Annons
Annons

Tre vanliga myter när det gäller återvinning

Svenskar ligger långt under Europasnittet när det kommer till att återvinna kartonger. Men vi förbättrar oss år för år. Och ännu bättre skulle vi nog vara om vi inte så stenhårt trodde på dessa tre myter...

Redaktionen

23 mars, 2013
Tre vanliga myter när det gäller återvinning
Dela inlägget

Svenskar ligger långt under Europasnittet när det kommer till att återvinna kartonger. Men vi förbättrar oss år för år. Och ännu bättre skulle vi nog vara om vi inte så stenhårt trodde på dessa tre myter…

Vi svenskar återvinner 73 procent av alla metallförpackningar och 90 procent av alla glasförpackningar. Men när det gäller juice- och mjölkpaket är vi usla jämfört med Europa.
– Många glömmer bort att återvinna sina kartonger och känner sig osäkra på om det verkligen är rätt för miljön, det finns helt enkelt många myter, säger Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak till Metro.

Förbättrade oss – tack vara återvinningssatsning
År 2011 återvann svenskarna bara 23, 7 procent. Europasnittet ligger på 37 procent. Vi förbättrade oss till 2012 då siffran var 29 procent, tack vare en ny återvinningssatsning.
Hur bra blir vi 2013? Du är med och bestämmer.

Tre vanliga myter när det gäller återvinning:

Man måste klippa bort plastbitarna när man återvinner (på till exempel på mjölkförpackningar)
Nej, lägg bara själva korken i plaståtervinningen. Resten separeras ut i återvinningsprocessen. Både korkfäste och plasthinnor.

Transporterna gör återvinning till en miljöförlust
Nej. Miljövinsten av materialvinning är större än den inverkan som transporterna till och från återvinningsstationerna har.

Sorterade sopor blandas ändå
Nej. När du sorterar är soporna uppdelade och har då ett värde för industrin. Att blanda ihop allt vore värdelöst.

Litet lamplexikon:

  • Lågenergilampan – drar mindre energi än den gamla glödlampan men innehåller miljöfarligt kvicksilver.
  • Led-lampan – är under utveckling men drar mindre energi än lågenergilampan. Dessutom är den både bly- och kvicksilverfri. Går inte att dimra.
  • Halogenlampan – ser ut som standardglödlampan och innehåller inget kvicksilver. Är bättre lämpade för utomhusmiljö än lågenergilampan.

Källa: Metro

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons