Annons
Annons

TBE – hur ska man tänka runt vaccin?

Från många håll uppmuntras vi att vaccinera oss mot TBE. Men det finns också de som höjer rösten emot vaccineringar. Det är viktigt att som individ vara påläst för att kunna ta ett beslut baserat på fakta istället för att agera utifrån rädsla eller påtryckningar.

Redaktionen

10 juli, 2013
TBE – hur ska man tänka runt vaccin?
Dela inlägget

Från många håll uppmuntras vi att vaccinera oss mot TBE. Men det finns också de som höjer rösten emot vaccineringar. Det är viktigt att som individ vara påläst för att kunna ta ett beslut baserat på fakta istället för att agera utifrån rädsla eller påtryckningar.

I dag finns det två olika TBE-vacciner; fsme-immun och encepur. Båda finns i barn- och vuxendos. Fsme-immun har samma innehåll och hjälpmedel i båda varianterna, men olika mängd. Fsme-immun innehåller inaktiverat TBE-virus och hydratiserad aluminiumhydroxid. Dessutom har det hjälpämnen som humant albumin, natriumklorid, dinatriumfosfatdihydrat, kaliumdivätefosfat, sukros, vatten för injektionsvätskor och hydratiserad aluminiumhydroxid. Encepur har lite olika innehåll beroende på om det är barn- eller vuxendos. Båda innehåller inaktiverat TBE-virus. Barndosen innehåller dessutom aluminiumhydroxid men har inga hjälpämnen utöver sackaros och vatten. Vuxendosen innehåller inte aluminiumhydroxid men har flera hjälpämnen. De är aluminiumhydroxid, formaldehyd, natriumklorid, sackaros och vatten för injektionsvätskor.

Inget vaccin skyddar helt

För ett fullgott vaccin behövs tre injektioner. Ungefär vart tredje år behövs också en så kallad boosterdos. Barn över ett år kan vaccineras mot TBE och enligt Smittskyddsinstitutet ger det ”generellt ett bra skydd mot sjukdom hos barn”. De menar också att forskning visar att över 90 procent av de som har valt att vaccinera sig har en skyddande antikroppsnivå efter fem år, om man följer det rekommenderade vaccinationsprogrammet.

Smittskyddsinstitutet är den statliga myndighet som ansvarar för att kunskap sprids om TBE-vaccinet. De rekommenderar att de som bor eller vistas mycket i riskområden vaccinerar sig. TBE är en allvarlig sjukdom som yttrar sig som hjärninflammation. De flesta blir återställda, men uppemot 30 procent får bestående eller långdragna besvär. I sällsynta fall kan även dödsfall förekomma. Förskolebarn får i regel lindrigare symtom än vuxna.

TBE-fall ökar

Förra året rapporterades 288 TBE-fall, vilket är en markant ökning från tidigare år. Ökningen sker trots att fler och fler väljer att vaccinera sig. Det beror på att det blir fler fästingar från år till år och att fler fästingar bär på viruset. Det har också visat sig att det förekommer individer som har fått TBE trots vaccinering. Detta förklarar Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Dalarna, med att inget vaccin ger 100 procent skyddseffekt, till exempel om man har nedsatt immunförsvar eller en pågående infektion i kroppen

– Personligen har jag inte sett några negativa reaktioner av TBE-vaccinet. Men många patienter hör inte av sig för lindriga biverkningar. Dessutom måste man vaccinera många för att se biverkningarna som är av allvarligare art, eftersom de är mer sällsynta, säger Anders.

Inte vaccinera i onödan

Som smittskyddsläkare tycker Anders att det är viktigt att man värderar nyttan mot riskerna när man ska ta ställning i vaccinfrågan. Han tycker inte att man ska vaccinera sig om man inte bor eller vistas i ett riskområde.

– Då är risken för biverkningar större än att insjukna i TBE. Men om det är tvärtom, att du bor eller vistas i riskområden, då bör man vaccinera sig eftersom risken för att bli allvarligt sjuk och få långdragna symtom av TBE är större än eventuella biverkningar, menar Anders.

Anders och hans familj är vaccinerad mot TBE. De vistas varje sommar i områden där TBE förekommer. Anders kan förstå delar av den kritik som finns mot vacciner.

– Det är aldrig riskfritt att vaccinera sig, och det bör alltid göras en riskbedömning av nyttan kontra biverkningarna, säger Anders.

Vaccin kan påverka hälsan

Ingrid Franzon är näringsmedicinare och arbetar bland annat på IFM-kliniken i Falun. Ingrid är tveksam till vaccin för personer med nedsatt hälsa, överkänslighet och allergi. Ingrid tycker att det viktigaste man kan fråga sig är om vaccinet är bra för just den här människan, just nu. Det är inget lätt svar.

– Fråga läkaren om de kan skriva på att vaccinet inte kan påverka din hälsa och det är sannolikt att han eller hon inte skriver på, säger Ingrid.

Hon menar att även om vaccinet aktiverar kroppens immunsystem mot en viss sjukdom, kan detta även påverka hälsan.

Har man dessutom ett nedsatt immunförsvar så ska man vara extra vaksam. TBE-vaccinet innehåller ämnen som aluminiumhydroxid och formaldehyd. Den förstnämnda är en kemisk mer stabil form av aluminium.

– Intag av aluminium i någon som helst form är en utmaning för kroppen. Aluminium har till exempel kopplats till Alzheimers, säger Ingrid.

IARC, som är FN:s och WHO:s samarbetsorganisation som bland annat forskar om cancer, säger att formaldehyd är cancerframkallande.

Kroppen utsätts för miljögifter

Har du väl haft TBE får du livslång immunitet. Men TBE är en allvarlig sjukdom och Ingrid har träffat flera som har blivit mycket sjuka till följd av TBE så hon kan förstå den oro som finns i samhället. Men att tillföra kroppen onaturliga substanser, som aluminiumhydroxid eller formaldehyd, kan dessa agera som miljögifter i kroppen som i sin tur kan vara en bidragande faktor till nedsatt hälsa. Vi utsätts för många miljögifter dagligen och vi vet inte vilket resultat denna gift-cocktail ger.

– Det forskas mycket om sjukdomar och hur läkemedel och vaccin påverkar dem. Men det forskar inte alls lika mycket på hur läkemedel och vaccin påverkar vår friska kropp och hälsa, säger Ingrid.

Av Anja Lenner

Annons
Annons