Annons
Annons

Tranbär (Vaccinium macrocarpon)

Ursprungsbefolkningen i Nordamerika verkar vara de första som använde tranbär som livsmedel så tidigt som år 1550. Tranbär har använts traditionellt för att bota urinvägsinfektioner.

Redaktionen

9 juli, 2012

Historia
Ursprungsbefolkningen i Nordamerika verkar vara de första som använde tranbär som livsmedel så tidigt som år 1550. Tranbär har använts traditionellt för att bota urinvägsinfektioner.

Form
Det finns många olika former och färger på tranbär. Bären är röda runda, aningen avlånga och något större än lingon.

Kemi och botanik
Tranbär tillhör Ericaceaefamiljen och är släkt med blåbär, rhododendron (som är giftiga) och azalea. Den kommersiella produktionen sker främst i USA och Kanada.

Funktion och terapeutisk användning
• Förebygger och läker urinvägsinfektioner.
• Tranbär gör urinen sur genom att bilda hippursyra, som kan ligga bakom förbättring av urinvägsinfektioner.
• Tranbär skyddar mot överväxt av E-colibakterien i urinröret, vilken orsakar 80–90 procent av alla urinvägsinfektioner.
• Förebygger njurstenar genom att minska joniserad kalcium.
• Innehåller stora mängder antocyanidin som förebygger arterosklerosis, cancer och andra åldersdegenerativa förändringar. Tranbär hjälper att sänka LDL-kolesterolet och höja HDL-kolesterolet.
• Antocyanidin i tranbär var högst i jämförelse med 19 andra frukter. Ju rödare färg desto mer antocyanidinpigment i tranbären.
• Färska tranbär innehåller mer antioxidanter än torkade.
• Antioxidanterna i tranbär, quercetin och myricetin, försvagar bakterien Streptococcus mutans, som kan orsaka plack i tänderna.
• Tranbär innehåller mycket polyfenoler, en kraftfull antioxidant, som kan hindra tillväxt av bröstcancer, minska risken för sjukdomar i munhålan och magsår. Polyfenoler har visat sig minska LDL-kolesterol samt dåligt kolesterol hos djur.
• Har anticancerogena egenskaper.

Näringsinnehåll
100 g tranbär innehåller i genomsnitt:
Kalorier 21,8
Provitamin A 182 IE
Protein 0,18 g
Tiamin 0,013 mg
Fett 0,318 g
B1-vitamin 0,09 mg
Kolhydrater 0,514 g
B3-vitamin 0,045 mg
Kalcium 0,635 g
C-vitamin 0,55 mg
Fosfor 5 mg
Järn 0,27 mg
Fenoler: speciellt höga mängder quercetin och antocyanidin.

Dosering
1–3 glas juice dagligen.

Toxicitet
Ingen känd.

Kontraindikation
Ingen känd.

Interaktioner
Konsumera inte extra mängder tranbär/tranbärsjuice vid intag av Waran eller annat starkt blodförtunnande läkemedel. Tranbär förstärker dess blodförtunnande effekter.

Beredningsform
Finns som juice, juicekoncentrat, torkade, djupfrysta, färska och i kapslar/tabletter. Färdigblandad tranbärsdryck med socker eller artificiella sötningsmedel har lägre antioxidantaktivitet än mer koncentrerade former.

Synergister och antagonister
Tranbärsjuice kombineras väl med vattenmelon och granatäpplejuice

Exempel på studier, referenser

Tranbärsjuice höjer HDL-kolesterol
Ruel G. et al. ”Favourable impact of low-calorie cranberry juice consumption on plasma HDL-cholesterol concentrations in men”.
Br J Nutr. 2006; 96(2): 357-64.

Tranbärsjuice effektiv vid urinvägsinfektioner
Avorn J. et al. ”Reduction of bacteriuria and pyuria after ingestion of cranberry juice”. JAMA, 1994;271:751-4.

Extrakt av tranbär anticancerogen
Ferguson PJ. et al. Nutr Cancer, 2006, 56 (1):86-94.
Netto CC. J Nutr,. 2007 Jan, 137 (1 supplement ) 186-193.
Seeram NP. et al. J Agric Food Chem, 2006 Dec 13, 54 ( 25): 9329-39.

Tranbärsjuice antiviral effekt på bakteriofager samt rotavirus
Phytomedine, 2007 Jan, 14 (1); 23:30

Tranbär stärker effekt av alternativmedicinsk behandling av diabetes och högt blodtryck
Apostolidis E. Asia Pac J Clin Nutr, 2006; 15( 3) 433: 41.

Annons
Annons