Annons
Annons

Trendspaning: Att göra eget smör

Är eget smör det nya surdegsbrödet månne? Det tror vi på Kurera. Så - vi satte vår bloggare och försökskanin Niklas Cederberg i arbete hemma i köket. Hemmagjort smör visade sig vara både enkelt, kul och jättegott. Här berättar Niklas hur han gjorde.

Redaktionen

8 februari, 2014
Trendspaning: Att göra eget smör
Dela inlägget

Är eget smör det nya surdegsbrödet månne? Det tror vi på Kurera.
Så – vi satte vår bloggare och försökskanin Niklas Cederberg i arbete hemma i köket.
Hemmagjort smör visade sig vara både enkelt, kul och jättegott.
Här berättar Niklas hur han gjorde.

 

Vispa inte grädden till smör…

…sa alltid min mamma när jag som liten grabb skulle hjälpa till med vispgrädden för någon tårta eller liknande. Konstigt nog har det suttit i länge och jag funderade liksom aldrig varför jag aldrig testade gränserna lite och verkligen gjorde det. Smör alltså.

Läs också – Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

När vi i julas besökte min dotter Vanessa i Kanada så förändrades detta i ett huj. Hon berättade att hon fixar sitt eget smör. Om det är för att hon tycker det är kul, blir billigare eller har något annat skäl vet jag inte, men jag tyckte själva hantverket kändes jättespännande att få testa. Hennes hemproducerade smör var dessutom väldigt gott.

Trend på söder?
Väl hemma i Sverige hörde jag flera som pratade om detta så kanske det är en liten trendspaning? Kanske sätter några skäggiga män på södermalm snart igång, om de inte redan gjort det, med att kärna eget smör och utbyta recept med egna spännande kryddlösningar. För visst kan man använda smör till så mycket. På surdegsmackan, till maten som kryddsmör i massor av varianter eller varför inte som bas för den hemlagade bean på fredagskvällen. Vi använde faktiskt Vanessas smör till pepparkaksdegen och det blev riktigt, riktigt bra.

Läs också: Övervinn sötsuget med kokosolja

Enkelt och snabbt
Det fina med att göra eget smör är ju att det är så enkelt. Det går dessutom extremt fort. På tjugo minuter avklarades min debut och då stressade jag inte precis ihjäl mig.

Så här gör du:

niklas_smor1. Ta en eller två treor ekologisk vispgrädde och häll ner i en skål. Dra igång elvispen och vispa tills det blir grynigt och vätska bildas. Du kommer alltså passera det vanliga tårtgräddestadiet där min mamma tyckte man skulle stoppa. Vätskan, det vill säga kärnmjölken, häller du av och kvar i skålen har du en halvgrynig smörmassa. Kärnmjölken kan sedan användas som exempelvis degspad för dig som bakar.

niklas_smor22. Nu samlar du upp massan och sköljer den med kallt vatten tills vattnet blir genomskinligt. Knåda sedan ihop all massa till en enhet och smaksätt gärna med lite salt och en till två matskedar creme fraiche för den klassiska syrligheten. Eller varför inte byta ut creme fraichen mot en skvätt god olivolja. Allt efter din egen smak. Klart. Voila!

Sedan kan du ju självklart testa att göra dina egna kryddsmör utifrån detta. Ett tips är lite rivet limeskal, limesaft och lite extra salt. Riktigt gott. Extra bra smakar det ju dessutom eftersom man gjort allt från början. Förutom att mjölka kon förstås…

Av Niklas Cederberg

 

Annons
Annons