Annons
Annons

Svårt att gå ner i vikt? Det kan vara din hjärnas fel

Har du försökt gå ner i vikt utan att lyckas? Det kan bero på din hjärna, inte din disciplin. Det visar ny forskning från amerikanska Howard Hughes Medical Institute.

Redaktionen

3 maj, 2015
Svårt att gå ner i vikt? Det kan vara din hjärnas fel
Dela inlägget

Har du försökt gå ner i vikt utan att lyckas? Det kan bero på din hjärna, inte din disciplin.
Det indikerar i alla fall ny amerikansk forskning.

Har du svårt att hålla dig till en diet och minska på antalet kalorier? Banka inte på dig själv för hårt. Forskare vid Howard Hughes Medical Institute Janelia Research Campus tycker sig nämligen ha kommit fram till att våra viktproblem ofta beror på känsliga – och väldigt giriga – celler i vår hjärna, vilka kontrollerar vårt beteende kring matsug och hunger.
Skurkarna är de så kallade AGRP-neuronerna, en grupp nervceller som finns i hjärnans hypotalamus.

Läs också: Bli kvitt sötsug och extrakilon – med spenat!

Inte som man tidigare trott
Exakt vad som händer i hjärnan vet man inte men tidigare har man trott att vårt ätbeteendet främst styrs av ett belöningssystem i form av positiva känslor. Denna forskning visar dock att negativa känslor verkar vara minst lika inblandade.

”Förklarar kampen”
Enligt ett flertal nya forskningsexperiment på möss är det just dessa nervceller som ska hållas mest vara ansvariga för att småätande känns så väldigt oemotståndligt.
– De negativa känslorna associerade med hunger kan göra det svårt att fullfölja en diet och minska i vikt, och de här neuronerna kan hjälpa till att förklara den kampen, säger Scott Sternson, gruppledare på Janelia Research Campus.

Läs också: 9 tips för viktminskning

Experiment på möss
Resultaten har fåtts fram efter att forskarna gjort en rad experiment på möss, vilka visar att aktivitet i den här gruppen nervceller innebär en stark känsla av obehag som inte försvinner förrän vi äter.
I experimenten manipulerades möss och forskarna aktiverade respektive inaktiverade neuronerna när mössen åt olika typer av mat eller vistades på olika platser. Alla experiment visade att mössen aktivt försökte stänga av signaleringen genom att äta alternativt undvika vissa platser.
– Vi misstänker att dessa nervceller är del av ett mycket gammalt motivationssystem tänkt att tvinga ett djur att tillfredsställa sina fysiologiska behov. En del av motivationen att söka mat är viljan att ”stänga av” dessa neuroner, säger Sternson, enligt Science Newsline.

Läs också: Så fick Monica smalare midja och stabilare blodsocker

Även forskning på törst
Scott Sternson har gjort liknande forskning på törst och publicerade tillsammans med sina kollegor de nya fynden i tidskriften Nature i slutet av april 2015.

Läs också – Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons