Annons
Annons

Fyra olika superfood-bars

Hur gör man om man vill ha i sig alla de nyttigheterna som finns i superbär och superfrukter utan att förstöra dem vid upphettning? Ett enkelt alternativ är att göra egna. Här hittar du några olika varianter.

Redaktionen

18 maj, 2012
Fyra olika superfood-bars
Dela inlägget

Hur gör man om man vill ha i sig alla de nyttigheterna som finns i superbär och superfrukter utan att förstöra dem vid upphettning?
Ett enkelt alternativ är att göra egna ”bars”, något som är lättare än vad man tror.
Här hittar du förslag på fyra olika varianter.

1. Före-träning-bar
2 msk açaipulver
2 msk macapulver
1 dl chiafrön
8 torkade aprikoser
1 dl cashewnötter
1/2 dl hampaprotein
2 msk kokosfett
1 dl mullbär
3 msk vatten

Maca för ökad prestation och uthållighet.
Chia för omega-3.
Aprikoser för kolhydrater med lite lägre GI, kalium och järn.
Kokosfett för energi.

2. Efter-träning-bar
1/2 dl torkade blåbär
1 dl gojibär
4 dadlar
1/2 dl hampaprotein
1 dl sötmandel
1/2 dl pumpakärnor
2 msk kokosfett
2 msk vatten

Blåbär och goji – antioxidanter som skyddar mot de fria radikaler som träningen bildat.
Dadlar för att fylla på glykogendepåerna.
Hampaprotein maixmerar återhämtningen.
Pumpafrön och mandel är rika på zink och magnesium som förbrukats under passet.

3. Proteinbar
1 dl hampaprotein
1 dl kokosflingor
1 dl pumpakärnor
1 dl sötmandel
1 msk açaipulver
2 msk kokosfett
3 msk kakaonibs
4 msk vatten
valfri sötning tex agavesirap

Kakaonibs för järn och magnesium plus härliga må-bra-endorfiner.
Açai för vitaminer, mineraler och nyttiga fettsyror.
Kokosfett för energi.

4. Immunförsvarsboost-bar
1 dl kokosflingor
1 dl torkade tranbär
1 dl gojibär
1 dl sötmandel
1 dl mullbär
1 dl pumpakärnor
2 msk kokosfett
2 msk vatten
1 tsk ingefära
1 msk honung

Tranbär och mullbär för C-vitamin.
Gojibär för antioxidanter.
Pumpakärnor och sötmandel för zink.
Kokosfett för att motverka infektioner.
Ingefära sägs vara antiinflammatorisk.

Gör så här
Mixa alla ingredienser i en matberedare och kör tills det blir en deg med lagom konsistens. Ta mer vatten om det blir för torr deg. Därefter plattar du ut degen på ett bakplåts-papper och skär sedan i lagom stora bitar. Förvaras i kyl eller frys.

Annons
Annons