Annons
Annons

Tre superlivsmedel för hjärtat

1,4 miljoner människor i Sverige har hjärt-kärlsjukdom. Huruvida vi drabbas av hjärtsjukdom eller ej har mycket att göra med hur vi lever - och vad vi äter. Här är supermaten för hjärtat de flesta inte känner till.

Redaktionen

12 november, 2016
Tre superlivsmedel för hjärtat
Dela inlägget

1,4 miljoner människor i Sverige har hjärt-kärlsjukdom.
Huruvida vi drabbas av hjärtsjukdom eller ej har mycket att göra med hur vi lever – och vad vi äter.

Här är supermaten för hjärtat de flesta inte känner till.

Rödbetsjuice
Lägre blodtryck, skydd mot hjärtsjukdomar, starkare immunförsvar och bättre uthållighet är bara några av de positiva egenskaper som forskarna kunnat dokumentera. Och det räcker med 0,7 deciliter högkvalitativ rödbetsjuice per dag för att få alla hälsoeffekter (studie från 2015). Men det är viktigt att välja en bra juice.
Det är framförallt nitratet i rödbetsjuicen som ger hälsoeffekt, eller rättare sagt det som nitratet omvandlas till – kväveoxid. Men även betacyanin (rödbetans färgämne) är viktigt.
Kväveoxid vidgar kärlen och minskar plackbildningen vilket gör att blodet kan rinna lättare. Hjärtat mår bättre samtidigt som cirkulation och syresättning ökar. En annan, mer specifik effekt är kväveoxidens förmåga att öka svällkropparna i genitalierna både hos män och kvinnor – vilket ökar den sexuella lusten.
Sveriges mest använda rödbetsjuice heter Biotta och pressas färsk av ekologiskt odlade rödbetor varefter den mjölksyrajäses, vilket ger en naturligt högkoncentrerad juice med frisk och god smak.

Läs också: Rödbetsjuice håller blodtrycket i schack visar forskning

Lagrad vitlök
Flera studier visar att vitlök kan sänka det onda kolesterolet, minska risken för blodpropp och sänka högt blodtryck. Dessutom kan det bidra till att vidga blodkärlen och göra dem mer elastiska. Vitlök i sin ursprungliga form innehåller allicin, ett ämne som kan ge svidande obehag i magen efter större intag. Kroppen klarar inte av att bryta ner och överföra denna komponent till blodet, därför gör kroppen sig av med den illaluktande substansen och orsakar oönskad kroppslukt efter förtäring. Japanska forskare har dock utvecklat en teknik där vitlöken lagras i tjugo månader, då allicinet frigörs. Resultatet blir en tablett som är 20 gånger mer koncentrerad än färsk vitlök, AGE (Aged Garlic Extract), Fram till idag har över 750 kliniska studier och vetenskapliga artiklar publicerats som visar att blodkärlen blir mindre stela, plackbildningen i kärlen minskar, det onda kolesterolet sjunker och det goda höjs. Homocystein (en markör för hjärtsjukdom) sjunker liksom blodtrycket. Studier visar att lagrad vitlök även har stor betydelse för immunförsvaret. Kyolic innehåller AGE från ekologiskt odlad vitlök, tillskottet är luktfritt.

Läs också: Lagrad vitlök kan motverka åderförkalkning visar ny studie

Oliver
Medehavskost har länge ansetts vara en sund kosthållning med goda effekter på hjärt- och kärlhälsan. Oliver och olivolja är en viktig del av medelhavskosten och det regelbundna intaget anses vara en av faktorerna till kostens goda effekter på hjärtat och kärlen. Forskning har visat att det är ämnet hydroxytyrosol, en av naturens kraftfullaste antioxidanter, som är den aktiva och hälsogivande ingrediensen i olivfrukten. Hydroxytyrosol hjälper till att ge en normal hjärtrytm, göra blodet mer lättflytande, förbättra blodfetterna och vidga blodkärlen, vilket sänker blodtrycket utan att skada artärer, blodkärl eller celler. Utöver effekterna på blodtrycket finns det idag 62 internationellt publicerade studier som visar att hydroxytyrosol stödjer andningsorgan, sänker glukosnivåerna hos diabetiker och minskar det dåliga kolesterolet samtidigt som det ökar mängden bra kolesterol.
Sangin innehåller 150 milligram ren ekologisk hydroxytyrosol, vilket motsvarar cirka 1 260 oliver, men utan kalorierna. Sangin framställs genom en patenterad process av 100 procent organisk olivolja från en olivsort som är rik på just hydroxytyrosol.

Läs också: Olivbladens starka hälsoeffekter

Fler tips på knep som kan ge bättre hjärthälsa?
Tanka ditt hjärta med nyttigheter och lev ett längre och friskare liv. Läs nedan länkar för inspiration om hur du kan göra detta:

Goda bakterier skyddar mot stroke
Ny studie – Linfrön sänker blodtryck
Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem
Baljväxter och korn kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdom
Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa
Knepen som sänker ditt blodtryck naturligt
Omega-3 kan minska kostnaden för hjärtsjukdom med 1,3 miljarder
K- och D-vitamin i kombo främjar hjärthälsan
Tomatextrakt motverkar blodpropp
Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt
Forskare har hittat koppling mellan D-vitaminnivåer och hjärtproblem
Magnesium – för god hjärthälsa och bra humör
Socker ligger bakom dålig hjärthälsa – inte mättat fett

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Hjärt-kärlsjukdomar är såväl världens som Sveriges ledande dödsorsak.

År 2015 var hjärt-kärlsjukdom underliggande orsak i 35 procent av alla dödsfall i Sverige, visar nya siffror från Socialstyrelsens dödsorsaksregister.
Källa: Hjärt- Lungfonden

Annons
Annons