Annons
Annons

Trumps åsikt i 5 viktiga miljöfrågor

Det amerikanska valet stod mellan två representanter vars åsikter skiljde sig åt i många frågor, inte minst gällande klimat- och miljöpolitiken. När Donald Trump den 9 november valdes till USA:s nya president blev läget allvarligt för det globala klimatarbetet menar många miljöexperter, däribland svenska Naturskyddsföreningen. Så här tycker Trump i fem frågor som påverkar viktiga globala klimat- och miljömål.

Redaktionen

11 november, 2016
Trumps åsikt i 5 viktiga miljöfrågor
Dela inlägget

När Donald Trump den 9 november valdes till USA:s nya president blev läget allvarligt för det globala klimatarbetet menar många miljöexperter, däribland svenska Naturskyddsföreningen.
Så här tycker Trump i fem frågor som påverkar viktiga globala klimat- och miljömål.

1. Keystone XL

Vad är det? Keystone XL är en omstridd utbyggnad av oljeledningen som planerades från Kanada till Nebraska. Förslaget godkändes av kongressen men i november 2015 utnyttjade Barack Obama sin vetorätt för att stoppa projektet.
Keystone XL är en viktig fråga för den amerikanska miljörörelsen utifrån klimatfrågan och risken för olyckor.

Så här tycker Trump: Han har lovat att återuppliva Keystone om han blir president, detta eftersom han menar att oljeledningen kommer att skapa tusentals nya jobb och hjälpa USA att bli mer självförsörjande.

Så här tyckte Clinton: Hillary Clinton har tidigare uttalat sig positivt till Keystone men svängde 2015 i frågan till att bli en uttalad motståndare till projektet.

Läs också: 5 sätt att klimatmaxa dig själv

2. Klimatavtalet

Vad är det? I Paris 2015 enades världens länder om ett globalt klimatavtal. För första gången finns det alltså ett klimatavtal som omfattar alla världens länder, vilket ses som en stor framgång efter åratal av förhandlingar. Avtalet slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till väl under två grader och att de globala utsläppen ska minska, skriver Naturskyddsföreningen.
Inför G20-toppmötet i september 2016 meddelade USA:s president Barack Obama att USA ratificerar, det vill säga slutgiltigt godkänner, Parisavtalet.

Så här tycker Trump: Han har vid flera tillfällen kallat klimatvetenskapen för en ”bluff”. Att istället för att lägga stora resurser på klimatåtgärder vill Trump lägga pengarna på sjukdomsbekämpning och ökad matproduktion.
Trump har meddelat att han som president kommer att riva upp FN:s internationella klimatavtal – och dessutom stoppa alla bidrag till FN:s arbete med global uppvärmning.

“I think one of the dumbest statements I’ve ever heard in politics — in the history of politics as I know it, which is pretty good, was Obama’s statement that our No. 1 problem is global warming,” sa Donald Trump i MSNBC’s “Morning Joe.

Så här tyckte Clinton: Hillary Clinton å sin sida ansåg att USA måste genomföra FN:s klimatavtal. Hon lovade även att arbeta för mer solkraft, ökad energieffektivisering och bensinsnålare fordon – samt att arbeta för att andelen förnybar el skulle fördubblas inom tio år till att då stå för 33 procent av elproduktionen.

Läs också: Klimatavtalet – på 3 minuter!

3. Fracking

Vad är det? Fracking är en metod för att utvinna gas ur skiffer på stort djup. För att öka tillströmningen av gas till borrhålen används fracking. Det innebär att man spräcker upp skiffern med ett högt tryck och skapar sprickor kring borrhålet där gasen kan strömma. Metoden är uttalat miljöförstörande och problemen med grundvattenföroreningar har fått stor uppmärksamhet.

Så här tycker Trump: Trump uttalar sig positivt om fracking och menar att det är en bra metod för att utvinna olja i USA och därmed slippa vara beroende av länder i Mellanöstern.

”We have a virtually unlimited supply of fuel right under our feet due to fracking and many other techniques that frankly are very new, and we are able to take care of ourselves,” sa han i Fow News i december 2015.

