Annons
Annons

Tips om hur oljor ska hanteras

Härskna oljor är ett av de mest farliga ämnen en person kan förtära. Man ska vara mycket noga med lagringen, hanteringen och användningen.

Redaktionen

13 juli, 2012
Dela inlägget

Det finns några saker att känna till om oljor – så läs noga.
Texten är hämtad ur Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson.

1. Härskna oljor är ett av de mest farliga ämnen en person kan förtära. Man ska vara mycket noga med lagringen, hanteringen och användningen.

2. Använd oljor sparsamt.

3. Köp oljor i små mängder, som kommer att användas inom kort, några veckor efter öppnandet av flaskan.

4. Köp helst oljor i ogenomskinliga, mörka flaskor eller burkar. Detta skyddar oljan från ljus vilket gör att oljan oxiderar saktare.

5. Förvara oljan i kylskåpet i mörkt färgade flaskor eller mörkt och svalt. Kylning eller infrysning av oljor eller fetter gör att man förlänger hållbarheten och att det inte härsknar lika snabbt, men det går inte att förhindra processen.

6. Skaka inte flaskan eftersom oxidationen på så vis ökar och detta leder till en försämring av oljan.

7. Håll behållaren tätt försluten. Vid kontakt med luft påskyndar detta försämringen.

8. Torka utsidan på kanten och locket på flaskan med papper varje gång flaskan ska användas.

9. Tillagning med låga temperaturer minskar oxidation. För att kunna hålla temperaturen nere, hjälper det att lägga i mat eller vatten i pannan. Använd helst wok. Värm woken först med lite vatten, tillsätt sedan kokosolja eller olivolja/smör och woka lätt i mindre än 10 minuter. Även sesamolja och avokadoolja kan användas vid lättstekning.

10. Om en olja ryker släng bort den. Använd den inte eftersom en försämring inträffat.

11. Hetta aldrig upp samma olja mer än en gång. Släng oljan efter den har använts en gång vid stekning eller fritering.

12. Härsken olja är stel och smakar besk. Om härsken olja eller mat ätits, tag genast något tillskott av E-vitamin.

13. Använd helst kokosolja, kokosmjölk, ghee eller smör vid stekning, ev. olivolja, sesamolja eller rapsolja vid lättwokning/stekning.

Av Peter Wilhelmsson

Annons
Annons