Annons
Annons

Svensk Egenvårds VD: ”Förlorarna är konsumenterna”

För drygt två veckor sedan tog Västerås stad lagen i egna händer när de stoppade kosttillskott i doser som antingen är samma som - eller överstiger - de övre gränser som EU-myndigheten EFSA rekommenderar. Det menar branschorganisationen Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson som nu kritiserar försäljningsstoppet - som han anser totalt saknar stöd i lagstiftningen. "Svensk lag gäller och den säger att säljaren av produkten är den som ansvarar för dess säkerhet", skriver han på Kurera debatt.

Redaktionen

5 februari, 2015
Svensk Egenvårds VD: ”Förlorarna är konsumenterna”
Dela inlägget

För drygt två veckor sedan tog Västerås stad lagen i egna händer när de stoppade kosttillskott i doser som antingen är samma som – eller överstiger – de övre gränser som EU-myndigheten EFSA rekommenderar. Det menar branschorganisationen Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson som nu kritiserar försäljningsstoppet – som han anser totalt saknar stöd i lagstiftningen.
– Svensk lag gäller och den säger att den som säljer produkten är den som ansvarar för dess säkerhet, skriver han på Kurera debatt.

Dagens system för tillsyn av kosttillskott saknar den rättstrygghet man borde kunna förvänta sig i ett rättssamhälle. Den trend vi ser med fler utdelade saluförbud är inte ett tecken på sämre produkter. Tvärtom är den ett tecken på att svensk livsmedelskontroll inte fungerar tillfredsställande. Förlorarna är i första hand konsumenterna. Vi behöver en radikal förändring.

Svenska kommuner bedriver tillsynen över livsmedel. Då tillsynen utförs av 290 olika kommuner finns risk för 290 olika tolkningar. Då livsmedelsinspektörerna omöjligtvis kan ha sakkunskap inom alla livsmedelsområden blir bedömningarna olika. Detta är helt naturligt. Det är inte de enskilda inspektörerna som ska kritiseras. Kritiken ska riktas emot det rättsosäkra system som gör att en butik får sälja en produkt men inte butiken bredvid.

Vi ser nu en trend emot att belägga bra produkter med saluförbud. Inte för att produkterna påstås vara dåliga eller för att någon farit illa av att äta dem. Saluförbuden läggs för att inspektörerna behöver prejudicerande fall. De vill vara på den säkra sidan.

Olika bedömningar är ingen bra ordning för vare sig konsumenter, myndigheter eller företag. Konsumenten får en mängd motstridig information och det blir i stort sett omöjligt att skilja de bra och säkra produkterna från produkter som kanske aldrig någonsin testats. Hela tillvägagångssättet blir lätt tragiskt när man betänker att livsmedelskontrollen är till för att stoppa dåliga produkter från att nå konsumenter i Sverige. Frågan är om inte dagens system leder till motsatt effekt?

Fallet i Västerås är på inget sätt unikt. Att det säljs doser som överstiger de gränser som European Food Safety Authority (EFSA) rekommenderar är tvärtom ganska vanligt. Vad som däremot är ovanligt är att en kommun går in och tolkar rekommendationen som lag istället för som just rekommendation. Skulle fler kommuner göra så skulle vi se betydligt fler fall av saluförbud.
Svenska produkter är de mest testade, prövade och miljövänliga man kan finna. Svenska leverantörer och producenter är kunniga, engagerade och etiska. Svenska konsumenter är ofta även de mycket engagerade och kunniga och vet mycket väl vilka doser som är säkra och vad de vill ha.

Inom EU pågår ett arbete som kanske någon gång i framtiden leder till en gemensam europeisk samsyn kring doser i livsmedel. Vägen dit är mycket lång. Den europeiska myndigheten för livsmedelsäkerhet EFSA har tagit fram gränsvärden för vitaminer och mineraler. Deras lista är bra på många sätt om man vet hur man ska använda den. Den är dock en rekommendation och den är långt ifrån komplett. Det råder ingen konsensus inom EU:s olika livsmedelsmyndigheter, än mindre bland forskare och sakkunniga. Nu börjar svenska livsmedelsinspektörer ifrågasätta pålitliga tillskott genom en felaktig tillämpning av dessa rekommenderade gränsvärden. Det finns inga anmälningar emot tillskotten, det är ingen som mår dåligt av att äta dem.

Det är extremt olämpligt att använda EFSA:s värden som absoluta maxgränser. Ämnen som exempelvis järn finns inte ens med på listan. Om man ska tolka EFSA:s värden som lagstadgade maxgränser så torde då fältet vara fritt för hur höga doser av järn som helst? Detta vore oansvarigt. Inte heller förhåller sig dessa gränsvärden till effekten av en överdosering. Överkonsumtion av magnesium leder till diarré men överkonsumtion av vitamin A kan leda till leverskador och fosterskador. Ett regelverk måste vara tydligt så man förstår både ramar och faror.

Svensk Egenvård samlar de flesta svenska leverantörer av kosttillskott i Sverige. Vi vill ha enkla och tydliga regler som gör det lätt för både konsument och företag. Vi ska naturligtvis ha en stark och bra livsmedelskontroll. Vi ska kunna lita på alla våra livsmedel. För att detta ska bli fallet måste tillsynen vara nationell, enhetlig och tydlig.

Jag uppmanar svenska myndigheter – med sjukvårdsministern och Livsmedelsverket i spetsen – att se till att den kommunala livsmedelskontrollen omedelbart upphör med att utfärda saluförbud enbart baserat på EFSA:s rekommendationer. Samt förtydligar att EFSA:s rekommendationer endast är rekommendationer.

Svensk lag gäller och den säger idag att den som säljer produkten är den som ansvarar för dess säkerhet.​ Detta fungerar alldeles utmärkt. Det behöver kanske inte vara svårare än så?

Mats Nilsson
VD Svensk Egenvård

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Annons
Annons