Tony Irving & Alexander

Gryta med kantareller

9 oktober, 2013 | Kommentera (0)

Som utlovat kommer här ett recept på en gryta med kantareller. Den här grytan har jag och min fästman Alexander gjort till helgen ett flertal gånger och då den räcker för 12 personer har vi kunnat njuta av den till lunch en dag under veckan, eller bjudit in vänner på en söndagsmiddag. Receptet är min farmors och är en klar favorit!
Det tar ca 2-2,5 timmar att göra den, men det är värt tiden kan jag lova.
Potatisen i receptet kan uteslutas om man vill.

Recept

1 tesked klarnat/skirat smör
120 gr bacon (hackad i fina små bitar)
450 gr grytkött av nöt
6 Chalottenlökar (skalade och finhackade)
1 stor gul lök(de ljusa delarna skivas i fina tunna skivor)
5 morötter (skalade och hackade)
5 selleristjälkar(hackade)
1 liter kantareller
500 gram potatis(är de små så använd dem hela, större potatisar delas i lagom små bitar)
2 lagerblad
1 litet knippe persilja
5 dl rött vin
ca 3 liter köttbuljong(gärna hemgjord förstås)
1 litet knippe timjan
Havsalt(oraffinerat)
Peppar(för att smaka av med)

Tillagning

Hetta upp smöret i en stadig järngryta på mediumvärme.

Fräs upp bacon till dess att det är krispigt och lägg upp det i en skål och ställ åt sidan. Tillsätt sedan grytköttet och låt det brynas till dess att det har fått en fin stekyta. Det tar ca tre-fyra minuter att bryna det.

Lägg upp köttet när det är klart i en skål och ställ det åt sidan. Läggs sedan i Chalottenlöken och den gula löken i grytan och låt det steka i det fett som finns kvar efter smöret och baconet/grytköttet. Låt löken stekas till dess att den karamelliseras lite runt kanterna.

Efter det så lägger du i morötterna, sellerin och kantarellerna i grytan tillsammans med två lagerblad och knippet av timjan. Låt det steka ihop under ett par tre minuter och häll sedan över rödvin och köttbuljong.

Nu lägger du i det brynta köttet  tillsammans med potatisen(om du inte valt bort den). Låt det koka upp och sänk sedan värmen och låt grytan puttra i en och en halv timme eller två till dess att potatis och kött är redo.

Nu häller du i det krispiga baconet och den finhackade persiljan. Smaka av med salt och peppar.

Duka ett höstigt vackert bord, tänd ljus och njut av grytan!

Postad: 9 oktober, 2013 Av: Tony Irving & Alexander Kategori: Okategoriserade | Kommentera (0)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Sök i bloggen

Följ Tony och Alex på Instagram

Följ oss på Instagram

I appen – bara sök efter: tonyochalex

Om bloggen


Namn: Tony Irving och Alexander Skiöldsparr.
Ålder: Tony är 48 år och Alexander är 43 år.
Bor: Vi har båda bott på olika platser runt hela världen och har nu landat i ett gemensamt boende i Alexanders hemtrakter i Norrtälje.
Sysselsättning: Tony arbetar som artist/entertainer, dansare/ koreograf. Han är också utbildad kock och har studerat fritidsledarskap och psykologi. Han är ständigt aktuell i media, Let´s Dance och ett radioprogram i P4. Alexander arbetar i hotellbranschen som nattchef på Hotel Stureplan, tidigare på Grand hotel. Han har även hunnit med en Butler-utbildning i London och att utbilda sig till säkerhetsvakt i Boden.
Om bloggen: Vi förlovade oss den 5 juli 2013 i Stockholm. Tillsammans bloggar vi om våra liv och de upplevelser vi får erfara när vi försöker komma in i det gifta Svensson-livet.
För mer info: www.tonyirving.se.

Kategorier