Annons
Annons

Superknepet som skyddar hjärtat

Den gamla kära huskuren vitlök råder inte bara bot på förkylning och infektion. Den har i flertalet kliniska studier visat att den även sänker blodfetter, är blodförtunnande, motverkar åderförkalkning och är blodtryckssänkande. En hjärtevän att räkna med.

Redaktionen

5 februari, 2015
Superknepet som skyddar hjärtat
Dela inlägget

Den gamla kära huskuren vitlök råder inte bara bot på förkylning och infektion. Den har i flertalet kliniska studier visat att den även sänker blodfetter, är blodförtunnande, motverkar åderförkalkning och är blodtryckssänkande. En hjärtevän att räkna med.

Vitlöken är välkänd för sina goda effekter på förkylning och har varit en kär huskur sedan urminnes tider. Senare års studier bekräftar att vitlöken mycket riktigt är en välgörare utan like – framförallt när det gäller hjärta och kärl. Kliniska studier visar att vitlöken främjar hjärthälsa på mer än ett sätt.
– Man kan i studier på flertalet vitlökspreparat se att vitlök sänker blodfetterna, det vill säga kolesterolvärdet. Det har även visat sig vara blodförtunnande och motverkar det som kallas för åderförkalkning. Det har dessutom en blodtryckssänkande effekt, förklarar Jan G Bruhn, apotekare och professor.

Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Kolesterolet sänktes 8-10 procent
Dessa fyra effekter, är positivt för både hjärta och kärl. Jan G Bruhn rekommenderar att man ser det som en förebyggande behandling.
– Tar man mediciner ska man absolut konsultera sin läkare först. Men annars tycker jag att vitlök kan vara en mycket bra förebyggande metod. Framförallt om man vill undvika biverkningar från läkemedel. I studier som slagits ihop kan man se att intag av vitlök under sex månader sänker kolesterolet med åtta-tio procent. Det är inte alls illa, anser Jan G Bruhn.

Ett tillskott är säkrast
Men det är inte riktigt så enkelt som att ha vitlök i maten varje dag.
– Då blir det lite chansartat. Det enklaste är att ta ett vitlökstillskott så att man vet säkert att man får rätt mängd av rätt ämnen. Ett sådant är Kyolic som är ett unikt preparat tack vare att det är standardiserat på substansen S-allyl-L-cystein. Det är en svavelförening som är mycket antioxidativ och även kolesterolsänkande. Med ett sådant tillskott är man garanterad rätt mängd av det ämne som är viktigt för vitlökens hälsobringande egenskaper, säger Jan G Bruhn.

Ekologisk, luktfri vitlök
Kyolic är ett kallextraherat vitlöksextrakt som lagrats i upp till 20 månader på stålfat. Det finns många vitlökspreparat på marknaden och de flesta består av inkapslad olja eller pulveriserad vitlök. Bägge metoder riskerar ge lukt till användaren. Kyolics framställningsmetod eliminerar däremot dålig lukt.
Extraktet kommer av ekologiska vitlökar som är odlade utan bekämpningsmedel. Det är nödvändigt för att vitlöken ska bli tillräckligt näringsrik.
– Det finns många kliniska studier på just Kyolic som visar hur effektivt vitlök faktiskt är. I en studie tog deltagare med högt blodtryck två kapslar om dagen i tolv veckor. Blodtrycket sjönk avsevärt.

Läs också – Alexandra Charles: ”Kvinnor diskrimineras inom hjärtforskning”

Minskad risk för proppbildning
Man har även sett effekt på helt friska personer. Jan G Bruhn berättar om en studie i USA där deltagarna, som var helt friska män och kvinnor, tog upp till sex kapslar per dag. Resultatet visade en minskad risk för proppbildning.
– Att de var helt friska gör det hela ännu mer intressant och visar på den förebyggande effekten.
Kyolic finns också som ett tillskott i kombination med 100 mg coenzym Q10, som är ett naturligt förekommande ämne i cellernas energisystem.

Vitlök och q10 – en vettig kombination
Jan G Bruhn anser det vara en vettig kombination då Q10 är en kraftig antioxidant.
– I en studie tog ett 60-tal friska brandmän denna kombination under ett år. Två kapslar om dagen minskade kärlstyvheten. Det kan alltså förebygga hjärtinfarkt eftersom kärlen då är friska och inte bygger upp en stelhet, berättar han.
Vitlökens effekt på hjärthälsan är något som det forskas allt mer på.
– Studier av dessa slag har ju stor betydelse för utvecklingen av hjärtsjukdom eftersom effekterna är mätbara. Vi har knappast sett det sista i fråga om studier på vitlök och det är väldigt spännande.

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Fakta

Viktiga coenzym Q10
Coenzym Q10 finns i alla celler och behövs bland annat för cellernas energiproduktion. Eftersom hjärtat jobbar oavbrutet förbrukar det mycket Q10. Q10 behövs även för immunförsvaret och vid muskelarbete. Q10 är en kraftig antioxidant som krävs för att kroppen ska stå emot belastning utifrån orsakat av stress eller sjukdomar.
Genom kosten får vi i oss små mängder Q10 men den största delen tillverkas i vår egen kropp. Den kroppsegna produktionen minskar succesivt från 20-års ålder. När man är 80 år finns bara 50 procent av produktionen kvar trots att hjärtat slår lika mycket.
Behovet av Q10 ökar om kroppen utsätts för påfrestningar som träning, stress, operationer, infektioner och sjukdomar.
När man äter statiner mot förhöjt kolestrol sänks nivåerna av Q10 ytterligare. Att de vanligaste biverkningarna av statinbehandling är just trötthet och muskelsvaghet tros vara direkt kopplat till de sänkta Q10-nivårena.

Visste du att…
kolesterolsänkande statiner halverar mängden Q10 i blodet på bara 30 dagar?

Lagrad och luktfri vitlök
Kyolic är ett kallextraherat vitlöksextrakt från Kalifornien, som lagrats i 18-20 månader på stålfat. Den särskilda framställningsmetoden eliminerar illaluktande och fettlösliga svavelämnen, vilket resulterar i ett luktfritt extrakt som kan konsumeras utan att orsaka lukt. Tillverkningsmetoden gör att preparatet är skonsamt för magen.

Studie visar positiva resultat
I en studie publicerad i Journal of Nutrition undersökte Matthew Budoff, amerikansk kardiolog vid University of California i Los Angeles, UCLA effekterna av lagrad vitlök hos personer med hjärtproblem som tog statiner. Han fann att antalet förkalkade artärer hos en person med förhöjt kolesterol minskade med 40 procent på ett år. Han och hans team gav patienter 1 200 milligram extrakt av lagrad vitlök per dag vilket saktade ner tillväxten av plackbildning med 66 procent på ett år.

Annons
Annons