Transfettsyror (TFA)

• Fettsyror med trans-form finns i mindre mängder i depå- och mjölkfett från ko och får och andra idisslare. Hos idisslare bildas transfettsyrorna i våmmen på mikrobiell väg. Transfettsyror kan också bildas, t.ex. vid katalytisk härdning av oljor genom att cis-dubbelbindningar i omättade fettsyror övergå till trans-form. Vid härdningen görs oljan fastare genom att man ersätter dubbelbindningarna i omättade fettsyror med enkelbindningar. Under processen kan några av fettsyrorna ”gå av” vid en dubbelbindning och får därmed en annan kemisk struktur. Delvis härdade fetter och oljor kan innehålla varierande mängder transfettsyror. I många avseenden påminner transfettsyror mer om mättade fettsyror än om motsvarande cis-omättade fettsyror.

• Tidigare fanns det transfettsyror i de flesta margariner p.g.a. att härdat fett ingick i margarinblandningen. Idag är dock de flesta margariner fria från transfettsyror. Man började härda (hydrogenera) fetter 1910 för att utnyttja billiga vegetabiliska oljor i livsmedelsindustrin. Under 1950-talet ökade mängden TFA i kosten.

• Ett högt innehåll av transfettsyror i kosten medför en stigning av LDL-kolesterol och en sänkning av HDL-kolesterol och därför ökar risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar.

 

Hur härdas ett flytande fett?
Man tar en flytande olja, som således består av omättat fett. Först tas en rad nyttiga ämnen som antioxidanter m.m. bort med hjälp av natronlut, fosforsyra, blekmedel och deodorisering för att kunna härda. Denna kemiskt behandlade olja leds till en reaktor, där oljan reagerar tillsammans med nickelspån och vätgas. Då ändras formen på de omättade molekylerna och de blir mer eller mindre mättade, d.v.s. oljan blir fastare. Om härdningen körs fullt ut blir fettmassan mycket fast – ungefär som skokräm och saknar användning inom livsmedelsindustrin, utom för buljongtärningar o dyl.

Därför drivs härdningen bara en bit på vägen så att fettet blir halvfast, liknande smör. Vid härdningen bildas av de omättade fetterna en speciell form av syntetiska molekyler som kallas transfettsyror. Kemiskt säger man att väteatomerna som normalt sitter runt dubbelbindningen i s.k. cis-ställning, nu förändras till trans-ställning, därför kallas fettet transfett. De flesta av dessa transfettmolekyler är naturfrämmande, men kroppen tycks tyvärr sakna förmåga att skilja dem från naturliga fetter. De ställer till problem på många känsliga ställen, t.ex. i cellmembran eller i moderkakan så att fostret inte får den näring det behöver (låg födelsevikt).

Det finns också transfetter som är naturligt bildade hos idisslare, t.ex. i mjölkfett.

Men dessa kan vår kropp ta hand om, och deras förekomst får inte användas som argument för att försvara floran av de syntetiska transfetter som bildas i härdningsreaktorn.
Idag har härdade fetter tagits bort från margariner, men de används i stället i en rad andra livsmedel, t.ex. kakor, bröd och kex.

Sammanfattningsvis bildas transfetterna normalt vid härdning av vegetabiliska oljor. Danmark har redan förbjudit transfettsyror i kost och USA har lag på att alla etiketter ska visa halten av transfettsyror i varorna. En minskning av användandet av transfetter med 5 procent, kan minska risken för kardiovaskulära sjukdomar med hela 30 procent. Man beräknar att 30–100 000 amerikaner dör i förtid varje år p.g.a. transfettsyror. Vi i väst konsumerar 5–20 procent av vårt fett i form av transfettsyror. Under de 40 år som passerat har vi jagat fel fett. Istället för att fokusera så mycket på att minska mättat fett, borde vi ha minskat på transfettsyror.

Inom livsmedelsindustrin minskar man användning av transfettsyror p.g.a. bevisad hälsofara och påtryckning från konsumenter, media och beslutsfattare. Man letar efter ersättningsfetter och 2 av de mest populära är rapsolja och palmolja. Problemet med utökad användning av palmolja är att man skövlar stora områden med regnskog och istället uppför stora plantager för att kunna utvinna palmolja.

Hur används kemiskt behandlade vegetabiliska mättade fetter?
Man fraktionerar dem med hjälp av aceton och omestrar dem med natriummetylat. Men processen är känslig, så även här måste man ta bort nyttiga fettlösliga ämnen. Omestringen görs för att palmoljan eller kokosfettet (i huvudsak de 2 enda fasta vegetabiliska fetterna) skall få en konsistens och avsmältningskurva som påminner om smör. Vid omestringen byter fettsyrorna plats på fettmolekylen på ett slumpartat sätt och vi får också här en flora av naturfrämmande fetter. Fettsyrornas ursprungliga plats är viktig för hur fettet tas upp i kroppen. Omestringen av palmolja, som numera ingår i våra svenska margariner, ökar t.ex. risken för bildning av blodproppar.

Observera också att de flesta fasta margariner idag är uppbyggda på mättade fetter på samma sätt som smör. Men margarinet är dessvärre kemiskt processat och viktiga näringsämnen är förstörda eller reducerade. Kemikalierester får förekomma: i svenska margariner har Livsmedelsverket hittat förhållandevis höga halter av extraktionsbensin. Vissa flytande fetter kan innehålla en del härdat fett.

Smör är inte kemiskt processat. Kokosfett är normalt kemiskt processat: välj naturligt, biologiskt och ohärdat kokosfett.

Nackdelar med TFA funktion
• Försvagar cellmembranen och ökar insulinresistens.
• Försämrar blodfetterna mer än vad mättat fett gör (ökar LDL, TG och Lp (a), sänker HDL.
• Ökar mängden fria syreradikalier.
• Hämmar immunförsvaret, speciellt B-cell respons.
• Ökar cancerrisken samt risken för hjärt-kärlsjukdom.
• Sänker testosteronhalten (försöksdjur).
• Höjer LDL-kolesterol samt sänker HDL-kolesterolhalten.
• Stimulerar inflammatoriska processer i kroppen.
• Minskar testosteronvärden hos män samt försämrar kvaliteten på spermier.
• Hämmar aktiviteten av delta-6 desaturas.

Var hittar man oftast TFA
• Bröd (veg. fett)
• Kex (veg. fett)
• Stekt mat, t.ex. hamburgare, kyckling, fisk på snabbmatsrestauranger och även på finare restauranger som använder vegetabiliska oljor vid stekning
• Pommes frites
• Kakor, munkar, pajer m.m.
• Halvfabrikat (veg. fett).

Sämsta oljorna att steka i, som lättare omvandlas till transfettsyror vid upphettning:
• matolja
• majsolja
• sojaolja
• solrosolja.
Det uppkommer skador och ökar snabbt vid temperaturer över +120° C.

Exempel på studier, referenser
Amerikansk statistik tyder på att prostatacancer har ökat i takt med användning av omega-6-fetter. Denna artikel beskriver hur arakidonsyra stimulerar tillväxtrelaterade gener.
Hughes-Fulford M. et al. ”Arachidonic acid activates phosphatidylinositol 3-kinase signaling and induces gene expression in prostate cancer”. Canc Res, 2006;66:1427-33.


Skriv ut artikel


Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?