Annons
Annons

Tillräckligt med näring genom balanserad kost?

Faktum är att många av oss, även de som upplever att de äter näringsriktigt, inte äter en balanserad kost.

Redaktionen

11 juli, 2012

Kan vi få i oss den näring vi behöver genom balanserad kost?
Faktum är att många av oss, även de som upplever att de äter näringsriktigt, inte äter en balanserad kost. Nästan 40 procent av de kalorier många människor äter kommer från raffinerad och behandlad snabbmat eller snacks. Dessa födoämnen innehåller visserligen kalorier, men nästan inga av de vitaminer eller mineral som vi verkligen behöver. Och även om vi får i oss rätt kost är det inte säkert att vår matsmältningsapparat fungerar tillräckligt bra för att bryta ned, absorbera och transportera den föda och näring som vi så väl behöver. Många människor har brist på matsmältningsenzymer och har ett felaktigt pH-värde i matsmältningskanalen. Detta försämrar förmågan att effektivt ta upp vitala näringsämnen.

Vad är det för fel på husmanskost?
Här följer sjutton orsaker som förklarar varför den moderna människan behöver tänka om när det gäller val av kosthållning och behov av kosttillskott. Man behöver nämligen kompensera för det som idag saknas i kosten.
• Kemiska bekämpningsmedel påverkar näringsvärdet hos det vi odlar.
• Konstgödsel tillför några få mineral men minskar mängden spårämnen och C-vitamin.
• Genmanipulation minskar mängden av näringsämnen och fytokemikalier. Den rubbar också den naturliga näringsbalansen.
• Kemikalierna från jordbruket innehåller giftiga ämnen.
• Exponering för värme, ljus, vatten och diverse kemikalier under hanteringen eller raffineringen försämrar kvaliteten.
• Att plocka frukt och grönsaker för tidigt, så att det inte ruttnar på väg till affären, påverkar näringsvärdet.
• Långa transportsträckor gör färskvaror svagare. Få familjer odlar frukt och grönsaker och har möjlighet att skörda och äta dem direkt.
• Långa lagringstider försämrar näringsvärdet. En oktoberpotatis innehåller minst det dubbla näringsvärdet jämfört med aprilpotatis som lagrats i 6 månader.
• Näringsvärdet sjunker när maten tillagas och sedan värms upp. Mycket av det man äter i dag är uppvärmd halvfabrikat.
• Det sura regnet stjäl kalcium, magnesium och andra livsviktiga näringsämnen från grödorna.
• Tjernobylolyckan har lämnat efter sig oanade skador och konsekvenser för hela näringskedjan.
• Tungmetaller i fisk ökar. Undvik fisk från Östersjön och de flesta insjöar, om du inte vet hur ren sjön är.
• Onaturlig uppfödning av djur: kycklingar i bur, omvandling av kor från vegetarianer till kannibaler, där ”galna-kosjukan” är ett bra exempel. Överanvändning av antibiotika och tillväxthormoner i djuruppfödning utomlands.
• För stort intag av raffinerade produkter och socker samt för låg konsumtion av frukt, fullkornsbröd och grönsaker. Endast 19 procent av svenskarna äter minst 5 portioner frukt och grönt dagligen.
• Kaffe och läskedrycker i stora mängder dricks istället för vatten och behovet av näring ökar på så vis.
• Överanvändning av mikrovågsugn. Energikraften hos mat som tillreds i mikron förstörs och näringsvärdet försämras.
• Alltför många måltider består av snabbmat från kiosken eller halvfabrikat som uppvärms hemma.

För att leva i dagens samhälle behöver vi bättre näringsskydd än någonsin.

Här följer en lista över vanliga stressmoment som kan öka behovet av de livsnödvändiga näringsämnen du behöver för att fungera optimalt:
• regelbunden alkoholkonsumtion
• regelbunden kaffekonsumtion
• ständig bantning etc.
• regelbundet bruk av medicin och/eller narkotika
• tungt arbete eller motion
• brist på motion
• cigarettrök
• åldrande
• dålig matsmältning
• kirurgiska ingrepp
• p-piller
• infektion eller annan sjukdom
• graviditet och amning
• strålning (sol, röntgen, TV, bestrålad mat)
• sår eller skador
• konserveringsmedel etc.
• luft och vattenföroreningar
• kemisk besprutning
• ökad känslomässig stress eller arbetsstress.

Vårt behov av näring är inte statiskt utan dynamiskt och tillståndsberoende.

Annons
Annons