bli gryn. Det är gräset som ger oss en näringstät källa av värdefulla och läkande ämnen. Torkat vetegräs innehåller mycket fler näringsämnen och är mycket mer näringstätt än fullkornsvete. Dessutom innehåller inte vetegräs gluten, som många är allergiska mot.

 

I mitten av 1930-talet studerade forskaren dr George Kohler och kollegor på Wisconsins universitet den näringsmässiga skillnaden på komjölk som producerades under olika delar av året. Den högre näringsmässiga statusen på mjölken som producerades under sommaren visade sig bero på gräset som korna betade.

Bristsjukdomar och terapeutisk användning
1968 grundade dr Ann Wigmore Hippocrates Health Institute. Vid behandling av kroniskt degenerativa sjukdomar använde hon sig av bland annat vetegräs. Enligt dr Wigmore innehåller vetegräs bl.a. potenta cancerhämmare. Enligt dr Wigmores erfarenhet av Hippocrates grönkoncentrat och andra klorofyllrika plantor är dessa säkra och effektiva för behandling av olika åkommor såsom olika typer av cancer, fetma, diabetes, mag- och tarmåkommor, mjält- och leverproblem, trötthet, anemi, eksem, hemorrojder, hudproblem, kroppsodör och förstoppning.
Intag av torkat vetegräs är ett lämpligt och ekonomiskt sätt att få i sig högkvalitativa och icketoxiska grönsaker. Det är en koncentrerad källa för betakaroten, kalcium, klorofyll, fibrer, järn och K-vitamin.
Det är en bra livsmedelskälla för protein, C-vitamin, vitamin B12, folsyra, vitamin B6 och andra spårämnen. Torkat spannmålsgräs innehåller mellan 20–30 procent protein. Protein i spannmålsgräs är överlägset annat vegetabiliskt protein och även protein i viss animalisk föda.
Det var främst Ann Wigmore och hennes levande föda rörelse som gjorde vetegräs allt mer populärt under 1970- och 1980-talet både i Europa och USA.

Liksom med alger så är spannmålsgräs främst ett mycket bra sätt att komplettera kosten med mer klorofyll och värdefulla koncentrerade näringsämnen. Vetegräs blev mycket uppmärksammat i USA och Sverige under 1970- och 1980-talet när levande föda rörelsen spred sig snabbt. Samtidigt som vetegräs blev alltmer populärt spred sig forskningsinformation och användning av korngräs som populärt tillskott i Japan. Dr Yoshihide Hagiwara och andra japanska forskare skrev och föreläste i Asien och USA angående de positiva egenskaper som korngräs innehöll. Flera användningsområden har varit populära för intag av korngräs bland flera miljoner japaner dagligen under de senaste 35 åren. Förutom som allmänt stärkande tillskott, tog man korngräspulver vid: förstoppning, magkatarr och magsår, högt blodtryck, anemi, hudsjukdomar, fetma, diabetes, trötthet, sömnbesvär, hemorrojder och vid cancer.

Dosering
Av torkat spannmålspulver.
ODI: 3–7 g.
TDI: 7–15 g.

Beredningsform
Pressad juice från spannmålsgräs eller torkat pulver i pulver-, tablett- eller kapselform. Torkat vetegräs, rajgräs, havregräs, korngräs och alfalfagräs kan ofta förekomma i diverse blandningar med andra näringskällor som växtextrakt, alger och probiotika i Greensprodukter.

Interaktion med läkemedel
Klorofyllrika växter, alger och spannmålsgräs är ett utmärkt komplement vid intag av de allra flesta läkemedel. De hjälper kroppen omsätta överskottsrester från läkemedel samt kompensera för näringsförluster som många läkemedel orsakar. Klorofyllrika växter är också rika på K-vitamin så kostförstärkning med alger eller/och spannmålsgräs ska inte göras om en patient intar starka blodförtunnande medel som Warfarin (Waran) utan samråd med sin läkare. Vetegrästillskott vid en dos av 3,5 g per dag innehåller ca 35 mcg K-vitamin, en blygsam dos. Vid intag av blodförtunnande läkemedel ska man alltid uppmärksamma sin läkare vid rikligt intag av gröna grönsaker,
K-vitamintillskott, samt betydelsefulla intag av havsalger och spannmålsgrästillskott.

Interaktion med näringsämnen
Klorofyllrika tillskott är utmärkt att kombinera med andra kosttillskott. Om man intar stora mängder
E-vitamin och fiskoljatillskott för att åstadkomma en blodförtunnande effekt bör man undvika kraftig berikning av kosten med klorofyllrika tillskott.

Exempel på studier referenser

Korngräsjuiceextrakt ger snabbare tillväxt och mer energi
Japansk forskning har visat att möss som får korngräsjuiceextrakt växer snabbare och har mer energi.
Kubota K. et al. “Studies on the effects of green barley juice on the endurance and motor activity in mice”. Univ of Tokyo, 1984.

Korngräsjuice kan sänka blodkolesterolet
Korngräsjuice kan sänka blodkolesterolet, kanske genom blockeringen av kolesterolupptaget i tarmen.
Kubota K. et al. “Effect of chronic administration of green barley juice on growth rate, serum cholesterol level and internal organs of mice”. Univ of Tokyo. 1984.

Vetegräsjuice och hudcancer
Forskning på kopplingen mellan vetegräsjuice och hudcancer hos möss har visat att en kost endast bestående av vetegräs, morötter, frukt och solrosfrön bidrog till en 35-faldig minskning av cancerförekomsten när dieten förstärktes med höga doser C-vitamin. Intag av C-vitamin i höga doser utan en specialdiet, bidrog till 5-faldig minskning i hudcancerförekomsten.
Robinson A. “Diet and Cancer in: Barrons mailbag”. Barrons, September 3, 1979. P7.

Källor

Bratman S. Natural Health Bible, Prima Publ. Durham, USA. 2000.
Jellin J. Natural Medicines, Therapeutic Research Faculty. Stockton, USA.2003.
Seibold R. Cereal Grass, Pines. Lawrence, USA. 2003.
Whigmore A. The Wheatgrass book, Avery Publishing group. Wayne NJ, USA. 1985.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordbruk

Ogräsmedel med glyfosat återkallas

Eko/miljö

Nu återkallas godkännanden för växtskyddsmedel som innehåller glyfosat och tillsatsämnet talgamin. Samtidigt skärps reglerna för vilka växtskyddsmedel som får användas av konsumenter utan krav på utbildning. Syftet är att minska hälsoriskerna och bidra till en giftfri vardag, skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Proteinplättar

Proteinplättar med banan

Frukost/mellanmål

Gillar du plättar men undviker det för att du tänker att det bara är snabb energi och tomma kalorier? Då kan du tänka om nu. Här är ett superenkelt recept på riktigt goda, inte alls onyttiga, proteinplättar.

Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Trendspaning

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet. Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.