Så här tyckte Clinton: Hon var positiv till naturgas och menade att den kan spela en viktig roll i omställningen till ren energi och vara ett bra komplement till väderberoende sol- och vindenergi. Genom att ersätta kol menade Clinton att naturgasen har bidragit till att minska utsläppen.
Hon var däremot för en ökad reglering av fracking och ville inte tillåta nya projekt i de fall där det lokala samhället var emot det – och inte heller om det riskerade orsaka luft- eller vattenförorening. Hon krävde också full insyn i vilka kemikalier som används vid utvinningen.

”So by the time we get through all of my conditions, I do not think there will be many places in America where fracking will continue to take place. And I think that’s the best approach, because right now, there are places where fracking is going on that are not sufficiently regulated,” sa hon i New York Times i mars 2016.

Läs också: Res klimatsmart – tre tips

4. TTIP

Vad är det? TTIP är ett handelsavtal som förhandlas mellan EU och USA. Syftet är att underlätta handel mellan EU och USA genom att ta bort olika typer av hinder, som tullar och andra handelsavgifter. Tanken är också att EU och USA ska samarbeta kring regler och standarder så att varor som har godkänts i den ena regionen i större utsträckning än i dag ska kunna säljas i den andra utan ytterligare kontroller, skriver Naturskyddsföreningen.

När USA:s handelsenhet USTR nyligen identifierade befintliga handelshinder i världen pekade den bland annat ut EU:s regelverk om kemikalier, förnybara energikällor och miljöanpassning av bränslen. Det är exempel på lagstiftning som syftar till att skydda hälsa, miljö och klimat. TTIP kan resultera i ett avtal där central lagstiftning till skydd för hälsa och miljö hanteras som handelshinder.

Så här tycker Trump: Trump är emot frihandelav princip eftersom han tycker att avtalen inte gynnar USA och dessutom leder till förlorade jobb. Han har sagt att han ogillar TTIP och att avtalet kommer att innebära ännu en attack på amerikanska bolag.

TTIP har dock inte nämnts så ofta i den amerikanska debatten. Det har istället varit Obamas nya frihandelsavtal med Asien, TTP som oftast diskuterats.

Så här tyckte Clinton: Hon var tidigare positiv till avtalet men ändrade sig och bröt övveraskande med Barack Obamas planer när hon gav besked om att hon inte skulle fortsätta arbeta för att realisera TTP.

Läs också: 20 tips på enkla insatser DU kan göra för miljön

5. Clean Power Plan

Vad är det? Clean Power Plan, CPP, är den största åtgärden i president Barack Obamas klimatstrategi för att minska kolkraften. Den anses viktig för USA:s åtaganden i FN:s klimatförhandlingar och innebär kortfattat att delstaterna tar fram handlingsplaner för att minska utsläppen från kolkraftverk— som står för cirka en fjärdedel av USA:s utsläpp av koldioxid. Clean Power Plan är hett omdebatterat och bland annat den republikanskt dominerade kongressen har försökt att stoppa CPP.

Så här tycker Trump: Han har sagt att han ska avveckla CPP och har samtidigt lovat att göra kolet hett igen. Han har lovat att återskapa tusentals kolarbetarjobb och skrota stora delar av Obamas utsläppsregler.

“We will eliminate the highly-invasive ”Waters of the US” rule, and scrap the $5 trillion dollar Obama-Clinton Climate Action Plan and the Clean Power Plan – these unilateral plans will increase monthly electric bills by double-digits without any measurable improvement in climate,” uttalade sig Donald Trump i ett pressmeddelande i september 2016.

Så här tyckte Clinton: Hon ansåg att CPP är ett stort steg i rätt riktning för att möta hotet om klimatförändringar och var positiv till ett regelverket – som ger staterna själva möjligheten att välja hur koldioxidutsläppen ska minska mest effektivt. Hon ville kombinera Clean Power Plan med sitt egna projekt Clean Energy Challenge för att uppnå två stora mål:
1. En halv miljard solpaneler ska installeras i slutet av den första mandatperioden.
2. USA ska generera tillräckligt med förnybar energi för att försörja varje hem i Amerika inom 10 år.

Läs också: 12 uppfinningar som ska hjälpa till att rädda världen

Av Redaktionen

Källa: Naturskyddsföreningen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons